Quantcast
Channel: Kristinas oas
Viewing all 487 articles
Browse latest View live

Skuggliljor, i väntan på köldknäppar och rodnande bär

$
0
0
För två år sedan fick vi en hårig skugglilja Tricyrtis hirta ‘Pink Freckles’ i present. Och till skillnad från tidigare försök med skuggliljor har denna både överlevt vintrarna och blommat om. Skugglilja har ett något missvisande namn. Vår ‘Pink Freckles’ växer i ett ljust östligt läge i Skära rabatten och trivs utmärkt där.
27 sep 15 skugglilja pink freckles 2
27 sep 15 skugglilja pink freckles 1
Sirliga kvistar med många, många knoppar kvar. Det syns på knopparna varifrån ”hårig” i namnet kommer.
 
Det är lite bloggpaus för min del just nu, mycket att fixa både i trädgården och inomhus. Badrumsrenoveringen närmar sig slutet, skönt att slippa köa och banka på badrumsdörren. ;) I trädgården har jag beskurit ett antal träd, håller på att klippa/såga det mesta i småbitar (för att ha som luftigt lager i både varmkompost och trädgårdskompost).
Medan jag går där i trädgården så kastar jag mina blickar mot vår flerstammiga Ullungrönn ‘Dodong’ och väntar på den där köldknäppen som ska förvandla den gröna bladskruden till en brinnande, orangeröd fackla. Inte för att de jättestora varmröda rönnbären går av för hackor heller… ‘Dodong’ är ett av mina absoluta favoritträd i trädgården. Det manshöga trädet vi planterade 2004 har vuxit till sig bra, häcken i bakgrunden är högre än vad trädet var som nysatt.
27 sep 15 ullungrönn dodong 3
27 sep 15 ullungrönn dodong 4 27 sep 15 ullungrönn dodong 7 27 sep 15 ullungrönn dodong 2 27 sep 15 ullungrönn dodong 1
Och titta här, här är något som börjar bli rött! Det är ett av körsbärskornellens Cornus mas ‘Jolico’ många bär som börjar ändra färg. I ett inlägg för ett tag sedan var den mina ”gröna bär”. Så nyfiken på hur de ska smaka, lite kul att få skörd redan första året.
27 sep 15 körsbärskornell
Önskar er en fortsatt fin septembervecka!
Jag låter detta inlägg vara med på veckans Blommig fredag-premiär, temat ‘I trädgården just nu’ passade ju så bra. :)


Odla mer ätbart i trädgården ~ så här gick det med sommarens projekt

$
0
0

Nu har Blommig fredag dragit igång och denna veckas tema är Sommarens projekt. Nu tenderar projekten att löpa över hela året i vår trädgård, men ett som hörde sommaren till var att odla mer ätbart.15 juli 15 grönsaker skörd
Skörd i slutet av juni: svartkål, olika sorters sallad, maché, portlak, isört, sockerärter, gurka, morötter och vitlök.

I våras kom äntligen vårt lilla, men naggande goda växthus på plats. Så här ser det ut med den hopbyggda ”halva” boden och det ”halva” växthuset när man står under plommonträdet i Bärlandet.sep 15 växthus trädgårdsbod

I växthuset ställde jag ut mina grönsakssådder så snart de tittat upp inne på fönsterbrädan. I backarna växer olika sorters sallad, bladamarant, majs med mera.24 maj 15 växthus frösådder

Så här såg det ut allt eftersom under odlingssäsongen:1 juni 15 växthus
1 juni 2015. Taniga tomatplantor och physalis har fått flytta ut i växthuset. Utanför, i vår soligaste och varmaste hörna av trädgården, står tofsliljor, gladiolus, liljor med mera i krukor. Framför dem står plasttråg med jordgubbar.8 sep 15 växthus
8 september 2015. Lite djungelvarning både i och utanför växthuset.

12 juli växthus katt
Vår katt tyckte det var skönt att smita in i växthuset i somras när det var dåligt väder. Här står han och tittar på dropparna från Irregatias soldrivna bevattning (som jag berättar om en annan gång).

sep 15 växthus
Så här såg det ut när man tittade in i växthuset i september. Till vänster klättrar gurkorna i sitt nät och till höger syns små röda ‘Tiny Tim’-tomater. Längre in växer fikon, physalis och höga tomater.12 juli 15 paprika såbrätte växthus
Paprikorna står i ett zinktråg min morfar använde till utsädet när han sådde på åkrarna förr. Det har stått i garaget många år, men i år visste jag precis vad det skulle användas till. I botten av tråget ligger grovt grus som bildar en vattenreservoar för paprikarötterna som letar sig ner där.
12 juli 15 gurka växthus
12 juli började gurkskörden verkligen komma igång.12 juli 15 växthus tomater basilikaTomaterna var samplanterade med olika sorters basilika. Basilikan hjälper till så det till exempel inte blir löss och vita flygare på tomaterna. (För fler tips om samplantering är det bara att söka på ”companion planting” på webben.)
23 aug 15 tomatskörd
Olika sorters tomater hos oss i år. Svartröda ‘Indigo Rose’, rosaröda ‘Thai Pink Egg’, röda körsbärstomater ‘Tiny Tim’ och gula små päronformade ‘Ildi’. Klar favorit blev de gula och rosa. De svarta började inte mogna ordentligt förrän i slutet på september.

I trädgårdslandet provades det också en del nya grödor, som svartkål, portlak, isört och bladamarant, utöver de ”gamla vanliga” sockerärtor, potatis, squash, sockermajs, morötter, sallad och vitlök.4 juli 15 trädgårdsland majs svartkål tagates
4 juli såg det ut så här. Närmast i bild växer sockermajs, kryddtagetes, svartkål och squash. På väggen klättrar en honungsros ‘Hybrida’ och allra längst bort skymtar sparrisens gröna vippor.12 juli 15 trädgårdslandet grönsaker
Efter bara en dryg vecka senare, 12 juli, hade plantorna vuxit märkbart.15 aug 15 trädgårdsland skörd
En månad senare, 15 augusti, var det så här frodigt.sep 15 trädgårdslandet majs tagetes svartkål
15 september var det dags att skörda sockermajsen.

Skörd handlar om många olika saker. Det kan vara att äta en nykokt majskolv, plockad för en kvart sedan, med smält smör och salt…sep 15 majs … eller att plocka frön till nästa års sallad.
okt 15 frö sallad

Det tredje stället vi odlar ätbart på är sparrislådorna, granne med trädgårdslandets upphöjda lådor. Efter sparrisskörden planterade jag ut förodlade salladshuvuden av sorten ‘Little Gem’ runt kanterna. I mitten av lådorna växer rosenskära och vallmo.21 juni 15 sparrisland sallad21 juni. Midsommar och det är slutskördat på sparris. Dags att låta stänglarna växa sig höga och samla kraft inför nästa år.30 juni 15 sparrisland sallad
30 juni. Sparrisen börjar dra iväg och salladshuvudena har etablerat sig fint.15 aug 15 sparris
15 augusti. Sparrisen är uppbunden mot pinnar och salladen uppäten (utöver de som ska gå i frö). Rosenskäror och vallmo blommar fortfarande med en och annan blomma inne i det gröna havet.

Om du vill läsa om vad vi hade för projekt 2014 och hur det gick med dem tittar du in HÄR. 2015 års projekt kan du läsa om HÄR. Hur det har gått med årets projekt sammanfattar jag kring årsskiftet. :) Kika gärna in hos de andra deltagarna i Blommig fredag och se vad de har haft för sig i sommar.

Önskar er en skön helg! Här är förhoppningen att gräva om i trädgårdskomposten, vi får väl se om vädret är på min sida. Det här är förresten inlägg nummer 400 på bloggen – tänk vad tiden går fort när man har roligt!


Engelska trädgårdsbesök ~ sommarens största njutning

$
0
0

london 2015 grön vägg
Ett hotell med en fantastisk grön vägg, mitt i centrala London.

En gång i tiden bodde jag i London. När jag flyttade hem till Sverige igen så åkte jag tillbaka och hälsade på vänner en gång i halvåret de första åren. Så blev det längre mellan besöken. Vännerna lämnade London och även om jag återvände med några års mellanrum till England, var det inte längre London som var destinationen.

Men i somras var det efter femton års bortavaro dags att återse London med alla människor, trafik och alldeles, alldeles underbara trädgårdar.

london 2015 flyg
På väg. Äntligen.

För mig var det en njutning att åter hoppa på en röd buss, äta lunch på mitt favoritställe Pret a manger, strosa runt i Kew Gardens en hel dag, förlora mig bland alla underbara Austinrosor hos Petershamn Nurseries, bunkra upp med trädgårdsböcker Foyles och Waterstones (tips: de sistnämnda har stämpelkort som ger rabatt, fråga efter det om du ska handla många böcker).london 2015 petersham nurseries 2
Petershamn Nurseries fick mig att sucka djupt över att vi flög. Några få plantor fick följa med hem. Jag fick flera nya favoriter bland deras stora sortering av Austinrosor…

Wedgwood rose Wollerton Old Hall Summer Song Jude the Obscure

…Wedgwood rose, Wollerton Old Hall, Summer Song och Jude the Obscure.

En trädgårdsdröm jag hade inför besöket var att få se Sarah Prices planteringar i Queen Elizabeth Olympic Park. De Piet Oudolf-inspirerade planteringarna levde mer än väl upp till mina förväntningar. HÄR kan du läsa mer om planteringarna och ladda ner växtlistor. Har du som vi barn med på resan – det finns flera fantastiskt fina lekplatser i området.
London 2015 Queen Elizabeth park 2
Bild tagen från en gångbro ner mot en av planteringarna.London 2015 Queen Elizabeth park 1
Många favoritväxter i den här planteringen…IMG_7545
… och här sitter jag framför en annan plantering där jätteverbenan vajade hög.

Men underbarast av allt var ändå att besöka många vackra, genomtänkta och spännande privatträdgårdar som höll öppet under NGS. Och, jodå, ni som har sett tv-serien The Yellow Book, det är te och kakor, vänliga britter och nördiga plantdiskussioner när man är där. :)London 2015 trädgård
Inbjudande vimplar vid entrén till en av trädgårdarna vi besökte.

Strax efter årsskiftet är det dags för inspirationsinlägg från 2015 års trädgårdsbesök här på bloggen. Räkna med många inlägg från London. :)london 2015 open garden ngs
En port som leder in till… Ja, vadå? Det får ni se i vinter.

Det här var mitt bidrag till veckans Blommig fredag som har temat Sommarens största njutning. HÄR kan du läsa vad andra njöt av.

Ha en riktigt fin hösthelg! Planen här är att städa ur det sista i växthuset och ställa in frostkänsliga växter där (vi har ännu inte haft kallare än +2 grader). Borde plantera lite lökar i krukor också, men vi får se hur tiden räcker till.

P.S. Resan handlade inte bara om trädgård och plantskolor. Resten av familjen fick göra sådant som de tyckte var roligt, som att åka London Eye, titta på flygplan och putta Harry Potters bagagevagn genom väggen på Kings Cross. På tre veckor hinner alla få sina semesterdrömmar uppfyllda.


Lila pärlor och orange glöd ~ höstens snyggaste!

$
0
0

18 okt 15 ullungrönn dodong 2
Sorbus ulleungensis, ullungrönn ’Dodong’. Mitt absoluta favoritträd i trädgården, inget slår denna otroliga färgprakt. Vårt exemplar är flerstammat och planterades 2004 som en liten 175-centimeters planta. Häcken bakom är manshög.
18 okt 15 ullungrönn dodong 1
Fåglarna har redan rensat trädet rent på vartenda rönnbär. Men det får de så gärna.

Under några få timmar i går tittade solen fram. Efter över en vecka med gråa moln sprang jag in efter kameran när trädgården plötsligt badade i solljus. Ännu har vi inte haft frost, men trädgårdens färger är ändå förändrade.

18 okt 15 trädhörnet solfjäderlönn fågelhuset
Trädhörnet med fågelhuset där våra papegojor och parakiter bor. Bakom huset skymtar toppen på ullungrönnen. Den illröda lönnen till höger i bild är en solfjäderslönn, Acer japonicum ’Acontifolium’.
18 okt 15 japansk solfjäderlönn
Närbild på solfjäderlönnen.
18 okt 15 höstaster körsbärskornell
Höstastrar och allt mer röda bär på körsbärskornellen Cornus mas ‘Jolico’.18 okt 15 höstaster
Så vackra höstastrar vars orange mitt matchar trädens färger. 18 okt 15 trädhörnet ginnalalönn gyllenlönn
En bit bort i Trädhörnet är det gula toner som gäller. Ginnalalönnen har tappat de flesta bladen, men häggmispelhäcken lyser i gult och strax bredvid den står vår flyttade japanska gyllenlönn, Acer shirasawanum ’Aureum’.
18 okt 15 trädhörnet blodlönn
Mitt bästa reafynd, den japanska blodlönnen Acer palmatum ‘Atropurpureum’ som jag köpte sent en höst för två år sedan. Nu glöder den vackert mot häggmispelhäckens gula blad.
18 okt 15 lundområdet trädhörnet blodlönn solfjäderslönn
Foto åt andra hållet. En liten bit av den omgjorda delen mellan Trädhörnet och Lundområdet. Efter hur många år som helst är den smala gången ett minne blott. I bakgrunden det stora gamla plommonträdet som bildar ”tak” i Lundområdet.
18 okt 15 glasbärsbuske trädhörnet
I den omgjorda delen av Trädhörnet/ Lunden står glasbärsbusken med sina vackra lila bär och tävlar med de japanska lönnarna och de olika höstastrarna om uppmärksamheten.
18 okt 15 glasbärsbuske

Isabella, en av våra fina kungsparakiter, matchar höstfärgerna i trädgården väldigt snyggt.18 okt 15 kungsparakit

Avslutar bildfrossan med två favoriter på annat håll i trädgården:
18 okt 15 kärleksört José aubergine
Mörkbladiga kärleksörten ‘José Aubergine’. Liten, men naggande god ännu så länge.18 okt 15 kopparlönnOch så kopparlönnen, Acer griseum. Den har börjat skifta färg. Nu när solen tittade fram är de flagande stammarna som vackrast.

De senaste helgerna har ägnats åt undanplockning. Utemöblerna är sedan länge inställda i lekhuset, växthuset är under avveckling och komposten är urgrävd. Nu väntar en åtta stora sopsäckar med fin kompostjord på att mulchas ner i rabatter och planteringar till våren. Cathrine skrev om vemod och lättnad så här års, och jag kan bara hålla med. Ha en fin oktobervecka, oavsett om solen lyser på er eller inte.


Vit skönhet äntligen i blom efter tre år

$
0
0

22 okt 15 nerine bowdenii alba 5

Efter tre somrar hos mig bestämde sig Nerinelöken äntligen för att den var stor nog att orka blomma. Bladen hade sedan länge vissnat ner när blomstängeln visade sig för några veckor sedan. Nerine bowdenii ‘Alba’ tål inte minusgrader, så det fick flytta in i växthuset för säkerhets skull. Nu i veckan slog den första blomman ut och följdes snart av fler. Så vackra. Och att de doftar gör inte saken sämre.

22 okt 15 nerine bowdenii alba 2

Nerine bowdenii är en amaryllissläkting som ursprungligen kommer från Sydafrika. Den finns i ceriserosa och i den vita form som jag har. De älskar ett varmt soligt läge och trivs bäst i kruka på våra breddgrader. De gillar inte att bli omplanterade och kan tjura ett tag efter att man har köpt löken och planterat den (som min lök gjorde). Lökarna är avlånga och toppen på löken ska vara precis i jordytan. Precis som Afrikas blå lilja gillar de att stå lite trångt i krukan och man ska låta sidolökarna vara kvar i krukan.

22 okt 15 nerine bowdenii alba 11

22 okt 15 nerine bowdenii alba 9

22 okt 15 nerine bowdenii alba 5

22 okt 15 nerine bowdenii alba 4

Det här var mitt bidrag till Blommig fredag vars tema denna vecka är Plötsligt händer det. Titta in till Hélena för fler bidrag.

Nu väntar höstlov även för min del. Lite trädgård, lite umgänge och lite fira födelsedagar i familjen. Kan nog bli en bra vecka. Tills dess, ha en fin helg!


Bisurr och renoveringssnurr

$
0
0

21 aug 15 kronärtskocka 8I våras när vi besökte Sofiero fick jag äntligen tag på den perenna kronärtskockan ‘Herrgård’. Lycka! Nu blev det inga skockor ätna i år, lite dålig tajmning med semester, men det gör inte något. Bina har ju haft fullt upp i den vackra tistelblomman. När jag tog de här fotona fick åtta bin de lila stråna att vaja.

21 aug 15 kronärtskocka 6
21 aug 15 kronärtskocka 7 21 aug 15 kronärtskocka 4

Ser ni dem? Långt där nere kryper de omkring alldeles rusiga över denna jätteblomma.21 aug 15 kronärtskocka 3 21 aug 15 kronärtskocka 2 21 aug 15 kronärtskocka 1

Helgen gick i städandets tecken. Garaget var fullt med gamla smutsiga plastkrukor, krukor med sådder som inte grott och dahliaknölar som aldrig kom upp. Fick god hjälp av två yngsta med krukdiskningen (vad hjälper man inte mamma med när en biobiljett ligger i potten?) Nu har jag tre flyttkartongen rendiskade plastkrukor och alla lerkrukor står på torkning. Trädgårdsboden fick också en översyn. Den har stått halvt övergiven sedan i våras, snart dags att boa in sig där när dagarna blir korta och behovet av ett mysigt trädgårdsrum ökar.

Inomhus behövde det också städas och plockas undan. Så här såg vårt badrum från 1978 (vars härligt brunblommiga tapet vi målade enfärgat pastellgrön när vi flyttade hit) ut före.
badrum uppe

Så här såg det ut efter hantverkarna hade varit här första dagen i dag och påbörjat helrenoveringen…
31 aug 15 badrum renovering

Hoppas ni alla får en bra första septembervecka. Här har två yngsta barnen och jag pysslat med att koka plommonsylt i eftermiddag. Bra med många flinka fingrar när skållade skal ska pillas bort! Går och spanar på kvittenträdet också – för första gången bär det frukt! :)

15 aug 15 kvitten


7 blå och violetta septemberfavoriter

$
0
0

Det är en mild september så här långt, skönt med klart höstluft och soliga stunder mellan regnskurarna. I trädgården fortsätter blomningen, här är sju blå och violetta favoriter just nu:

6 sep 15 Skäggbuske Caryopteris xclandondensis 'Heavenly Blue'1. Skäggbuske, Caryopteris xclandondensis ‘Heavenly Blue’.

6 sep 15 Strävhortensia, Hydrangea aspera 'Macrophylla'2. Strävhortensia, Hydrangea aspera ‘Macrophylla’.

6 sep 15 Bolltistel, Echinops bannaticus3. Bolltistel, Echinops bannaticus.

6 sep 15 Porslinsanemon, Anemonopsis macrophylla4. Porslinsanemon, Anemonopsis macrophylla.

6 sep 15 blåverbena5. Blåverbena, Verbena hastata.

6 sep 15 höstaster October skies6. Höstaster, Aster oblongifolius ‘October skies’.

6 sep 15 passionsblomma7. Passionsblomma, Passiflora caerulea.

Ha en fin septembervecka! Här påbörjas höstgöromålen i trädgården. Poolen ska få sitt överdag, överblommade sommarblommor hamna i komposten och en del träd och buskar ska få besök av sekatör och japansk trädsåg.


Orange bär, svarta bär, blåa bär, röda bär, gröna bär… September = skördemånad

$
0
0

Jag är en ombytlig person, i alla fall när det kommer till vilken årstid jag tycker mest om. Jag försöker njuta av nuet, men ser också fram emot det som komma skall. Just nu drar jag djupa andetag av klar höstluft, känner solen värma och gläds åt all skörd i trädgården och naturen. Snart väntar sköna innemånader med tända (batteri)ljus, frossande i nyinköpta trädgårdsböcker och funderande inför trädgårds- och odlingsåret 2016.

Men, som sagt, just nu är det september och bärskörd som upptar min trädgårdstid. I rejäla krukor på Stora trädäcket växer havtornsbuskarna Hippophae rhamnoides ‘Svenne’ och ‘Lotta’. De är duktiga på att skjuta rotskott, så det är därför jag har valt att odla dem i kruka. På sommaren ger de silvergrå bladen medelhavskänsla, största problemet är att hinna vattna tillräckligt ofta för att ‘Lotta’ inte ska tappa för många kart (enda nackdelen med kruka). I år lyckades jag hyfsat, så nu tränar jag mindfulness när jag plockar de stora orange bären. Fladdrar tankarna iväg sticker jag mig ofelbart på en tagg eller två.
8 sep 15 havtorn

Ett stenkast längre bort, utanför fågelvoljärerna, växer en uppstammad Aronia prunifolia ‘Viking’. Grenarna dignar av bär och tyngden gör att jag så här års får ducka under grenarna när jag går längs stigen genom Trädhörnet. Snart dags att plocka de svartblå bären och lägga dem i frysen. Sedan väntar syltkokning. Den sträva aroniasmaken mildras när de blandas 50/50 med söta amerikanska blåbär.
8 sep 15 aronia viking

I Torvrabatten kan vi fortfarande, efter en och en halv månad, plocka amerikanska blåbär. Vi har ett halvdussin buskar av olika sorter och det ger lång skördesäsong. Gillar att ta med en handfull när jag går en trädgårdsrunda, men i frysen ligger också åtskilliga liter med blå bär och väntar på att förgylla såväl muffins som frukostyoghurt under vintern.
11 sep 15 blåbär

I Bärlandet lyser de stora hösthallonen mörkt röda. Inte en hallonmask i sikte så här års, nu kan jag frossa i fina hallon utan att inspektera dem först. Ibland gör jag sylt av hallonen, men oftast äter jag dem direkt, ståendes vid landet. Vardagslyx!
8 sep 15 bärlandet hallon
9 sep 15 hösthallon

Mina ”tama” lingon ‘Ida’ och ‘Red Pearl’ är små, men naggande goda. Ännu blir det inga större mängder där inte. Tur man har vänner som kan hjälpa till att få kontakt med plockare. Häromdagen fick jag hem min 10-litershink med fina röda lingon. Nu finns nykokt sylt i frysen och styckfrysta lingon som kan användas till kakor och kanske lite extra lyxig rårörd sylt. Hittade ett recept på kanel- och lingonmarmelad (godis, alltså), som lät spännande och nog måste testas.
9 sep 15 lingon Ida Red pearl
9 sep 15 lingon

Och så var det ju det där med de gröna bären… Det här trädgårdsåret går i trädens tecken (det kan du läsa mer om HÄR) och en av de nya bekantskaperna är körsbärskornellen Cornus mas ‘Jolico’. Jag trodde bären skulle vara mogna när vi kom tillbaka från Englandssemestern för en månad sedan, men inte då. De är fortfarande inte mogna. Hmm. Alltid lite svårt innan man lär sig nya bärsorters ”mognadsschema”.
11 sep 15 körsbärskornell Jolico

Och så väntar jag med spänning på de första egna kvittenfrukterna! För tre år sedan köpte jag ett äkta kvitten Cydonia oblonga ‘Leskovacka’. Det blommade förra året, men det blev inga frukter. Men i år! :) Planerar för god kvittenmarmelad att ha till osten. Någon som har ett bra recept? Och när ska man skörda dem egentligen?
11 sep kvitten Leskovacka

Vad ska ni hitta på i helgen? Här blir det nog lite JAS-beskärning av en del som vuxit lite väl bra (eller tokfel) och så en utflykt i hönsens tecken. Mer om det sistnämnda vid ett senare tillfälle.

Önskar er en fin helg! Här festade vi i kväll på kryddig färskpotatis (från den andra egna skörden), spenat och lax med egenodlad basilika. Mums!



Rosornas höst ~ 9 sorter som blommar hos oss

$
0
0

Den milda september gör att rosorna bara fortsätter att blomma. Här är nio sorter som glädjer oss just nu.

19 sep 15 austinros pionrabatt barbara austin
Vackraste knoppen? Knopparna på Austinrosen ‘Barabara Austin’ är rena marsipanrosorna. Osäker på zon, troligen 3-4 som de övriga Austinrosorna.19 sep 15 austinros pionrabatt Barbara Austin
Och så här ser den ut när den är utslagen. Remonterande, blommar i omgångar från midsommar och långt in på hösten.
19 sep 15 gislaine de feligonde
En ”måste ha ros” för alla trädgårdar (i rätt zon). ‘Gislaine de Féligonde ändrar färg från kopparfärgade knoppar över till gult, rosa och renaste vitt på de äldsta blommorna. Ljuvlig. Blommar från midsommar fram till frost. Zon 4.19 sep 15 mme Alfred CarrièreVid Stora trädäcket blommar ljust rosavita ‘Mme Alfred Carriere. Remonterande och blommar pålitligt från midsommar till frost. Största problemet med dem hos oss är att de efter en flytt drog iväg på höjden, från 150 till 250 cm… De är för höga där de står nu, så på sikt ska de få en ny plats. Zon 3.
19 sep 15 ros eden
‘Eden Rose’ är en ros som vi såg i Frankrike under namnet ‘Pierre de Ronsard’ och blev så förtjusta i att vi köpte två när vi kom hem till Sverige. Vit på utsidan, rosaskär på insidan. Underbar! Andra året hos oss, nu är buskarna i Skära rabatten uppe i en meter, lite skillnad mot de fyrametare vi såg i Frankrike, men så är det. Zon 3.19 sep 15 okänd austinros stäpprabatt
Austinrosen ‘A Shopshire Lad’ är en favorit med sina blommor som färgmässigt tonar från rosa över till aprikos. Den blommar i flera omgångar om man är bra på att klippa bort vissnade blommor. Zon 4.19 sep 15 ros Aspirin
‘Aspirin Rose’ är en av våra nya rosor vid Stora trädäcket. Har blommat lite försiktigt i år, ser fram emot mer de kommande åren. Zon 4.
19 sep 15 ros flora danica
‘Flora Danica’ är ännu en ny ros i Stora trädäcksrabatten. Lite väl knallig i färgen, men vi får se hur det blir när den är större. Zon 3.19 sep 15 ros moonlight
En av favoriterna sedan 15 år tillbaka – ‘Moonlight’. En remonterande myskros med kaskader av rent vita små blommor med gul mitt. Blommar från midsommar till frost. Zon 3.19 sep 15 ros graham thomas
Ännu en Austinros (ja, jag gillar dem!), den här gången ‘Graham Thomas’. Har haft den förr, men den är borta efter dålig placering och hårda vintrar. Gör ett nytt försök i Stora trädäcksrabatten. Zon 3.
19 sep 15 rosa helenae honungsros
Sedan får vi inte glömma nyponen! Honungsrosen ‘Helenae’ har sedan länge blommat över, men nu pryds grenarna av mängder av små nypon. Zon 5.

Önskar er en fortsatt fin helg med en höstbukett plockad i trädgården i går. Rosenskära, vädd, kärleksört, sköldpaddsört, vitlysing, höstflox, prydnadsgräs, zinnia, lejongap, fläckflockel, dahlior och blad från aklejruta.

19 sep höstbukett

 


Skuggliljor, i väntan på köldknäppar och rodnande bär

$
0
0
För två år sedan fick vi en hårig skugglilja Tricyrtis hirta ‘Pink Freckles’ i present. Och till skillnad från tidigare försök med skuggliljor har denna både överlevt vintrarna och blommat om. Skugglilja har ett något missvisande namn. Vår ‘Pink Freckles’ växer i ett ljust östligt läge i Skära rabatten och trivs utmärkt där.
27 sep 15 skugglilja pink freckles 2
27 sep 15 skugglilja pink freckles 1
Sirliga kvistar med många, många knoppar kvar. Det syns på knopparna varifrån ”hårig” i namnet kommer.
 
Det är lite bloggpaus för min del just nu, mycket att fixa både i trädgården och inomhus. Badrumsrenoveringen närmar sig slutet, skönt att slippa köa och banka på badrumsdörren. ;) I trädgården har jag beskurit ett antal träd, håller på att klippa/såga det mesta i småbitar (för att ha som luftigt lager i både varmkompost och trädgårdskompost).
Medan jag går där i trädgården så kastar jag mina blickar mot vår flerstammiga Ullungrönn ‘Dodong’ och väntar på den där köldknäppen som ska förvandla den gröna bladskruden till en brinnande, orangeröd fackla. Inte för att de jättestora varmröda rönnbären går av för hackor heller… ‘Dodong’ är ett av mina absoluta favoritträd i trädgården. Det manshöga trädet vi planterade 2004 har vuxit till sig bra, häcken i bakgrunden är högre än vad trädet var som nysatt.
27 sep 15 ullungrönn dodong 3
27 sep 15 ullungrönn dodong 4 27 sep 15 ullungrönn dodong 7 27 sep 15 ullungrönn dodong 2 27 sep 15 ullungrönn dodong 1
Och titta här, här är något som börjar bli rött! Det är ett av körsbärskornellens Cornus mas ‘Jolico’ många bär som börjar ändra färg. I ett inlägg för ett tag sedan var den mina ”gröna bär”. Så nyfiken på hur de ska smaka, lite kul att få skörd redan första året.
27 sep 15 körsbärskornell
Önskar er en fortsatt fin septembervecka!
Jag låter detta inlägg vara med på veckans Blommig fredag-premiär, temat ‘I trädgården just nu’ passade ju så bra. :)

Odla mer ätbart i trädgården ~ så här gick det med sommarens projekt

$
0
0

Nu har Blommig fredag dragit igång och denna veckas tema är Sommarens projekt. Nu tenderar projekten att löpa över hela året i vår trädgård, men ett som hörde sommaren till var att odla mer ätbart.15 juli 15 grönsaker skörd
Skörd i slutet av juni: svartkål, olika sorters sallad, maché, portlak, isört, sockerärter, gurka, morötter och vitlök.

I våras kom äntligen vårt lilla, men naggande goda växthus på plats. Så här ser det ut med den hopbyggda ”halva” boden och det ”halva” växthuset när man står under plommonträdet i Bärlandet.sep 15 växthus trädgårdsbod

I växthuset ställde jag ut mina grönsakssådder så snart de tittat upp inne på fönsterbrädan. I backarna växer olika sorters sallad, bladamarant, majs med mera.24 maj 15 växthus frösådder

Så här såg det ut allt eftersom under odlingssäsongen:1 juni 15 växthus
1 juni 2015. Taniga tomatplantor och physalis har fått flytta ut i växthuset. Utanför, i vår soligaste och varmaste hörna av trädgården, står tofsliljor, gladiolus, liljor med mera i krukor. Framför dem står plasttråg med jordgubbar.8 sep 15 växthus
8 september 2015. Lite djungelvarning både i och utanför växthuset.

12 juli växthus katt
Vår katt tyckte det var skönt att smita in i växthuset i somras när det var dåligt väder. Här står han och tittar på dropparna från Irregatias soldrivna bevattning (som jag berättar om en annan gång).

sep 15 växthus
Så här såg det ut när man tittade in i växthuset i september. Till vänster klättrar gurkorna i sitt nät och till höger syns små röda ‘Tiny Tim’-tomater. Längre in växer fikon, physalis och höga tomater.12 juli 15 paprika såbrätte växthus
Paprikorna står i ett zinktråg min morfar använde till utsädet när han sådde på åkrarna förr. Det har stått i garaget många år, men i år visste jag precis vad det skulle användas till. I botten av tråget ligger grovt grus som bildar en vattenreservoar för paprikarötterna som letar sig ner där.
12 juli 15 gurka växthus
12 juli började gurkskörden verkligen komma igång.12 juli 15 växthus tomater basilikaTomaterna var samplanterade med olika sorters basilika. Basilikan hjälper till så det till exempel inte blir löss och vita flygare på tomaterna. (För fler tips om samplantering är det bara att söka på ”companion planting” på webben.)
23 aug 15 tomatskörd
Olika sorters tomater hos oss i år. Svartröda ‘Indigo Rose’, rosaröda ‘Thai Pink Egg’, röda körsbärstomater ‘Tiny Tim’ och gula små päronformade ‘Ildi’. Klar favorit blev de gula och rosa. De svarta började inte mogna ordentligt förrän i slutet på september.

I trädgårdslandet provades det också en del nya grödor, som svartkål, portlak, isört och bladamarant, utöver de ”gamla vanliga” sockerärtor, potatis, squash, sockermajs, morötter, sallad och vitlök.4 juli 15 trädgårdsland majs svartkål tagates
4 juli såg det ut så här. Närmast i bild växer sockermajs, kryddtagetes, svartkål och squash. På väggen klättrar en honungsros ‘Hybrida’ och allra längst bort skymtar sparrisens gröna vippor.12 juli 15 trädgårdslandet grönsaker
Efter bara en dryg vecka senare, 12 juli, hade plantorna vuxit märkbart.15 aug 15 trädgårdsland skörd
En månad senare, 15 augusti, var det så här frodigt.sep 15 trädgårdslandet majs tagetes svartkål
15 september var det dags att skörda sockermajsen.

Skörd handlar om många olika saker. Det kan vara att äta en nykokt majskolv, plockad för en kvart sedan, med smält smör och salt…sep 15 majs … eller att plocka frön till nästa års sallad.
okt 15 frö sallad

Det tredje stället vi odlar ätbart på är sparrislådorna, granne med trädgårdslandets upphöjda lådor. Efter sparrisskörden planterade jag ut förodlade salladshuvuden av sorten ‘Little Gem’ runt kanterna. I mitten av lådorna växer rosenskära och vallmo.21 juni 15 sparrisland sallad21 juni. Midsommar och det är slutskördat på sparris. Dags att låta stänglarna växa sig höga och samla kraft inför nästa år.30 juni 15 sparrisland sallad
30 juni. Sparrisen börjar dra iväg och salladshuvudena har etablerat sig fint.15 aug 15 sparris
15 augusti. Sparrisen är uppbunden mot pinnar och salladen uppäten (utöver de som ska gå i frö). Rosenskäror och vallmo blommar fortfarande med en och annan blomma inne i det gröna havet.

Om du vill läsa om vad vi hade för projekt 2014 och hur det gick med dem tittar du in HÄR. 2015 års projekt kan du läsa om HÄR. Hur det har gått med årets projekt sammanfattar jag kring årsskiftet. :) Kika gärna in hos de andra deltagarna i Blommig fredag och se vad de har haft för sig i sommar.

Önskar er en skön helg! Här är förhoppningen att gräva om i trädgårdskomposten, vi får väl se om vädret är på min sida. Det här är förresten inlägg nummer 400 på bloggen – tänk vad tiden går fort när man har roligt!


Engelska trädgårdsbesök ~ sommarens största njutning

$
0
0

london 2015 grön vägg
Ett hotell med en fantastisk grön vägg, mitt i centrala London.

En gång i tiden bodde jag i London. När jag flyttade hem till Sverige igen så åkte jag tillbaka och hälsade på vänner en gång i halvåret de första åren. Så blev det längre mellan besöken. Vännerna lämnade London och även om jag återvände med några års mellanrum till England, var det inte längre London som var destinationen.

Men i somras var det efter femton års bortavaro dags att återse London med alla människor, trafik och alldeles, alldeles underbara trädgårdar.

london 2015 flyg
På väg. Äntligen.

För mig var det en njutning att åter hoppa på en röd buss, äta lunch på mitt favoritställe Pret a manger, strosa runt i Kew Gardens en hel dag, förlora mig bland alla underbara Austinrosor hos Petershamn Nurseries, bunkra upp med trädgårdsböcker Foyles och Waterstones (tips: de sistnämnda har stämpelkort som ger rabatt, fråga efter det om du ska handla många böcker).london 2015 petersham nurseries 2
Petershamn Nurseries fick mig att sucka djupt över att vi flög. Några få plantor fick följa med hem. Jag fick flera nya favoriter bland deras stora sortering av Austinrosor…

Wedgwood rose Wollerton Old Hall Summer Song Jude the Obscure

…Wedgwood rose, Wollerton Old Hall, Summer Song och Jude the Obscure.

En trädgårdsdröm jag hade inför besöket var att få se Sarah Prices planteringar i Queen Elizabeth Olympic Park. De Piet Oudolf-inspirerade planteringarna levde mer än väl upp till mina förväntningar. HÄR kan du läsa mer om planteringarna och ladda ner växtlistor. Har du som vi barn med på resan – det finns flera fantastiskt fina lekplatser i området.
London 2015 Queen Elizabeth park 2
Bild tagen från en gångbro ner mot en av planteringarna.London 2015 Queen Elizabeth park 1
Många favoritväxter i den här planteringen…IMG_7545
… och här sitter jag framför en annan plantering där jätteverbenan vajade hög.

Men underbarast av allt var ändå att besöka många vackra, genomtänkta och spännande privatträdgårdar som höll öppet under NGS. Och, jodå, ni som har sett tv-serien The Yellow Book, det är te och kakor, vänliga britter och nördiga plantdiskussioner när man är där. :)London 2015 trädgård
Inbjudande vimplar vid entrén till en av trädgårdarna vi besökte.

Strax efter årsskiftet är det dags för inspirationsinlägg från 2015 års trädgårdsbesök här på bloggen. Räkna med många inlägg från London. :)london 2015 open garden ngs
En port som leder in till… Ja, vadå? Det får ni se i vinter.

Det här var mitt bidrag till veckans Blommig fredag som har temat Sommarens största njutning. HÄR kan du läsa vad andra njöt av.

Ha en riktigt fin hösthelg! Planen här är att städa ur det sista i växthuset och ställa in frostkänsliga växter där (vi har ännu inte haft kallare än +2 grader). Borde plantera lite lökar i krukor också, men vi får se hur tiden räcker till.

P.S. Resan handlade inte bara om trädgård och plantskolor. Resten av familjen fick göra sådant som de tyckte var roligt, som att åka London Eye, titta på flygplan och putta Harry Potters bagagevagn genom väggen på Kings Cross. På tre veckor hinner alla få sina semesterdrömmar uppfyllda.


Lila pärlor och orange glöd ~ höstens snyggaste!

$
0
0

18 okt 15 ullungrönn dodong 2
Sorbus ulleungensis, ullungrönn ’Dodong’. Mitt absoluta favoritträd i trädgården, inget slår denna otroliga färgprakt. Vårt exemplar är flerstammat och planterades 2004 som en liten 175-centimeters planta. Häcken bakom är manshög.
18 okt 15 ullungrönn dodong 1
Fåglarna har redan rensat trädet rent på vartenda rönnbär. Men det får de så gärna.

Under några få timmar i går tittade solen fram. Efter över en vecka med gråa moln sprang jag in efter kameran när trädgården plötsligt badade i solljus. Ännu har vi inte haft frost, men trädgårdens färger är ändå förändrade.

18 okt 15 trädhörnet solfjäderlönn fågelhuset
Trädhörnet med fågelhuset där våra papegojor och parakiter bor. Bakom huset skymtar toppen på ullungrönnen. Den illröda lönnen till höger i bild är en solfjäderslönn, Acer japonicum ’Acontifolium’.
18 okt 15 japansk solfjäderlönn
Närbild på solfjäderlönnen.
18 okt 15 höstaster körsbärskornell
Höstastrar och allt mer röda bär på körsbärskornellen Cornus mas ‘Jolico’.18 okt 15 höstaster
Så vackra höstastrar vars orange mitt matchar trädens färger. 18 okt 15 trädhörnet ginnalalönn gyllenlönn
En bit bort i Trädhörnet är det gula toner som gäller. Ginnalalönnen har tappat de flesta bladen, men häggmispelhäcken lyser i gult och strax bredvid den står vår flyttade japanska gyllenlönn, Acer shirasawanum ’Aureum’.
18 okt 15 trädhörnet blodlönn
Mitt bästa reafynd, den japanska blodlönnen Acer palmatum ‘Atropurpureum’ som jag köpte sent en höst för två år sedan. Nu glöder den vackert mot häggmispelhäckens gula blad.
18 okt 15 lundområdet trädhörnet blodlönn solfjäderslönn
Foto åt andra hållet. En liten bit av den omgjorda delen mellan Trädhörnet och Lundområdet. Efter hur många år som helst är den smala gången ett minne blott. I bakgrunden det stora gamla plommonträdet som bildar ”tak” i Lundområdet.
18 okt 15 glasbärsbuske trädhörnet
I den omgjorda delen av Trädhörnet/ Lunden står glasbärsbusken med sina vackra lila bär och tävlar med de japanska lönnarna och de olika höstastrarna om uppmärksamheten.
18 okt 15 glasbärsbuske

Isabella, en av våra fina kungsparakiter, matchar höstfärgerna i trädgården väldigt snyggt.18 okt 15 kungsparakit

Avslutar bildfrossan med två favoriter på annat håll i trädgården:
18 okt 15 kärleksört José aubergine
Mörkbladiga kärleksörten ‘José Aubergine’. Liten, men naggande god ännu så länge.18 okt 15 kopparlönnOch så kopparlönnen, Acer griseum. Den har börjat skifta färg. Nu när solen tittade fram är de flagande stammarna som vackrast.

De senaste helgerna har ägnats åt undanplockning. Utemöblerna är sedan länge inställda i lekhuset, växthuset är under avveckling och komposten är urgrävd. Nu väntar en åtta stora sopsäckar med fin kompostjord på att mulchas ner i rabatter och planteringar till våren. Cathrine skrev om vemod och lättnad så här års, och jag kan bara hålla med. Ha en fin oktobervecka, oavsett om solen lyser på er eller inte.


Vit skönhet äntligen i blom efter tre år

$
0
0

22 okt 15 nerine bowdenii alba 5

Efter tre somrar hos mig bestämde sig Nerinelöken äntligen för att den var stor nog att orka blomma. Bladen hade sedan länge vissnat ner när blomstängeln visade sig för några veckor sedan. Nerine bowdenii ‘Alba’ tål inte minusgrader, så det fick flytta in i växthuset för säkerhets skull. Nu i veckan slog den första blomman ut och följdes snart av fler. Så vackra. Och att de doftar gör inte saken sämre.

22 okt 15 nerine bowdenii alba 2

Nerine bowdenii är en amaryllissläkting som ursprungligen kommer från Sydafrika. Den finns i ceriserosa och i den vita form som jag har. De älskar ett varmt soligt läge och trivs bäst i kruka på våra breddgrader. De gillar inte att bli omplanterade och kan tjura ett tag efter att man har köpt löken och planterat den (som min lök gjorde). Lökarna är avlånga och toppen på löken ska vara precis i jordytan. Precis som Afrikas blå lilja gillar de att stå lite trångt i krukan och man ska låta sidolökarna vara kvar i krukan.

22 okt 15 nerine bowdenii alba 11

22 okt 15 nerine bowdenii alba 9

22 okt 15 nerine bowdenii alba 5

22 okt 15 nerine bowdenii alba 4

Det här var mitt bidrag till Blommig fredag vars tema denna vecka är Plötsligt händer det. Titta in till Hélena för fler bidrag.

Nu väntar höstlov även för min del. Lite trädgård, lite umgänge och lite fira födelsedagar i familjen. Kan nog bli en bra vecka. Tills dess, ha en fin helg!


En kaskad av färg från vår till höst

$
0
0

Jag tycker om färg, såväl inne som ute. Men höstfärgerna i trädgården har jag ju nyss visat (om du vill se kopparlönn, ullungrönn och japanska lönnar flamma i vår trädgård klickar du HÄR). Så vad göra då när veckans tema i Blommig Fredag är Färgbomb?! Jo, jag visar några av mina färgstarkaste favoriter från tidig vår till sen höst.

Vårens färgstarka lökar. Påfågelstulpanen ‘Orange Toronto’ är en tulpansort som trivs bra i vår trädgård och villigt förökar sina lökar. Den har flera blommor på varje stjälk, men blomningen är kort och intensiv och oftast över på en vecka.'Orange Toronto'

Försommarens färgprakt. I Torvrabatten blommar flera olika sorters rhododendron och azaleor, en av favoriterna är den varmt orange Azalea mollis som harmonierar bra med vårt orangeröda tegelhus.Orange azalea

Högsommaren färgbomb. Kniphofia, fackellilja ‘First Sunrise’, är en av flera olika fackelliljesorter som finns hos oss. Bladrosetten ogillar vinterväta och de står planterade i grus i vår torraste rabatt, Stäpprabatten.Fackellilja 'First Sunrise'

Intensiv sensommarfärg. Orange sidenört, Asclepias Tuberosa, är inte speciellt härdig ens hos oss i zon 1, men en av tre plantor klarade sin första vinter i Stäpprabatten i alla fall och blommade vackert för andra sommaren.aug 2014 orange sidenblomma Asclepias tuberosa

Höstens sista färgbad. I Ingångsrabatten växer nya rönnen ‘Autumn Spire’. Den är pelarformad och bjuder både på vackra höstfärger och orangea bär. Ser verkligen fram emot när den blir 4-5 meter hög!18 okt 15 rönn autumn spire

Lovveckan går mot sitt slut. Här har början av veckan ägnats åt familj, vänner och födelsedagar, nu väntar trädgården. Jag har en fåfäng förhoppning om att ‘bli klar’ i trädgården inför vintern. Lökplantering, undanställande av ej härdiga växter och lite annat behöver fixas. Hur har ni det, är ni klara? Här har vi nästan haft frost, dahliorna har fått sig en lätt kyss av vintern.

Ha en riktigt fin helg, minns nära och kära och bjud en och annan dörrknackare på lite godis.



Sommarens snyggaste samplantering ~ så bra när växterna hjälper varandra

$
0
0

22 juli 15 svartkål tagetesHär är sommarens snyggaste samplantering: svartkål och kryddtagetes!

Kålfjärilsangreppen var hanterbara tack vare tagetesens doft (tills vi åkte på semester i tre veckor… Men väl hemma plockade jag av alla angripna blad. Svartkålen växte sig fin igen och ger fortfarande skörd). Nästa sommar kör jag samma samplantering, det är en glädje när växterna hjälper varandra att må bra utan att man behöver använda konstgjorda preparat. Hos oss är det giftfritt som gäller.

12 juli 15 svartkål tagetes 2
12 juli 2015. Småplantorna som planterades ut för en månad sedan börjar växa sig stora.22 juli 15 svartkål tagetes
22 juli 2015. På tio dagar har svartkålen vuxit märkbart. Skörden har börjat.15 juli 15 svartkål 2
Svartkål fräst i lokalodlad rapsolja, egenodlad vitlök och så lite riven parmesanost på det… Mums!sep 15 trädgårdslandet majs tagetes svartkål
September 2015. Svartkålen har börjat skjuta nya blad efter min stora avplockning när vi kom hem från semestern. Tagetesen är stor och yvig och doftar gott.15 juli 15 svartkål 3
Svartkålen var en ny och mycket trevlig odlingsbekantskap i år. När den frästs i lite olja smakar den mer grov spenat än kål, inte en nackdel om du frågar mig. ;)
8 sep 15 kryddtagetes
Kryddtagetesen livade upp många sommarbuketter med sina fina små blommor.

Det finns fler växter som mår bra av att planteras tillsammans, till exempel för att de hjälper varandra med näringsämnen eller förvillar ohyra med sin doft. För någon vecka sedan skrev jag HÄR om tomater och basilika, en annan mycket välkänd samplantering är rosor och lavendel. Morot och tagetes fungerar jättebra för att förvilla morotsflugorna. (När man rensar bland morötterna börjar man med att stryka handen över tagetesen så den doften kamouflerar den lockande morotsdoften.) Dill och ringblomma testade jag både förra året (HÄR kan du läsa om det) och i år och jag har nu två år i rad helt sluppit löss på dillen.

För den som blir nyfiken på fler samplanteringsförslag är det bara att googla på ‘companion planting’.

Det här var min tolkning av Blommig fredags tema Goda grannar. För fler tolkningar, titta gärna in hos Hélena.

Ha nu en riktigt fin novemberhelg! Här ska det planteras vårlökar i kruka, det är den sista stora uteuppgiften som är kvar. I februari hoppas jag kunna smygstarta våren i mitt trädgårdsrum. :)5 feb 15 trädgårdsbod trädgårdsrum vårblommor våriris katharine hodgkin
Trädgårdsboden den 5:e februari i år. Fler bilder från trädgårdsrummet hittar du HÄR.


30 blommor trotsar grå november och blommar på

$
0
0

8 nov 15 ringblomma 2

8 nov 15 ringblomma 5 8 nov 15 ringblomma 4 8 nov 15 ringblomma 3 8 nov 15 ringblomma 1

En av mina favoritsommarblommor, ringblomman. Lika vacker i alla stadier av blomning.

Efter det att stormen hade ebbat ut i söndags vågade sig solen fram och jag tog en fotorunda i trädgården. Den 8 november blommade fortfarande en mängd blommor i vår trädgård. Bland de långblommande perennerna märkes:

Vit stjärnflocka Vit salvia Vit nunneört Violkungsljus Skugglilja Skär rölleka Ormrot Näva 'Rozanne' Koreaklocka Klematis 'Alba Luxurians' Gul vädd Gul nunneört Grekvädd Höstlilja Aklejruta Kärleksört

En av mina favoritperenner i trädgården så här års är höstastern. Numera finns flera sorter här, både höga…

8 nov 15 höstaster 8 nov 15 höstaster 2 8 nov 15 lila höstaster stäpprabatt 8 nov 15 höstaster 3

… och låga. Här nedan ‘October Skies’ som breder ut sina blommor i ett luftigt moln över grannarna i Stäpprabatten, men håller själva plantan liten. Perfekt!
8 nov 15 höstaster october skies

En annan favorit är senblommande klematisen ‘Gravetye Beauty’ med sina vackra skärröda blommor.
8 nov 15 klematis gravetye beauty
8 nov 15 klematis Gravetye beauty 1

En del sommarblommor ger inte upp i första taget:

Törnrosas kjortel Vitt lejongap Jätteverbena Sommarljus Sommarrudbeckia

Fem tappra rosor blommar vidare: Gislaine de Feligonde, Queen Elizabeth, Astrid Lindgren, Moonlight och Mme Alfred Carrière:

Queen Elizabeth Moonlight Mme Alfred Carrière Gislaine de Feligonde Astrid Lindgren

En föraning om kommande vinterblomning blev det också: hybridkejsarolvonet blommar och den vita julrosen har slagit ut.Hybridkejsarolvon8 nov 15 vit julros


Mörklila, doftande och alldeles, alldeles underbar…

$
0
0

Jag såg den svinga sig uppför stenhuset hos Mandelmanns i slutet av maj och blev blixtförälskad. Vilka underbara blommor! Och doften!31 maj 15 fembladig akebia

Jakten på ett exemplar av fembladig akebia, kallad chocolate wine på engelska, startade. Hos Högaböke uppe i Blekinge fick jag napp och några veckor senare var en planta planterad i skyddat söderläge hos oss. Den har växt på bra sin första sommar, till våren ska jag klippa tillbaka den (något Högaböke tipsade om för att få ett välförgrenat exemplar).
15 aug 15 fembladig akebia
Det syns lite dåligt på den här bilden, hittade ingen annan nu, men akebian är planterad vid vår södervägg mellan lådan med dahlior och husväggen. Just nu klättrar den på en låg spaljébåge. Akebian trivs i skyddat söderläge och ska inte planteras i österläge där vårsolen kan ge den frostskador. Vår tanke är att sätta upp trådar/spaljé vid väggen så att akebian kan klä in delar av teglet med sin fina grönska (och vi kan känna doften av blommorna inomhus).

15 aug 15 fembladig akebia 2
Vackra blad. Milda vintrar kan akebian behålla bladen, vi får väl se hur det går med den saken i år. Bilderna är tagna i mitten av augusti.

22 aug 15 mandelmanns
Ser ni det gröna på husväggen längst bort? Och närmare kameran, bakom stockrosorna. Det är akebian! Den här bilden är tagen i augusti när jag var på återbesök hos Mandelmanns.

Akebia quinata kommer ursprungligen från Asien och blir i Sverige runt 3-5 meter hög. Den är härdig till zon 2 (finns olika uppgifter, en del säger att den klarar zon 3). I USA är den invasiv och värsta ogräset, men i vårt klimat ska den hålla sig på mattan. Jag har pratat med en akebiaägare som bor en mil bort och som haft sin planta i många år. Där är den som vilken kaprifol som helst, det vill säga man kan beskära den och hålla den så stor man vill.

En bonus är att växten ger ätbara frukter som ser ut som lilarosa korvar och man kan också äta de unga skotten på våren. Det råder lätt förvirring om man behöver två olika plantor för att få frukter, men i det läget litar jag på pfaf, Plants for a future, som har en bra faktaspäckad databas med 7000 nyttiga växter. Enligt deras uppgifter är plantan inte självfertil, trots att den har både hon- och hanblommor. Det behövs två olika plantor för att det ska bli frukter. Så jag ska se om jag kan få tag på en till nästa år. Enligt den HÄR sidan så finns det (minst) fem olika varav någon är vitblommande och någon variegerad.

Det här var mitt bidrag till Blommig fredags tema Höjdare, titta gärna in hos Heléna och se vad andra berättar.


Gräs, sten och träd ~ runda former i trädgården

$
0
0

Vår gräsmatta har krymt med åren, numera finns bara cirkeln på framsidan kvar. Så här såg det ut i mitten av augusti i år:15 aug 15 gräscirkel framsida 8
Rönnen ‘Autumns Spire’ i ingångsrabatten har sällskap av sommarrudbeckior och trollhassel ‘Dawn’. I bakgrunden syns kopparlönnen som utgör gräns mellan Stäpprabatten (till vänster) och Pionrabatten (till höger).15 aug 15 gräscirkel framsida kopparlönn 7
Del av Stäpprabatten med Carmencitarönnen (till vänster) och så den vackra kopparlönnen igen.15 aug 15 gräscirkel framsida 6
Pionrabatten där pionerna ser ut som buskar i augusti och blomningen utgörs av isop, fläckflockel, violkungsljus och en och annan ros.

Det finns flera runda former (som är Blommig fredags tema denna vecka) på framsidan.15 aug 15 gräscirkel framsida 3

Bersån av avenbok (med sin stensatta cirkel)…15 aug 15 gräscirkel framsida berså 5

…klotrobinian…15 aug 15 gräscirkel framsida klotrobinia 1

…och stenplattorna i grusgången.15 aug 15 gräscirkel framsida 4

För er som inte har följt bloggen så länge, så här såg framsidan ut när vi flyttade hit för 16 år sedan. Vill du se fler bilder från omgörningen kan du klicka HÄR för ett tidigare inlägg om det.1999. Framsidan sedd från ovanvåningen.

Önskar er en fin helg, här har första frosten hälsat på och i helgen kommer kanske de första snöflingorna. Jag myser inomhus och tar mig sakta igenom alla latinska namn i den lååånga beställningslistan med spännande träd, buskar och perenner från Exot. Den snygga pelarformade rönnen Autumn Spire var ett av köpen jag gjorde i år. Får nog bli en tur till Västergötland i vår för att hämta plantor tror jag. Jag håller med Ludvig på Exot: ”Livet är för kort för tråkiga växter”.


3 julklappstips till odlarvänner

$
0
0

Gissar att klappjakten pågår lite varstans just nu och här kommer tre tips till dig själv att önska eller ge bort till en odlarvän.

Sötaste utebelysningen från Konstsmide, fem småfåglar med ledbelysning. Hittade mina på Eko till bra pris och kom hem med två set varav den ena omgången fåglar sitter i hypertufatrågen och den andra på Stora trädäcket. Det jag gillar bäst är att de inte är så ”juliga” och därför kan sitta där och muntra upp oss i mörkret under lång tid. (Skulle fåglarna vara slut där du bor så vet jag att de kommer in igen i sortimentet i april/maj, så se till att skaffa den i tid till nästa vinter…)
led fåglar 1 led fåglar 2

Bästa odlingshandboken i år – Alla fingrar gröna av Johannes Wätterbäck och Theres Lundén, alias Farbror Grön – rekommenderas varmt antingen du är nybörjare eller har mångårig odlingsvana. Boken är proppfull med nyttig info kring sådd, förodling, utplantering och skörd. Och så lite recept på det. Den utsågs till Årets köksträdgårdsbok och nominerades till Årets trädgårdsbok.
alla fingrar gröna 4

alla fingrar gröna 1 alla fingrar gröna 3 alla fingrar gröna 2

 

Boken är också full av de allra vackraste akvareller av ryska konstnären Tatiana Shirbidova. Och vill man se hur hon målar så kan man kolla in youtubeklippet här nedan där hon visar hur hon fångar skönheten i en bukett pioner.

Sista tipset är en praktisk solcellsdriven droppbevattning till växthuset, sommarblommorna eller grönsakslandet. Den pumpar upp vattnet från din vattentunna, antingen du nu fyller den själv från kranen eller låter regnet göra det. I Sverige säljs den av bland andra Wexthuset och Impecta, men vi beställde direkt från Irregatia (som för övrigt har rea just nu). De har flera prisvärda paket och eftersom vi ville ha två set blev det billigare än att ta det från svensk näthandel.

22 juli 15 växthus 12 juli 15 växthus bevattning irregatia 12 juli 15 bevattning irregatia växthus

Hur de fungerade? Alldeles utmärkt! Alla tomater, gurkor och physalis i växthuset frodades och i trädgårdslandet vattnades den törstiga squashen lite extra och sådder på försommaren räddades undan torkdöden. Vår ena pump krånglade på sensommaren, men då fick vi bra hjälp från Irregatias kundtjänst om vad vi själva kunde kontrollera. Omstarterna hjälpte tyvärr inte, men de skickade då en ny pump utan trassel till oss.

Vill du ha fler tips? Spana in förra årets, de funkar lika bra i år. :) Och har du som läser här något bra presenttips till oss som gillar trädgård, så tipsa gärna eller gör ett eget inlägg.

Vi fick både första frosten och snön i veckan som gick och de modiga sommarblommorna fryser nu i åtskilliga minusgrader.
22 nov 15 ringblomma snö

Men om man är katt finns det ett favoritställe när tassarna är kalla… Ovanpå akvariet där lampan under locket ger mysig värme. Ha det bra i kylan! Tänk, på söndag är det första advent!
22 nov 15 katt på akvarium


Viewing all 487 articles
Browse latest View live