Lovade ju berätta lite mer om min växtbeställning hos Exot.se, och vad kunde väl passa bättre än i dag när Blommig fredag har temat Årets nyhet? :)
Det här är fem träd och buskar som jag har beställt, och det är växter som jag inte hade en aning om att de fanns och än mindre att jag ville ha dem. Tills jag googlade de vetenskapliga namnen i katalogen och utbrast Åhhh…
1. Franklinträdet, Franklinia alatamaha. Bara historien bakom trädet får ju nyfikenheten att väckas! Hör bara: Den enda arten finns inte längre i det vilda, den är utrotad. Alla kvarvarande exemplar kommer från frön som två botaniker 1765 samlade in i det vilda vid floden Altamaha i Georgia, USA. Vid ett återbesök var alla träden bortröjda och några fler träd har aldrig hittats någonstans i världen! Släktnamnet Franklinia är en hyllning till botanikernas gode vän Benjamin Franklin. Jaha, varför vill jag då ha detta träd? Är bilden nedan svar nog? :)
![Franklinia]()
Bild lånad med tillstånd av American Beauties Native Plants. Klicka HÄR så kommer du till sidan om Franklinträdet.
De vita blommorna är sju cm i diameter och påminner om magnolia/kamelia-blommor och blommorna doftar. Trädet blommar i juli-september och bladen som kan bli 15 cm långa får orangeröd höstfärg. Även frökapslarna är vackra i formen. Trädet blir runt sex-nio meter högt (lite olika rapporter). Enligt trädägare i USA verkar Franklinträdet hyfsat härdigt. En ägare berättar att de bor i en zon med vintrar på -23 grader och att deras träd klarade till och med en tio dagars köldknäpp på -34 grader utan att ta alltför mycket skada. Trädet tycker om surjord och vill ha humusrik jord med bra dränering, men vill inte stå torrt. Hos oss kommer det att bli ett av två nya stora träd i Lunden. Plommonträdet och bigarråträdet från 1978 kommer inte att stå kvar där om 10-15 år och då vill jag ha två andra bjässar som Lundens ”tak”.
2. Blomsterkastanj, Xanthoceras sorbifolium. Det här är det andra stora trädet som gör Franklinträdet sällskap i Lunden. Blomsterkastanjen kommer ursprungligen från Kina. Den kom till Europa i början av 1800-talet och blir fem-åtta meter hög. Den har upp till 30 cm långa blad, blommar i maj-juni med 25 cm långa doftande blomklasar i vitt-gult-rosarött. Fröna mognar i september-oktober. Blomsterkastanjen klarar amerikansk zon 4, vilket innebär vintrar ner till -30 grader. Både blommor, blad och ”nötter” i frökapseln är ätliga. Trädet trivs i de flesta jordar, men vill ha väldränerat. Det växer dåligt om det står skuggigt, men lätt skugga i ”skogsbryn” går bra.
Kan inte visa bild här på bloggen ännu, men klicka HÄR så kommer du till en sida med flera bilder och info om trädet.
Och så tre fina buskar.
3. Bollbuske, Cephalanthus occidentalis, är den första. Den är en buske, eller litet träd, som blir en-tre meter hög. Kommer ursprungligen från USA. Den blommar juni-september och de två-tre cm stora vitgula nektarrika bollarna lockar både fjärilar och bin. De stora bladen, upp till 15 cm långa, sitter kvar länge på hösten. Bollbusken vill ha sol (men lätt skugga går bra), lätt fuktig näringsrik jord och är härdig till svensk zon två (3). Enligt amerikansk zonkarta ska den klara ner till -28 grader.
![bollbuske]()
Bild lånad med tillstånd av Natural Landscapes Nursery.Klicka HÄR så kommer du till sidan om bollbusken.
4. Vinterkryddbuske, Chimonanthus praecox, är den andra. Den är en buske eller litet träd som blir tre-fem meter hög och har ljust vitgula doftande blommor i februari-april. Bladen blir upp till 20 cm långa. Busken är lättodlad och trivs i sol/halvskugga, men vill ha vindskyddat läge. Tyvärr bara härdig i zon 1.
Kan inte visa bild här på bloggen ännu, men klicka HÄR så kommer du till en sida med fin bild och info om busken.
5. Pärlsvansbuske, Stachyurus praecox, är den tredje. Den kommer från Asien och blommar på bar kvist från februari till april. Den har ljust gula blomhängen som kan vara upp till tio cm långa. Blommorna doftar. Busken trivs i sol/halvskugga och vill ha lätt fuktig jord, väldränerat och vindskyddat läge. Tyvärr bara härdig i zon 1.
Kan inte visa bild här på bloggen ännu, men klicka HÄR så kommer du till en sida med fin bild och info om busken.
Det var mina nyheter det. Kanske har en och annan av er som läser här hittat en ny favorit att spana efter. Här lovar de +5 grader i helgen, så jag hoppas på några timmars löv- och ogräsplockande i trädgården. För den som hellre är inomhus vill jag ännu en gång tipsa om podradion Odlarna (som man kan lyssna på via datorn/mobilen). Senast ut att bli intervjuad är Karin Berglund. Missa inte. Bland tidigare intervjuer finns bland många andra Lena Israelsson, Hannu Sarenström, Karin Eliasson, Johannes Wätterbäck och Stefan Sundström. Ha en fin helg!