Quantcast
Channel: Kristinas oas
Viewing all 487 articles
Browse latest View live

Röd och söt kvittensylt

$
0
0

1 juni 15 trädhörnet kvitten blom

I år var det fyra år sedan jag planterade vårt kvittenträd, Cydonia oblonga ‘Leskovacka’, bredvid fåglarnas voljär.Vid fågelvoljärerna växer japanska lönnar
2013. Kvittenträdet är lite svårt att urskilja, men det är det mörkgröna lilla trädet närmast gången, framför de japanska lönnarna.

18 okt 15 trädhörnet solfjäderlönn fågelhuset2015. På den här bilden, två år senare, syns det lite bättre! Det har vuxit till sig rejält på bara två år. Kvittenträdet är det gröna trädet precis framför fågelvoljärerna, till vänster om den illröda lönnen i bild.

Första året blommade kvittenträdet inte, men andra året kom de vackra stora blommorna.20 maj 14 kvitten cydonia oblonga 2

1 juni 15 trädhörnet kvitten blom 2

Tredje året blev det ett (1) kart. Kartet utvecklades dock inte, men i år… I år har trädets grenar tyngts av över trettio frukter!15 aug 15 kvitten

kvittenfrukt 2015
Mogna kvittenfrukter luktar lite godis och doften kan fylla ett helt rum.

Av kvittenfrukterna gör jag en röd söt sylt, mums till en god ost. Har du bra kvittenrecept blir jag så glad om du vill dela med dig. :)kvittensylt 2015
En av årets syltburkar, övervakad av min lilla skyddsängel som står i köksfönstret.

Det här var mitt bidrag till Blommig fredags tema Rött är sött. Titta in till Hélena om du vill se mer sötsaker av alla de former. Gillar du att göra julgodis ska du titta in här i helgen, för då bjuder jag på receptet till en vansinnigt god saffranstryffel gjord på vit choklad.

Ha en fin helg! Här blir det pepparkaksbak med barnen. (Recept på en bra deg delade jag med mig av förra året, du hittar receptet HÄR.)



Saffranstryffel på vit choklad ~ ett av julens godismåsten

$
0
0

saffranstryffel 9
En av barndomens godisburkar full med saffranstryfflar.

Vilka sorters julgodis vi gör i familjen varierar år från år. Men det finns ett måste: saffranstryffel doppad i vit choklad och rullad i sockerrostade mandelspån. Det är inte ett enkelt godis att göra, men sååå värt tiden det tar! Bilderna är från förra året, jag brukar göra tryffeln precis före julafton. Annars finns det inga tryfflar kvar till jul… ;)

saffranstryffel 7
Krispigt yttre döljer en len saffransgul chokladtryffel. Försvinnande goda!

Receptet hittar du i bloggmenyn under recept, eller så klickar du HÄR för genvägen dit.

Är lite nyfiken på om ni som läser här har några godismåsten till jul?


En dröm om våren ~ krokusfrossa om fyra månader

$
0
0
9 april 15 spaljérabatt krokus 2 9 april 15 spaljérabatt krokus 3
9 april 15 spaljérabatt krokus 1
Spaljérabatten 9 april 2015. Tre olika sorters blå krokus i full blom.
Och en och en halv månad senare, 23 maj, såg rabatten ut så här…
23 maj 15 spaljérabatten 1
'Queen of Night' 'Princess Irene' 'Mount Tacoma' 'Black Parrot'
Visst är det fint med tidig vårblomning? Anledningen till att jag visar denna rabatt är att den under många år var supertrist fram tills i juni. För ett år sedan späckade jag den full med lökar. Och vilken skillnad det blev!
Före:
Spaljérabatten
Efter:
27 april 15 spaljérabatt vitt blåregn 1
Bilderna är tagna i slutet av april 2013 respektive 2015. Grönt och skönt i stället för visset och brunt.
Nu ska det bli spännande och se hur många av lökarna som kommer tillbaka till våren.
Det här var mitt bidrag till Blommig Fredags tema En vacker vy. Kika gärna in hos Hélena och titta närmare på andras utsikter.
I helgen blir det födelsedagsfirande och kanske en utflykt för att fixa de sista julklapparna. Och så väntar många timmars julkortspyssel, det är en av sysslorna inför julen som jag inte vill välja bort. Ha en fin tredje advent!

Fusksnö, amaryllis och stiligaste julskägget

$
0
0

Vad gör man när gräsmattan lyser grön, om än med lite frostglitter? Fejkar så klart.

11 dec 15 julfönster amaryllis

Snöflingorna på fönstret i köket höjer julstämningen och de två första amaryllisarna har slagit ut. I trädgårdsrummet i boden väntar fler amaryllisar i knopp på att få komma in i värmen.11 dec 15 amaryllis Rosita
Röda amaryllisen ‘Rosita’. En ”vanlig” röd, vacker i sin enkelhet.

11 dec 15 amarylis Intokazi
Vita amaryllisen ‘Intokzi’. Mycket vacker med det svagt rosa som lyfter fram det vita.

På jobbet bidrar det här nytillskottet definitivt till julstämningen. Visst är han stilig?
15 dec 15 get

Ha en fin vecka, nu nalkas snart julledighet och tid för julgodis och pyssel med barnen. Och glöm nu inte att testa de försvinnande goda saffranstryfflarna:)


Mörkaste dagen, julstämning och vårtecken

$
0
0

Insåg när jag tittade igenom blogginläggen för december (inför årskrönikan) att jag inte hade visat en enda bild från trädgården. Nu kan det ju delvis ha att göra med att det är mörkt när jag åker till jobbet och mörkt när jag kommer hem = svårfotograferat, men så här ser det ut nu:
20 dec 15 gräscirkel framsidan
Grön är vintern här i söder… Och grått och mulet, så kopparlönnen glöder inte som den gör när vintersolens låga strålar lyser upp den. Här och var i Stäpprabatten finns det grönt, men annars är det brunt som dominerar.

I Trädgårdslandet är svartkålen lika grön och fin, så den kommer vi att skörda av på julafton. Snabbt stekt i rapsolja med lite hackad vitlök och färskriven parmesanost… Mums!
20 dec 15 svartkål

Inomhus håller vi på med en efterlängtad omflyttning bland sovrummen, vi vuxna ska efter sex år få tillbaka det största rummet och alla tre barnen får var sitt eget sovrum. Våra två yngsta har delat det stora sovrummet fram tills nu.

Tack och lov är det inte fyra rum som ska göras vid, det räcker så bra med renoveringen av det stora sovrummet och omflyttningen av alla saker och kläder. Vi har valt en tapet till vårt nya sovrum som innehåller fåglar, blommor och guld. :) Och i mellandagarna kommer mattläggaren och fixar en mjuk matta som kommer att bli helt underbar för kalla fötter. Ska visa före och efterbilder när vi är klara.

Fixande i all ära, självklart är granen pyntad och klädd och till och med paketen är på plats. På grund av renoveringen är det ont om utrymme i huset och paketen var minst i vägen under granen. ;)
22 dec 15 julgran

I dag den 22 december är det årets mörkaste dag. Nu vänder det. Och för att mitt i julförberedelserna störa med lite vårlängtan visar jag knopparna på vinterjasminen, Jasminum nudiflorum, som lyser gula.
20 dec 15 vinterjasmin

Den vita julrosen blommar sedan slutet på oktober…20 dec 15 julros vit

… och nu har även en rosagrön slagit ut.
20 dec 15 julros

Ha nu en fin julhelg! Önskar er alla en riktigt God Jul!
22 dec 15 julgran 2


Årskrönika i 12 bilder ~ 2015

$
0
0

Jag låter min årskrönika symboliseras av en bild från varje månad.

Januari
Typisk skånsk vinter. 5 cm tung blötsnö omslöt växtligheten i trädgården. På sina ställen blev det riktigt vackert. Dvärgcyklamen är tuffa och blommade tappert vidare.21 jan 15 cyklamen snö 3

Februari
Trädgårdsrummet äntligen klart. Åtta månader efter att den ruttna trädgårdsboden revs är den nybyggda färdiginredd. I boden finns mitt trädgårdsrum, där jag omgiven av blommande vårlökar stillar min längtan efter våren.
5 feb 15 trädgårdsbod trädgårdsrum vårblommor

Mars
Tranorna kom med våren. Den 8:e mars är det 13 grader varmt och krokus ‘Firefly’ strålar i kapp med solen. Över våra huvuden passerar tranorna på väg mot mina gamla hemtrakter i Västergötland.
12 mars 15 vårtecken krokus skära rabatten

April
Vårens vackraste vänner. En av mina favoritkombinationer i trädgården, inte minst för att de har samma inbyggda vårklocka, är praktmagnolia och pärlhyacint.
23 april 15 praktmagnolia pärlhyacint

Maj
Lundens bästa tid. Maj, underbara maj. Lundens många skönheter blommade i mängder och det var bara att njuta.
29 april 15 lunden kungsängsliljor 3

Juni
Taggis x3 kom tillbaka. När igelkottarna kommer och hälsar på blir vi alltid lika glada. I år var de tre stycken som åt snäckor och annat i vår trädgård.
30 juni 15 Igelkott 1

Juli
Mmm för ätbart! Det växer så det knakar i trädgårdslandet och vi njuter av både gamla och nya favoriter.
juli 15 sallad bladgrönt 1

Augusti
Binas favorit. Kronärtskockan ‘Herrgård’ går av misstag i blom och bina tackar mig. Nere i blomman kravlar åtta stycken omkring samtidigt och samlar nektar och pollen. Nästa år hoppas jag hinna skörda skockan i tid…21 aug 15 kronärtskocka 4

September
Dags att skörda. Den uppstammade aronians grenar hänger tunga med bär. Favoritreceptet är att ta hälften aronia och hälften amerikanska blåbär, det blir supergod sylt.
8 sep 15 aronia viking

Oktober
Höstens färger bränner. Ullungrönnen ‘Dodong’ brinner i eldigt orange i trädgården och det går inte annat än att bli glad när man ser den genom köksfönstret.
18 okt 15 ullungrönn dodong 2

November
Snö och is. Första snön och frosten kommer samma vecka i slutet av november. En del av de tåligaste sommarblommorna struntar i kylan och blommar vidare.
22 nov 15 ringblomma snö

December
Blommig julstämning. ‘Intokazi’ är en vacker vit amaryllis med svag rosa teckning. När världen utanför är mörk, brun och blöt ger den rätta stämningen inför julen.
11 dec 15 amarylis Intokazi

Önskar er alla ett riktigt Gott Nytt År!


Trädgårdsplanerna för 2015 ~ så här gick det

$
0
0

Det är dags för bokslut över 2015 års trädgårdsplaner och drömmar, HÄR kan du läsa hela listan och se bilder av det som jag ville göra under förra året. Länkarna i detta inlägg går till blogginlägg där jag har berättat mer om de olika projekten och de öppnas i ett nytt fönster.

Hur gick det egentligen 2015? Jo, så här:

  • Odla mer grönsaker. Jodå, visst gjorde vi det. Däremot blev det si och så med det där att så nytt allt eftersom. Men under högsommaren frossade vi i egenodlat.15 juli 15 grönsaker skörd
    Skörd från växthus och trädgårdsland till dagens sallad en dag i mitten av juli.
  • Ordna vatten till bevattning där vattenkranen inte finns nära. Slippa släpa vattenkannor och använda mer regnvatten. Vi ordnade en hel del vatten på olika sätt, däremot löste vi inte att allt skulle vara regnvatten (än). Tunnan vid växthuset fylldes med regnvatten, tunnan vid trädgårdslandet med kranvatten. Båda tunnorna pytsade sedan ut vatten till det vi odlade genom soldriven droppbevattning. Vid komposthörnan ställde vi en stor 300-literstunna och fyllde den med kranvatten. Bara att vrida på tappkranen och vattna frösådder och uppkrukade växter med lagom varmt vatten, inget mer spring med tunga vattenkannor genom halva trädgården. Toppen!22 juli 15 vattentunna planthörna
    Bakom den stora tunnan finns hyllorna med mina uppkrukade växter på tillväxt, inköp som inte kommit i jorden med mera. Till höger finns komposthörnan och några meter bort växer grönsakerna i sina upphöjda odlingsbäddar.
  • Lägga cementplattor bakom komposthörnan. Japp, det gjorde jag. Inget finlir, bara krattade ut jorden så den blev hyfsat plan och så på med plattorna (se ovan foto, plattorna syns vid vattentunnan). Nu kan jag ställa plantor på ett plant golv, enkelt sopa bort löv och det är lättare att få syn på mördarsniglarna.
  • Tråkjobbet som blivit uppskjutet i typ tre år… Flytta gången i Trädhörnet där det var för trångt mellan en japansk lönn och ett stort prydnadsgräs. Jo, 2015 blev verkligen året när detta jobb blev gjort. Och inte bara det… Hela delen mellan fågelvoljärerna i Trädhörnet och den närmsta delen av Lunden grävdes upp och gjordes om totalt.

Före:Rödbladig prydnadsapel och gyllenlönn.

Efter:18 okt 15 lundområdet trädhörnet blodlönn solfjäderslönn

  • Omgörning av en del av Lundområdet och Trädhörnet till en liten, men naggande god, food forest/skogsträdgård. Jo, det arbetet påbörjades, en liten bit av det syns på fotot ovan. Under 2015 planterades tre spaljerade äppelträd, ytterligare ett plommonträd, tre körsbärsträd, minikiwi, körsbärskornell och fler vinbärsbuskar i trädgården. Majoriteten av dem är planterade i Trädhörnet och Lunden, lite beroende på hur mycket sol de behöver för att bär och frukt ska mogna.
  • Montera klart växthuset och lägga kalkstensgolv där. Gjordes klart under våren.sep 15 växthus
  • Lägga storgatsten runt gräsmattecirkeln. Maken tog sig an detta tunga jobb med den äran, så här blev det:15 aug 15 gräscirkel framsida 8
  • Fortsätta ommålningen av huset och kringbyggnaderna som inleddes 2014. Ja, ni vet hur vädret var försommaren 2015? Mmm. Inget målarväder direkt. Maken lyckades måla en av de två väggar på garaget vi hade tänkt hinna. Det är nya tag i år som gäller.
  • Anlägga en naturlig liten damm i Trädhörnet, där barnens sandlåda fanns förr. Nej, det blev det inget med, och det gissade jag redan för ett år sedan. Mina funderingar fortsätter. Katarinas besök sommaren 2015 hjälpte mig att komma vidare i funderingarna på hur dammen ska se ut och utformas. (Hon har skrivit om sin naturliga damm flera gånger, bland annat HÄR). Dammen vill jag främst ha för att ge djur och insekter en chans till vatten, så vi ökar deras möjlighet att trivas hos oss. Vi kan inte ha en stor och djup damm någonstans mitt på tomten eftersom vi har jordvärme. Det ligger ledningar nedgrävda över hela tomten på cirka 90 cm djup och det finns ingen karta över exakt var de ligger… Men precis i tomtgränsen hoppas vi att de inte finns!
  • 26 dec 14 trädhörn sandlådehörnet damm26 december 2014. Tomt hörn i väntan på ett vattenblänk.20 dec 15 trädhörnet20 december 2015. Grävt lite och fixat till gången, men annars har det inte hänt så mycket mer än att jag har planterat ett surkörsbär, en japansk lönn och ett prydnadsgräs i hörnet. I plastsäckarna finns fler röda stenar till gången.

Mina förhoppningar inför 2015 var att:

  • … må bättre. Sökte nytt jobb under sjukskrivningen och glädjande nog kunde jag under förra våren byta det stressiga kontorsjobbet mot ett jobb fokuserat på växter, miljö och djur. Började på halvtid och jobbar numera heltid. Det är tur att det finns arbetsgivare som fokuserar på varje individs styrkor, snarare än att hänga upp sig på svagheterna. I mitt fall är, och kommer jag nog alltid att vara, känslig för stressen med många telefonsamtal och mejl som kräver omedelbar uppmärksamhet. Som tur är har jag inte de pusselbitarna i nya jobbet. I stället får jag användning av min kreativitet och planeringsförmåga när jag tillsammans med mina arbetskamrater driver projekt med företagets kunder i fokus.
    hönsselfie
    Jag och en av mina små ”arbetskamrater”, en höna av rasen Brun Lohmann.
  • … se nya Stäpprabatten blomma….
    4 juli 15 stäpprabatt stäpplilja orange
  • … vara i trädgårdsboden och växthuset…9 april 15 växthus
  • och se en och annan fin trädgård. Jo, det kan man ju lugnt säga att jag gjorde under de tre veckornas semester i London! :) Snart börjar årets serie med inspirationsinlägg, håll utkik.
    London 2015 trädgård

Skir vårgrönska, rhododendrondal och tulpaner i mängd ~ inspiration nr 1

$
0
0

17 maj 15 Sofiero 35

Det är dags för första inspirationsinlägget från 2015 års trädgårdsutflykter. Under veckorna framåt kommer det ett inlägg i veckan. För tidigare års inlägg, klicka HÄR så öppnas genvägen i ett nytt fönster.

Nu är kanske inte Sofiero i NV Skåne en trädgård, men väl en ljuvlig slottspark. I mitten av maj förra året var vi där igen för första gången på många år. Det var en solig, men lite småkylig dag, och vi njöt till fullo av både fikan i kaféet och promenaden i rhododendrondalen.17 maj 15 Sofiero 617 maj 15 Sofiero 5

17 maj 15 Sofiero rosa rhododendron 17 maj 15 Sofiero rodgersia 17 maj 15 Sofiero R strigillosum 17 maj 15 Sofiero Blue tit 17 maj 15 Sofiero aprikos rhododendron 17 maj 15 Sofiero 21 17 maj 15 Sofiero 20 17 maj 15 Sofiero 17 17 maj 15 Sofiero 15 17 maj 15 Sofiero 14 17 maj 15 Sofiero 9

17 maj 15 Sofiero 12

Bokträdens skira ljusgröna blad gav ett speciellt ljus i dalen.17 maj 15 Sofiero 1617 maj 15 Sofiero 1317 maj 15 Sofiero 1117 maj 15 Sofiero 317 maj 15 Sofiero 2

Det fanns mer än rhododendron att titta på, vårlöksblomningen i parken var också fin.17 maj 15 Sofiero 3417 maj 15 Sofiero 28 17 maj 15 Sofiero 27 17 maj 15 Sofiero tulpaner

Jag fastnade vid gången med de vackra blommande päronträden också.17 maj 15 Sofiero 29 17 maj 15 Sofiero 32

Anledningen till att vi åkt tvärsöver Skåne på utflykt fanns i orangeriet. Där visade trädgårdsfotograf Annika Christensen och kreatör Cecilia S-Tukiainen sin utställning ”Vår i kruka”. Bilder därifrån får ni se i nästa veckas inspirationsinlägg.

17 maj 15 Sofiero 24

Önskar er en fin januarivecka! Här är det minusgrader, blåsigt och precis så lite snö att barnen inte kan åka pulka.



2016 års trädgårdsplaner

$
0
0

Listan för 2016 är typ lika lång som den för 2015 (HÄR kan du läsa hur det gick med planerna för förra året), men eftersom det är ”stanna hemma-år” så finns det gott om tid att förverkliga saker. En kortare husbyte blir det trots det även i år då vi fick ett trevligt erbjudande, se längre ner.

Det här finns på listan inför 2016 års trädgårdssäsong:

  • Fortsätta omvandlingen av Lunden och en bit av Trädhörnet till en liten, men naggande god, food forest/skogsträdgård. Behöver flytta en del buskar och perenner som bara planterades där det fanns plats (så de skulle överleva när vi åkte på tre veckors semester). Renodla kvarvarande del av Trädhörnet till mer lundliknande karaktär med små ömtåliga perenner och många vårblommande lökväxter.
  • 20 dec 15 glasbärsbuske 20 dec 15 carex evergold gräs

    Tre av växterna som ska flyttas. Snygga rödbladiga smällspirean ‘Little Devil’, glasbärsbusken ‘Profusion’ och prydnadsgräset ‘Evergold’ förtjänar en plats där jag kan se dem på hösten och vintern. De får flytta till rabatten som är nästa punkt på listan.

  • Fixa till den lilla rabatten vid uppfarten där hängsyrenen stod förr. Numera är syrenen uppgrävd och ersatt av en Wilsonmagnolia. :) Undervegetationen ska fixas till och göras om så det blir mer höstblommande/vintergrönt. Överlever hängsyrenen vintern i uppgrävt läge ska den planteras i Lunden.
  • Gången i Trädhörnet ska fixas till där vi förra året planterade om vår solfjäderlönn. I samband med det förbereder jag också med plantflytt inför nästa punkt på listan:
    28 juni 15 gyllenlönn trädhörnet sol
    Limegröna solfjäderlönnen till vänster i bild bakom ormbunkarna, närmast häggmispelhäcken.
  • Skapa ett vattenblänk i hörnet längst bort i trädhörnet. Planen finns kvar, vi får se vad det blir av den i sommar.20 dec 15 trädhörnetHörnet där jag längtar efter ett vattenblänk. Har börjat gräva ur i mitten… (Och tro det eller ej, men det här fotot är taget ur nästan samma vinkel som vinterfotot ovan. Tänk vad lite grönska gör!)STA riksmöte växjö 2014 stass trädgård 9 bild 10En av inspirationskällorna till vattenblänket, en trädgård jag besökte sommaren 2014.
  • Ska försöka komma igång tidigare med grönsakssådderna, skulle gärna äta egenodlat en månad tidigare. Nu har jag ju ett växthus att ha sådderna i.23 maj 15 växthus
  • En spaljé på söderväggen, för den fembladiga akebian, ska vi också fixa. Hur spaljén ska se ut har vi inte riktigt bestämt ännu, men vi lutar åt armeringsnät fastsatt en bit ut från fasaden där det kan rosta vackert. Akebian är (oftast) vintergrön, så vi vill inte ha en spaljé som kräver underhåll.
    31 maj 15 fembladig akebia
    Blommande fembladig akebia, dock inte i min trädgård. Än.
  • Ja, så ska ommålningen av huset fortsätta, men det lämnar jag till maken och tonårssonen. ;)

2016 är ett år med många roliga trädgårdsrelaterade saker att se fram emot, både privat och i jobbet.

April. 4 april kommer Johannes Wätterbäck, alias ena halvan av Farbror Grön, till Blekinge för en föreläsning. Ska bli mycket intressant att höra honom prata odling. Johannes skrev tillsammans med sin sambo Theres Lundén det utmärkta odlingshandboken Alla fingrar gröna 2015.

I slutet av april, 24:e om jag minns rätt, är det dags för ”Nörd-söndag” hos Tuijas Växter i Blekinge. Alltid lika kul att se vad de inbjudna nischade plantskolorna har med sig. Förra året var bland andra Gerbianska, Borealis, Ulriksdals Trädgård, Peter Korn, Hvits Trädgård och Linders Plantskola representerade.

I vår ska jag gå en kurs i ”enkel biodling mer på binas villkor” med Patrick Sellman å jobbets vägnar. Ser fram emot det, ska bli både spännande och lärorikt.

Någon gång under våren hoppas jag också besöka Göteborg och Gothenburgh Green World. Inte minst lockar lökplanteringarna på Botaniska mig. Hur kommer planteringen med 200.000 (!) lökar att se ut?!

Maj. 27-29 maj är det dags för Malmö Garden Show i Slottsparken. Kanske blir det rent av en liten bloggträff på lördagen? Vi är några som hoppas på det i alla fall. :)

Juni. 17-19 juni är det dags för Trädgårdsamatörernas riksmöte, detta år i Uddevalla med omnejd. Två år sedan jag var iväg på mitt första riksmöte, och för dig som aldrig har varit på ett, läs gärna min betraktelse av hur det var HÄR. Ser fram emot att träffa andra växtnördar ;) och ha en riktigt trevlig helg med trädgårdsbesök, god mat och spännande växtmarknad.

Juli. 3 juli är det dags för Tusen Trädgårdar, vi håller öppet vår trädgård för allmänheten denna dag. Det ska bli kul att prata trädgård med både grannar, bekanta och långväga trädgårdsentusiaster.

Vi har också ett Stockholmsbesök att se fram emot i sommar. Vi fick ett erbjudande som var för trevligt för att säga nej till. Så en dryg vecka byter vi boende med en familj som bor på Söder. Vi får också äran att se efter deras katt (medan de har hand om våra husdjur), så det blir kul. Ni som bor i/besöker Stockholm, vad får jag inte missa? Och är det någon som vill ta en trädgårdsfika? :)

Mina funderingar inför odlingsåret 2016 kretsar kring bär av alla de slag. Kommer de nya äppelträden, körsbärsträden och plommonträdet att blomma och ge någon skörd redan i år? Superspännande!8 maj 15 surkörsbär fanal blommor
Surkörsbäret ‘Fanal’, blommade redan 2015, men bären mognade när vi var på semester…

Det här var min lååånga tolkning av Blommig fredags tema Drömmar och visioner 2016. Nu ska jag kika in hos Hélena och se vad ni andra hoppas på detta år. Önskar er en fin januarihelg med en bild från trädgården just nu; blommande vinterjasmin.6 jan 16 vinterjasmin


Vårlängtan, finaste samplanteringarna och underbara krukodlingar ~ inspiration nr 2

$
0
0
17 maj 15 Vår i kruka 19
Dags för andra delen i årets inspirationsinlägg och turen är kommen till utställningen Vår i kruka. Trädgårdsfotograf Annika Christensen och kreatör Cecilia S-Tukiainen visade under en månad förra året precis hur ljuvlig våren kan vara.
17 maj 15 Vår i kruka 13
Orangeriet på Sofiero var fyllt av vårlökar, perenner och sommarblommor som framhävde varandra på ibland oväntade sätt. Lägg till det zinkbadkar, vackra krukor och oväntade ting och du har en utställning som slår det mesta!
17 maj 15 Vår i kruka 16 17 maj 15 Vår i kruka 18 17 maj 15 Vår i kruka 17
Själv kom jag inte iväg förrän sista dagen, så därför hamnar inlägget om utställningen på bloggen först nu. Och jag har sållat mycket hårt bland bilderna, jag kunde glatt ha skrivit tre inlägg från den här utställningen.
17 maj 15 Vår i kruka 9
17 maj 15 Vår i kruka 3
Den här snygga kombinationen av brunnäva och tulpanen Queen of Night resulterade i att jag raskt flyttade lite brunnävor när jag kom hem. Hade jag inte besökt utställningen hade jag nog aldrig tänkt på hur väl de matchade varandra. Tack Annika!
Vårblommor behöver inte bara vara pastelligt gulligt, det kan vara riktigt färgsprakande också.
17 maj 15 Vår i kruka 4
17 maj 15 Vår i kruka 5
Och överallt gyllenlack i massor av olika nyanser. Förra året hade plantskolorna inte alls så många olika sorters gyllenlack som jag hade önskat – kanske har de fattat grejen i år? Kan bara hålla tummarna.
17 maj 15 Vår i kruka 15
17 maj 15 Vår i kruka 11
17 maj 15 Vår i kruka 8 17 maj 15 Vår i kruka 6 17 maj 15 Vår i kruka 7

17 maj 15 Vår i kruka 12

Ibland är det det enkla som är det vackra. Som det här lilla arrangemanget i en fin kruka.17 maj 15 Vår i kruka 14

Avslutar med ett par riktigt ljuvliga vårarrangemang som i alla fall får mig att längta väldigt mycket efter tiden som startar om några månader.17 maj 15 Vår i kruka 217 maj 15 Vår i kruka 1

Nästa vecka bär det av till ett nytt favoritställe på Österlen. För tidigare inlägg, klicka HÄR så öppnas genvägen i ett nytt fönster.


Skånsk vinter, ljus i mörkret och blommande vinterjasmin

$
0
0
Förra lördagen byggde mina två yngsta barn en snögubbe och en snölykta utanför ingången.9 jan 16 snögubbebyggande
9 jan 16 snögubbebyggande 2
På söndagen såg det ut som om någon hade begått ett mord på snögubben!
10 jan 16 snögubbebyggande
Skånsk vinter kan innebära plus 10 grader och blommande dvärgcyklamen Cyclamen coum (bilden tagen den 2 januari 2015) eller minus 10 grader och barfrost. Eller slask. Eller regn. Eller lite av varje… Just nu har vi minus sex grader, barfrost och iiiis överallt.2 jan 15 cyklamen cyclamen coum 1
Att fotografera trädgården under veckan går inte, jag går hemifrån tidig morgon i mörker och kommer hem på eftermiddagen när det åter mörknat. Tur då att jag välkomnas av mina små lysande fåglar (oavsett om de är inbäddade i snö som här eller inte).
9 jan 16 ljusfåglar
I trädgården såg det förra söndagen ut så här. (Om du klickar på någon av bilderna kommer den upp som ett galleri och om du för markören över bilden så ser du namnet.)
Växthuset Smältande snö fröställning av vit skogsaster Trädgårdslandet med odlingslådorna fröställning på pärlbusken 'The Bride' Magnoliaknopp Lunden Kopparlönn Kopparlönn Hänglärk Framsidan och gräscirkeln Daggtörel Choisya 'Aztec Pearl' Avenboksportalen
I trädgården finns också några buskar som blommar denna tid på året. Hybridkejsarolvonet ‘Dawn’ är en, vinterjasminen Jasminum nudiflorum, härdig till zon 2, en annan. Planen är att plantera in ännu fler vinterblommare, jag tar gärna emot tips!
10 jan 16 vinterjasmin
Nu är det snart helg igen och halva januari har redan passerat. Här är vi nääästan klara med inomhusrenoveringarna. Sista listerna, några tapetvåder och en låda eller två med diversesaker som ska hitta ny plats i huset, sedan är fem rum som nya. Hoppas hinna det sista i helgen. Men innan dess blir det besök i halvmeterdjup (konst)snö, fika med varm choklad och röda kinder i en närliggande slalombacke tillsammans med mina två små snögubbebyggare. Önskar er alla en fin helg,oavsett om den är vit och snöig eller grön och frostglimrande!
För fler rapporter om Min vinterträdgård, som är veckans tema i blommig Fredag, titta in till Hélena.
Till sist, en mysbild på vår katt. Det är skönt att komma in från kylan och sova en stund på favoritstolen. Har man tur kanske någon lillmatte kliar en på magen också.
14 jan 16 katt 2

En vacker och produktiv oas på Österlen ~ inspiration nr 3

$
0
0
31 maj 15 Mandelmanns 13
I dag går inspirationsturen till Mandelmanns trädgårdar utanför Kivik på Österlen. Mandelmanns är lika med Gustav och Marie Mandelmann som sedan 1996 har drivit gården med odlingar, djur och trädgård. Vilka odlingar! Och vilken trädgård!
31 maj 15 Mandelmanns 2
31 maj 15 Mandelmanns 3
Inne i ett av växthusen, under blommande minikiwi.

Vi var där första gången i slutet av maj när lammen skuttade runt, men kaféet inte hade öppnat för säsongen. Vi återvände sedan i mitten av augusti för en ny titt och lunch i kaféet. Ni får följa med på båda besöken i det här inlägget! :)

31 maj 15 Mandelmanns 21Skir grönska i maj…22 aug 15 Mandelmanns 16… och djupgrön i augusti.31 maj 15 Mandelmanns 17Tomatplantor i ett av växthusen i maj…22 aug 15 Mandelmanns 11… och skördedags i augusti.31 maj 15 Mandelmanns 10 Gustav själv i rensningstagen på en av åkrarna i maj…  22 aug 15 Mandelmanns 7… och klart för skörd i augusti.

Det här är en bra trädgård att ta med de yngsta i familjen till, det finns både höns och grisar att titta på och en och annan kelig katt att klappa. Vissa datum under sommaren har Mandelmanns speciella vandringar där barnen får hälsa på hos djuren. I kaféet finns mycket gott och egenodlat att välja på och i butiken kan man handla garanterat närodlad mat.
31 maj 15 Mandelmanns 23 31 maj 15 Mandelmanns 8 31 maj 15 Mandelmanns 1 31 maj 15 Mandelmanns 19
Även om gården är produktiv saknas det inte blommor i överflöd, ofta planterade tillsammans med ätbart, i en både vacker och nyttig samplantering. I maj blommade tulpaner, blåregn, fembladig akebia, vallört, äkta kvitten och andra fruktträd. I augusti var det klockranka, en mängd olika sommarblommor och fuchsia. Det var efter att ha sett den fembladiga akebian längs husets stenvägg i maj som jag åkte raka vägen hem och sökte rätt på en plantskola som sålde den.
22 aug 15 Mandelmanns 5
31 maj 15 Mandelmanns 20 31 maj 15 Mandelmanns 16 31 maj 15 Mandelmanns 14 31 maj 15 Mandelmanns 11 31 maj 15 Mandelmanns 7 31 maj 15 Mandelmanns 4 22 aug 15 Mandelmanns 19 22 aug 15 Mandelmanns 17

22 aug 15 Mandelmanns 4

Att gården är en oas för djurlivet råder det ingen tvekan om. Den vackra fjärilen och trollsländan var bara två av de lite ovanligare insekterna jag såg.
22 aug 15 Mandelmanns 9 22 aug 15 Mandelmanns 6

Många bilder blir det… Men det här är verkligen ett ställe jag vill att fler ska upptäcka.

31 maj 15 Mandelmanns 9 31 maj 15 Mandelmanns 5 22 aug 15 Mandelmanns 15 22 aug 15 Mandelmanns 14 22 aug 15 Mandelmanns 13 22 aug 15 Mandelmanns 10 22 aug 15 Mandelmanns 8
HÄR kan du läsa mer om Mandelmanns på deras hemsida. Det finns även en bok om gården att titta efter nästa gång du är på biblioteket, i bokhandeln eller besöker gården: Självhushållning på Djupadal. Avslutar med visdomsord från Mandelmanns.
22 aug 15 Mandelmanns 3
Om två veckor går turen till en lummig privatträdgård med många vackra träd och en porlande bäck. Nästa vecka tänkte jag visa före- och efterbilder på fyra sovrum och ett badrum. Japp, vi är klara med höstens och vinterns stora omflyttnings- och renoveringskarusell här hemma.

Soldröm, sommardröm, snart är vi där-dröm

$
0
0
Blommig fredag har temat Sommardröm denna vecka. Jag funderar på vad min dröm inför sommaren är? Tror det är den här. Njuta av sol som silas genom trädkronorna, doften av rosen ‘Gislaine de Feligonde’ och det stillsamma porlandet vid vattenstenen i skymningen. Och så surrande humlor och en näve nyplockade hallon förstås!
28 juni 15 gyllenlönn trädhörnet sol
sommar 2015 aicha ros
sommar 2015 vattensten
12 juli 15 humla
30 aug 14 hösthallon
Har varit en vecka med en hel del tankar. En älskad släkting begravdes efter ett mycket långt och rikt liv. Hon älskade blommor och jag gläds åt att några av hennes fina vaser nu finns hos mig. Till sommaren ska de fyllas med doftande pioner, vackra rosor och färgstarka zinnior. Det är också en sommardröm.
Önskar er en fin helg! Själv ska jag ägna den åt vänner och läsa The complete gardener av Monty Don.

Fyra sovrum & ett badrum ~ nu är renoveringen klar!

$
0
0
Nu är höstens och vinterns renoveringar äääntligen klara. :) Varför så många omgörningar på en gång? Det är sexton år sedan vi flyttade in i vårt slitna 70-talshus och renoverade ett flertal av rummen. Efter några år utökades familjen med tre barn. Barn växer och deras behov förändras, så nu var det läge för uppfräschning och omflyttning. Eftersom vi skulle byta rum med varandra var vi tvungna att göra om alla samtidigt… Badrumsrenoveringen hade vi inte alls tänkt göra än, men försämrade rot-bidrag från årsskiftet gjorde att vi ändrade oss.
Följ med på en rundtur och se hur det blev.
Föräldrasovrummet, fd döttrarnas rum
Det var 15 år sedan vi tapetserade om det här rummet, så det var i behov av en rejäl make over. Två lager bård blöttes och skrapades bort, det spacklades, slipades och målades. Till den ena väggen hade vi valt den mörkt auberginelila tapeten från Decor Maisons kollektion Eden med fåglar, blommor och guldfjädrar. ”Fint val” sa damen i tapetaffären och tittade på mig. Jag avslöjade inte att det var maken som hade valt den… ;) För att behålla ljuset i rummet valde vi en ljus tapet från samma kollektion till de övriga väggarna. På golvet la vi in en mjuk cremefärgad textilmatta med lite guldstänk i. Skänken från makens mormor matchades med blocketfyndade sängbord i ek och en ljusslinga i rätt färger. Gardinerna med papegojor och fjärilar kommer från Indiska och sänggaveln är klädd med en dovt guldig sidengardin från Åhléns. Blomsterbordet och det lilla växthusetvid fönstret är från ikea, den sammetsklädda bänken från Åhléns.
flickornas rum
Före.
sovrum 1
sovrum 2
sovrum krukväxter sovrum sängbord sovrum matta sovrum krukväxter 2 sovrum gardin sovrum 3
Efter.
Dotterns tweenierum, fd föräldrasovrummet
Tapet och golv behölls, men dörr- och fönsterfoder fick ett nytt lager färg. Mellanbarnet ville ha turkos som accentfärg. Det fixade vi med filt från Ica, nya sängkläder från Åhléns och en stor kudde och fårskinn från Ikea. Från linneskåpet plockade vi fram en turkos pläd, en duk som dottern ville ha som gardin och virkade överkast från min mormor. Trasmattorna har min morfar vävt en gång i tiden och de är mjuka och härligt slitna. Vi målade också om svärmors gamla sminkbord och stol från 50-talet.
vuxen sovrum
Före.
A sovrum
A sovrum 2
Efter.
Lillasysters rum, fd storebrors
Den inbyggda garderobs- och skåpslösningen behölls. Yngstas älsklingsfärger rosa och lila fixade vi med fyra bårder rosa/lila-randig tapet från Rusta. Nya sängkläder från Åhléns och lite skrivbordssaker från Ikea kompletterades med vit ullmatta, gardiner och skåp som redan fanns i huset.
Linus rum
Före.
E sovrum
Efter.
Sonens tonårsrum, fd lekrummet
Tonårssonen lämnade sitt sovrum till en av småsystrarna och flyttade upp till det rum där barnen förr lekte under vinterhalvåret (på sommaren var det lekstugan som gällde). Tapet och golv var inte så gamla och behölls. Med ommålade dörr-och fönsterkarmar, ny byrå och sängkläder från ikea, gardin från linneskåpet och fårskinn från svärmor blev det ett ‘nytt rum’ till sonen ändå.
lekrum
Före.
L rum
Efter
Badrummet
Rummet blev flera kvadratmeter större när takkupan byggdes ut och gav full takhöjd i
hela rummet. Vi ville ha ett badkar, men ett som var bekvämare att sitta i och inte drog så mycket vatten. Det här, ‘Pabu’ från trygghandel.se, är djupt skålat och har smal botten. Bakom står ångduschen ‘Pan’ från samma ställe. Vi har redan en ångdusch i vårt andra badrum och är supernöjda med den. Den kvardröjande varma ångan inne i kabinen gör att man kan duscha i kallare vatten utan att frysa. I taket sitter spottar som går att dimma, skönt när man vill ha en avkopplande stund. Jag jagade handdukar i rätt turkos nyans hela sommaren, för att sedan snubbla över dem på min lokala Ica Maxi…
badrum uppe
Före.
badrum uppe
Efter.
Alla i familjen är nöjda med sina nya rum och som ni ser tycker vi om färg, inte bara i trädgården, utan även inomhus. :)

Att bevara blommors form ~ gjutning i gips

$
0
0

Gipstavla vår 7Blommors och blads detaljer framträder vackert stiliserade när man gör en gipsavgjutning.

Min gipstavla av Våren. Tulpaner, löjtnantshjärta, pärlhyacinter och ormbunkar. Gipstavla vår 5 Gipstavla vår 4Gipstavla vår 1

För några år sedan läste jag ett reportage i tidningen Gardens Illustrated om konstnären Rachel Dein. Hon gör avgjutningar i gips av blommor (och andra saker). Tavlorna var helt fantastiska och jag suckade djupt över att jag inte kunde gå på kurs hos henne och lära mig hur hon gjorde.

Men så förra våren tänkte jag att vad sjutton, jag får väl testa och se hur det går?! Låt mig uttrycka det så här: min beundran för Rachel Dein steg oerhört när jag betraktade mina första gjutningsförsök. ;) Jag begriper fortfarande inte hur hon lyckas få fram strukturen på tunna blomblad i gips, men nöjer mig med att numera kunna få fram de tjockare blommorna och bladen.

Så här ser tavlan av Sommaren ut. Nunneört, daglilja, klematis, ros, lavendel, vallmo och deutzia.Gipstavla sommar 3 Gipstavla sommar 2 Gipstavla sommar 1Gipstavla sommar 6

Och så här tavlan av Hösten. Vitlysing, rönnbär, kärleksört, bolltistel och vallmokapsel.Gipstavla höst 3 Gipstavla höst 2 Gipstavla höst 1

Det här var mitt bidrag till Blommig Fredags tema Färg & Form. För fler bidrag, titta in hos Hélena. Nu lämnar vi snart januari och går in i månaden februari. Ett steg närmare våren. Den senaste veckan har det varit ljust en kort stund när jag har kommit hem från jobbet, skönt. Har tittat till vårlökarna som står i sina krukor i växthuset, snart dags att ställa dem varmare.

Ha en fin helg! Är det inte uteväder där du bor så passa på att drömma dig bort en stund med Monty Don. Just nu går en serie om Italienska trädgårdar på Kunskapskanalen. :) Missa inte!



En stilla vårlängtan ~ på knä i trädgården

$
0
0

Det är den siste januari och det har varit en dag som har bjudit på både plusgrader, lätt regn och en kort stund med sol. Bloggvänner längre söderöver visar snödroppar i knopp, så jag begav mig ut i trädgården för att se hur det stod till här.

31 jan 16 snödropparNix, några knoppar syns inte här. Men visst är det liiite vitt i toppen?

31 jan 16 cyklamenDvärgcyklamen-knopparna har piggnat till efter kylan, men slagit ut har de inte gjort. Än.

31 jan 16 julrosJulrosorna blommar på, det här är en tidig rosa sort.

31 jan 16 krokusDe tidiga botaniska krokusarna visar sig här och var i trädgården.

31 jan 16 lungört
Där inne, i den hårt slutna knoppen, finns lungörtens rosa-blå blommor.

31 jan 16 erodium cezembre Erodium ‘Cezembre’ ser ömtålig ut, men är en riktig tuffing. Den grönskar redan och bjuder på vårgrönt i de bruna fjolårslöven.

Andra växter som är fina så här års är törel-släktet. De trivs förträffligt bra i Stäpprabatten där det är både soligt och väldränerat. Tre favoriter:31 jan 16 myrtentörel
Myrtentörel, Euphorbia myrsinites.31 jan 16 mandeltörel
Mandeltörel, Euphorbia amygdaloides.
31 jan 16 daggtörel
Daggtörel, Euphorbia characias ssp. wulfenii.

I dag har jag skickat iväg min digra beställningslista till en plantskola med ovanliga växter och träd. Många spännande växter med i beställningen, både den gula magnolian jag drömde om förra året (men som var slut hos leverantören utomlands) och ett träd som är utdött i naturen, men som finns bevarat tack vare två botanister som tog frön på 1700-talet. Och så ett par buskar och mindre träd som blommar när man behöver det som bäst, det vill säga nu. Ska berätta mer om de nya växterna som är på väg hit när jag vet att jag får det jag har beställt. :)

Honey tulip magnolia
Min magnoliadröm – ‘Honey Tulip’. Foto lånat med tillstånd av The Jury Garden.


Bland japanska lönnar och porlande vatten ~ inspiration nr 4

$
0
0

I början av juni förra året besökte jag en privatträdgård där ägarna efter en omgörning satsat på träd, vatten och färgstarka solitärer. En stark känsla av lugn kom över mig i den här trädgården, den var så vilsam, lummig och vacker. Bilderna får tala för sig själva denna vecka. Dröm dig bort till ljuvliga juni när allt är ljusgrönt och pioner och azaleor blommar. Och vill du se bilderna i kollagen större, klicka på en av dem så öppnas de i ett galleri.

6 juni 15 ta trädgård 116 juni 15 ta trädgård 9 6 juni 15 ta trädgård 10

Genom trädgården rann en konstgjord bäck, omgiven av lönnar och azaleor. På en sten låg en groda och solade, iakttagen av fiskarna. Vid husknuten blommade en vacker trädpion överdådigt.

6 juni 15 ta trädgård 21 6 juni 15 ta trädgård 20 6 juni 15 ta trädgård 19 6 juni 15 ta trädgård 18 6 juni 15 ta trädgård 17 6 juni 15 ta trädgård 16 6 juni 15 ta trädgård 15 6 juni 15 ta trädgård 14

I trädgården fanns också ett flertal japanska lönnar i kruka, lite bonsai över dem, även om lönnarna var normalstora. Snyggt blickfång framför planket var det hur som helst.6 juni 15 ta trädgård 13

6 juni 15 ta trädgård 3 6 juni 15 ta trädgård 8 6 juni 15 ta trädgård 6 6 juni 15 ta trädgård 5 6 juni 15 ta trädgård 4 6 juni 15 ta trädgård 1

6 juni 15 ta trädgård 2Stenar, grus och snygga trampstenar ramar in planteringen med både buskar, träd och perenner.

För tidigare delar i inspirationsserien, klicka HÄR. Nästa vecka börjar jag visa engelska trädgårdar. Först ut är en park för alla som gillar Piet Oudolf-inspirerade prärieplanteringar. Tills dess, ha en fin februarivecka och håll ut, nu känns det verkligen att vi närmar vi oss ljusare och varmare tider.


Årets nyhet hos mig ~ ett utdött träd med ljuvliga blommor

$
0
0

Lovade ju berätta lite mer om min växtbeställning hos Exot.se, och vad kunde väl passa bättre än i dag när Blommig fredag har temat Årets nyhet? :)

Det här är fem träd och buskar som jag har beställt, och det är växter som jag inte hade en aning om att de fanns och än mindre att jag ville ha dem. Tills jag googlade de vetenskapliga namnen i katalogen och utbrast Åhhh

1. Franklinträdet, Franklinia alatamaha. Bara historien bakom trädet får ju nyfikenheten att väckas! Hör bara: Den enda arten finns inte längre i det vilda, den är utrotad. Alla kvarvarande exemplar kommer från frön som två botaniker 1765 samlade in i det vilda vid floden Altamaha i Georgia, USA. Vid ett återbesök var alla träden bortröjda och några fler träd har aldrig hittats någonstans i världen! Släktnamnet Franklinia är en hyllning till botanikernas gode vän Benjamin Franklin. Jaha, varför vill jag då ha detta träd? Är bilden nedan svar nog? :)

Franklinia
Bild lånad med tillstånd av American Beauties Native Plants. Klicka HÄR så kommer du till sidan om Franklinträdet.

De vita blommorna är sju cm i diameter och påminner om magnolia/kamelia-blommor och blommorna doftar. Trädet blommar i juli-september och bladen som kan bli 15 cm långa får orangeröd höstfärg. Även frökapslarna är vackra i formen. Trädet blir runt sex-nio meter högt (lite olika rapporter). Enligt trädägare i USA verkar Franklinträdet hyfsat härdigt. En ägare berättar att de bor i en zon med vintrar på -23 grader och att deras träd klarade till och med en tio dagars köldknäpp på -34 grader utan att ta alltför mycket skada. Trädet tycker om surjord och vill ha humusrik jord med bra dränering, men vill inte stå torrt. Hos oss kommer det att bli ett av två nya stora träd i Lunden. Plommonträdet och bigarråträdet från 1978 kommer inte att stå kvar där om 10-15 år och då vill jag ha två andra bjässar som Lundens ”tak”.

2. Blomsterkastanj, Xanthoceras sorbifolium. Det här är det andra stora trädet som gör Franklinträdet sällskap i Lunden. Blomsterkastanjen kommer ursprungligen från Kina. Den kom till Europa i början av 1800-talet och blir fem-åtta meter hög. Den har upp till 30 cm långa blad, blommar i maj-juni med 25 cm långa doftande blomklasar i vitt-gult-rosarött.  Fröna mognar i september-oktober. Blomsterkastanjen klarar amerikansk zon 4, vilket innebär vintrar ner till -30 grader. Både blommor, blad och ”nötter” i frökapseln är ätliga. Trädet trivs i de flesta jordar, men vill ha väldränerat. Det växer dåligt om det står skuggigt, men lätt skugga i ”skogsbryn” går bra.

Kan inte visa bild här på bloggen ännu, men klicka HÄR så kommer du till en sida med flera bilder och info om trädet.

Och så tre fina buskar.

3. Bollbuske, Cephalanthus occidentalis, är den första. Den är en buske, eller litet träd, som blir en-tre meter hög. Kommer ursprungligen från USA. Den blommar juni-september och de två-tre cm stora vitgula nektarrika bollarna lockar både fjärilar och bin. De stora bladen, upp till 15 cm långa, sitter kvar länge på hösten. Bollbusken vill ha sol (men lätt skugga går bra), lätt fuktig näringsrik jord och är härdig till svensk zon två (3). Enligt amerikansk zonkarta ska den klara ner till -28 grader.

bollbuske
Bild lånad med tillstånd av Natural Landscapes Nursery.Klicka HÄR så kommer du till sidan om bollbusken.

4. Vinterkryddbuske, Chimonanthus praecox, är den andra. Den är en buske eller litet träd som blir tre-fem meter hög och har ljust vitgula doftande blommor i februari-april. Bladen blir upp till 20 cm långa. Busken är lättodlad och trivs i sol/halvskugga, men vill ha vindskyddat läge. Tyvärr bara härdig i zon 1.

Kan inte visa bild här på bloggen ännu, men klicka HÄR så kommer du till en sida med fin bild och info om busken.

5. Pärlsvansbuske, Stachyurus praecox, är den tredje. Den kommer från Asien och blommar på bar kvist från februari till april. Den har ljust gula blomhängen som kan vara upp till tio cm långa. Blommorna doftar. Busken trivs i sol/halvskugga och vill ha lätt fuktig jord, väldränerat och vindskyddat läge. Tyvärr bara härdig i zon 1.

Kan inte visa bild här på bloggen ännu, men klicka HÄR så kommer du till en sida med fin bild och info om busken.

Det var mina nyheter det. Kanske har en och annan av er som läser här hittat en ny favorit att spana efter. Här lovar de +5 grader i helgen, så jag hoppas på några timmars löv- och ogräsplockande i trädgården. För den som hellre är inomhus vill jag ännu en gång tipsa om podradion Odlarna (som man kan lyssna på via datorn/mobilen). Senast ut att bli intervjuad är Karin Berglund. Missa inte. Bland tidigare intervjuer finns bland många andra Lena Israelsson, Hannu Sarenström, Karin Eliasson, Johannes Wätterbäck och Stefan Sundström. Ha en fin helg!


Ranunkler ~ ett februarimåste för mig

$
0
0

När det bara anas vår utomhus och längtan efter färg och vårblommor är som störst köper jag ranunkler. Har man tur håller de två veckor i vas. När solen tittar fram och ger dem djup och skimmer är de bara så vackra.

feb 16 vårbukett ranunkel 3

 

feb 16 vårbukett ranunkel 6 feb 16 vårbukett ranunkel 2 feb 16 vårbukett ranunkel 8 feb 16 vårbukett ranunkel 7 feb 16 vårbukett ranunkel 1

feb 16 vårbukett ranunkel 5
Ljusrosa och mörkrosa ranunkler har fått sällskap av myrtentörel från trädgården. I en vas utan vatten står några fjädrar som matchar. Gammaldags pressglasvaser är något jag alltid spanar efter, här är de samlade på en glasbricka för att undvika vattenskador på skänken.

Önskar en fortsatt trevlig helg!

 


Min kärlek till det som gror ~2016 års fröinköp

$
0
0

I veckan låg ett tjockt kuvert från England i brevlådan. Det var mina fröer från Plants of Distinction. Vad blev det då för inköp?fröinköp 2016Bland annat fröerna på bilden ovan. Fluffiga vallmon ‘Falling in love‘ i rosa toner, rosaorange zinnia ‘Cupcakes Pink Shades’, små söta gurkor ‘Iznik’, mångfärgade morötter ‘Rainbow Improved’ och sallat ‘Little Gem Dazzle’.

Bland de ettåriga sommarblommorna föll jag pladask och det blev kärlek vid första ögonkastet när jag fick syn på de stora persikofärgade blommorna på astern ‘Tower Chamois’. Har aldrig sått aster förut, men den här kunde jag inte motstå.
4

‘Tower Chamois’ fick sällskap av violetta vännen ‘Tower Violet’, lika snygg den. På beställningen hamnade också (se bilderna nedan) sommarrudbeckian ‘Sahara’ i bärnstensorange, koppartoner och brunt, svartöga ‘African Sunset’ med toner i ”vattenmelonsrosa” (!) och solrosen ‘Earthwalker’ för snitt med blommor i olika bruna, koppar, röda och terrakottatoner. Beställde också vit vädd ‘Snow Maiden’, lilaröda dubbla Zinnian ‘Aztec Burgendy Bicolor’, lejongap i vinröda toner ‘Opus Plum Blossom’ och vanlig lilablå klockranka.

2 3 5

Bland perennerna föll jag för dessa tre: mörkt lilabruna Penstemon whippleanus ‘Chocoloate Drop’, purpurmartorn ‘Purple Sheen’ och (frostkänsliga, men övervintringsbara) Lobelia tupa ‘Candelabra’ med orkideliknade blommor i koppar och orange toner.

1 8 6

Bland grönsakerna blev det förutom morötterna, gurkan och salladen också minigurkan ‘Miniature White’, sallat ‘Red Romaine’ och Yoguslavian Red, sockerärten ‘Sugar Flash’, sockermajsen ‘Lark Improved’ och tomaten ‘Cherry Roma’.

Bilderna ovan är lånade från Plants of Distincions hemsida då alla fröpåsarna tyvärr inte har bilder. Det var första gången jag beställde från PoD, men det gick fort och lätt. Fröerna kom inom en vecka och portot var bara 60 kronor. Med tanke på att majoriteten av fröerna låg på runt 20-35 kronor/påsen var det fullt jämförbart med att köpa från en svensk firma.

Det här var mitt bidrag till Blommig fredags tema Kärlek, för fler kärleksfulla bloggbidrag är det bara att titta in hos Hélena. Vädret denna helg verkar inte direkt locka till utevistelse. 0 grader och risk för snö… Tror jag spenderar helgen inomhus tillsammans med familjen och goda vänner och sysselsätter mig med semmelbakning och trädgårdsboksläsning i stället. Trevlig helg!


Viewing all 487 articles
Browse latest View live