Quantcast
Channel: Kristinas oas
Viewing all 487 articles
Browse latest View live

Äntligen en solig dag!

$
0
0

I morse var det halt och dimman låg lågt över kullarna, men sedan sprack det upp och SOLEN sken! :) Tänk, jag kommer knappt ihåg när den gjorde det en hel dag sist?

25 nov 14 promenad vatten bokskog 12
En gammal, men fullt fungerande, kvarn ligger vid det forsande vattnet.

Vi har haft vår första lätta frost nu (-1 grad). Den märktes knappt av mer än att det var en tunn ishinna i en kvarglömd vattenfylld hink och så trillade naturligtvis de sista bladen på klotrobinian.

I dag var luften klar och kall och det var så skönt att vara utomhus när allt var ljust och soligt. När A kommit hem från skolan tog vi en långpromenad i solen tillsammans. Vi bor nära naturen och det finns en vacker väg genom bokskog, nära vatten, som är en favorit.

25 nov 14 promenad vatten bokskog 1

25 nov 14 promenad vatten bokskog 3 25 nov 14 promenad vatten bokskog 7 25 nov 14 promenad vatten bokskog 9 25 nov 14 promenad vatten bokskog 10 25 nov 14 promenad vatten bokskog 11 25 nov 14 promenad vatten bokskog 4

25 nov 14 promenad vatten bokskog 2

Det doftade skog och nysågat timmer, småfåglarna flög omkring och letade mat och på tillbakavägen började det skymma. Ljuset försvinner snabbt nu.

25 nov 14 promenad vatten bokskog 8
Magiskt soldis när solen gick ner bakom skogen samtidigt som dimslöjorna kom fram.

25 nov 14 promenad vatten bokskog 6Vissa träd, som den här gamla eken, är nästan som vackrast utan löv. 

Hoppas solen har lyst på fler av er i dag och att ni har haft möjlighet att vara utomhus i alla fall en liten stund.



Tre julklappstips för trädgårdsvänner + bästa pepparkaksreceptet

$
0
0

Ja, nu närmar sig första advent och veckans Blommig fredag handlar om förberedelser. En viktig sådan i vår familj är att baka pepparkakor. Och för de som inte brukar göra det eller har provat med dåligt resultat, klicka här eller se under recept i menyn ovan. Där bjuder jag på ett hundraårigt släktrecept som ger lättkavlade spröda pepparkakor.

Att komma på bra julklappar är väl en annan av förberedelserna, om inte till advent, så till den stundande julen? Jag tänkte passa på att tipsa om tre trädgårdsrelaterade presenter, två för de stora och en för de små, att önska själv eller ge bort till någon annan. Och nej, jag får inget betalt för att göra reklam, det här är tre saker som jag gärna ser att fler får upp ögonen för. Länkarna är till sidor där man kan beställa eller se var man kan köpa sakerna.

Garden ill 2En prenumeration på Gardens Illustrated är en alldeles utmärkt present. En gång i månaden dimper en tidning full med fantastiska reportage och bilder ner i brevlådan, varje nummer är på över 100 sidor! Att prenumerera är också betydligt billigare jämfört med att köpa lösnummer i en svensk tidningsaffär. Är du orolig över att inte hänga med i engelskan? Om du har sett engelska trädgårdsprogram och tyckt att språket var förståeligt där kan du läsa tidningen med behållning.

Senaste numret av GI kom härom dagen och såg ut så här:garden ill 1

Där fanns bland annat det här fantastiska reportaget om en vacker vinterträdgård. Bilden ovan är från samma trädgård.Garden ill 3

Present nummer två till de vuxna trädgårdsälskarna är de här vackra planscherna i A3-format formgivna av Daniel på företaget Hassla.Plansch 4

Och, ja, bilden är oskarp eftersom jag inte vill att någon tar bilden och printar. Man kan ändå se den vackra och stilrena layouten och här kommer några små glimtar av plancherna:

Plansch 3 plansch 1 plansch 2

 

Det finns fyra stycken: en om samodling (vilka grönsaker som hjälper varandra och vilka som inte trivs ihop), en om kompostering, en om växelbruk och en om olika så- och skördetider för våra vanligaste grönsaker. De är tryckta på kraftig kartong och lika användbara som de är snygga. Mina ska få hänga i trädgårdsboden så småningom, perfekt att ha i närheten när man planerar grönsakslandet eller sår frön.

Det sista julklappstipset, för de unga trädgårdsälskarna, är den här målarboken:bok 4

Det är en underbar bok för de lite äldre barnen som gillar att färglägga detaljerade bilder. Jag köpte den till A i födelsedagspresent nyligen och det blev en fullträff. Har ni barn eller barnbarn i rätt ålder så köp den!

bok 2

En del av bilderna är ”färdiga”, andra kan barnet själv göra klart om det vill genom att till exempel måla blommor på ett träd. På bilden ovan kan barnet rita träd eller andra växter i de tomma krukorna. Varje uppslag är fyllt av de mest detaljerade och vackra bilder jag sett på länge. Det gäller att ha en stor pennsamling!

bok 7

bok 1

Nu ska jag titta in hos Hélena och se hur ni andra skriver om förberedelser inför första advent.

Här har lite hyacinter och amaryllisar kommit på plats, men ljusstakarna är inte framplockade ännu. I helgen ska maken och jag se om vi kan plocka undan det sista i garaget så det går att få in bilen där sedan. Vi har haft byggförråd där sedan i mars när vi rev trädgårdsboden… Det är tur att det har varit så milt att det inte har gjort något att bilen har stått ute i november.

Hoppas ni får en bra helg, vem vet, solen kanske skiner en stund? Vi kan väl gemensamt hålla tummarna! :)


Årets amaryllisar ~ den första i blom

$
0
0

Förra året blommade vita ‘Christmas Gift’ och knallröda ‘Carmen’ hemma hos oss. Vi får se om de blommar om, lökarna har stått ute i trädgården i sommar, men jag glömde bort att ta in dem i tid… Nu står de mörkt i alla fall, så får vi se efter helgerna om de kommer igen eller inte.

Christmas gift

amaryllis Carmen

I år har jag köpt fyra andra amaryllisar. Röda ‘Red Knight’, vita ‘Intokazi’ och rödvita ‘Minerva’.  De står alla tre på tillväxt i svala trädgårdsboden.

Första amaryllis att bli inplockad i värmen var den här namnlösa. Den öppnade sina första klockor lagom till i söndags, passande nog för adventstämningen. Gillar verkligen det rosaröda nätmönstret på klockorna och att lite av det gröna stannar kvar på knopparna. Hade varit kul att veta namnet också, men lappen försvann på vägen någonstans.

dec 14 okänd amaryllis 3 dec 14 okänd amaryllis 2 dec 14 okänd amaryllis 1

Det märks att vi har gått in i vintermånaden december nu. Vi har inte fått någon snö ännu, men det är bra mycket kallare och ”krispigare” i luften. Det biter i kinderna när man går en promenad och småfåglarna flockas i träden och de överblommade perennerna för att leta mat. Har ni snö där ni bor?


Hyacintdoft och andra advent

$
0
0

Det är andra advent och ute småregnar det och blåser. Har tagit det lugnt i helgen efter en lite för intensiv fredag. Känns bättre efter några timmars lugn och ro i myssoffan med en trave trädgårdsböcker som sällskap.

På matsalsbordet ”brinner” ljusen i sina glaslyktor, gillar batteriljus mer och mer, man kan ha dem tända utan att behöva oroa sig för att glömma av dem eller att katten ska komma för nära. Känns tryggt. I den vackra gamla liljekonvaljkrukan från Gustavsberg blommar familjehyacinten och sprider sin väldoft.

dec 14 hyacint o ljus 3

dec 14 hyacint o ljus 2

dec 14 hyacint o ljus 1

Önskar er en bra decembervecka!


En överraskning, julstämning och kål på nya sätt

$
0
0

Blev ”kidnappad” av maken i lördags och tillsammans tog vi tåget över bron för att fira min födelsedag. Skånetrafiken hade ställt in alla tåg fram till lördag lunch, på grund av stormen, men det var faktiskt bara bra för vår del att vi tvingades tänka om upplägget. Nu fick jag Köpenhamnsweekenden i två lagom portioner, middag på underbar italiensk restaurang på lördagskvällen och rundtur på Tivolis julmarknad på söndagen. Det blev faktiskt bättre och lugnare för min del.

Tivoli var julpyntat, fusksnösprejat och hyacinterna doftade. (Vill du se bilderna i stort format klickar du bara på någon av dem så kommer de upp som ett bildspel.)

Tivoli julmarknad 1 Tivoli julmarknad 11 Tivoli julmarknad 10 Tivoli julmarknad 5 Tivoli julmarknad 3 Tivoli julmarknad 6 Tivoli julmarknad 4 Tivoli julmarknad 2

Man kan använda grönsaker som snygg komplettering till julblommor, se bara hur svartkål och fänkål håller de här hyacinterna sällskap:Tivoli julmarknad 8 Tivoli julmarknad 9

Det var första gången vi besökte julmarknaden och visst var det fint, men lite besvikna var vi nog båda två. Julmarknaden i Lübeck som vi besökt förr var ju så oerhört mycket ”mer” på alla sätt. Inte minst tyckte vi att det var väldigt lite julstämning i själva staden Köpenhamn, inga glittrande ljus vid gatorna där inte (åtminstone inga som välkomnade tågresenärer). Nu vet vi det och nästa år blir det nog något annat resmål för att få julstämning under skånsk brun december. Men jag passade på att köpa en riktigt mjuk och gosig halsduk i fårskinn på julmarknaden, den värmde så gott om nacken i den bistra vinden.

halsduk fårull

Restaurangen Retrogusto, å andra sidan, var en fullträff som jag varmt kan rekommendera. Den ligger dessutom på gångavstånd från centralstationen, vilket inte är helt fel för den som bara tar en snabbtur till Köpenhamn. Boka bord är ett måste, den är populär och jag förstår varför. En restaurang med föredömligt kort meny, vinlista med ekoviner och där dagens kött och dagens fisk är utifrån vad kocken tyckte var bäst vid inköpsrundan. Underbart!

Förrättens kalvkött hade sällskap av jordärtskockskräm och krispiga chips av samma grönsak, varmrättens perfekt stekta fisk serverades med fem sorters grönsaker: brysselkål, blomkål, romanesco, sparris och paprika. Det var också så skönt att se att det här var en restaurang som tog desserterna på allvar. Vet inte hur ni gör när ni äter på restaurang, själv bestämmer jag ofta desserten redan från start (så jag säkert ska orka den :) ). Denna gång blev det mandelkaka med mangoganache, maräng och passionsfruktpuré.

förrätt varmrätt dessert

I dag är det åter en gråmulen dag med lätt regn så jag tar det lugnt inomhus och vilar lite efter helgen. Vi firar en stillsam jul utan speciellt många måsten, men en av de saker som både barnen och jag gillar är att göra eget julgodis. Saffranstryffel doppad i vit choklad och rullad i sockerrostade mandelspån är den stora favoriten. Vilket julgodis kan inte ni vara utan på ert julbord?


Färgglad citrus- och granatäpplesallad till julbordet

$
0
0

sallad 2

Den här salladen gör jag varje år till vårt julbord, den passar så bra till den gravade laxen. Gott med något syrligt och fräscht till den traditionellt tunga julmaten. Om du inte är säker på att all sallad kommer att gå åt, blanda inte i dressingen, utan låt gästerna ta den själva vid bordet. (Jag har fått det här receptet för många år sedan och vet inte varifrån det ursprungligen kommer. Vet du, så berätta gärna så jag kan ange källa.)

Citrussallad med granatäpple och avokado

För ca 6 personer

1 granatäpple
1 grapefrukt
2 söta apelsiner (gärna eko)
finrivet skal av en lime (gärna eko)
2 finhackade vitlöksklyftor
3 matskedar rödvinsvinäger
2 pressade limefrukter
½ tesked strösocker
1 kryddmått senapspulver
5 matskedar olivolja
1 rött ekbladssalladshuvud (eller annan sallad), sköljd och torkad
1 avocado, skuren i tärningar och doppad i lite lime
salt och peppar
1 tunt skivad rödlök till garnering

Tillredning

  • Skär granatäpplet i fyra delar, pressa tillbaka det yttre skalet och kläm ned fröna i en skål. (Akta kläder och andra textiler för saften!)
  • Skär bort en skiva i botten och en i toppen på grapefrukten med en vass kniv, ta sedan bort skalet och de vita hinnorna. Skär loss segmenten mellan hinnorna och lägg klyftorna bland granatäppelkärnorna.
  • Riv skalet av en halv apelsin och ställ den åt sidan. Skär bort toppen och toppen av de båda apelsinerna och ta sedan loss kal och hinnor. Skiva frukten horisontellt och därefter i kvartar. Lägg apelsinen bland granatäpplen och grapefrukt och blanda väl.
  • Blanda det rivna apelsinskalet med limeskal, vitlök, vinäger, limesaft, socker och senap. Krydda med salt och peppar och olivoljan.
  • Lägg salladsbladen på ett uppläggningsfat, lägg citrusblandningen och avocadon ovanpå. Häll dressingen över och blanda försiktigt. Garnera med rödlöksringarna. Servera genast.

 

sallad 5 sallad 4 sallad 3 sallad 1

 

 


God Jul & sneak preview från mitt nya trädgårdsrum

$
0
0

God jul till er alla! Hoppas ni har det fint och känner julstämning oavsett om det är snö eller inte där ni befinner er.

23 dec 14 boden ljus kväll
Juleljusen tindrar i mitt nya trädgårdsrum. Och lugn, det är batteriljus.

Jag har inte skrivit om vår nya trädgårdsbod på ett bra tag. Den var färdig utvändigt redan i somras, men sedan skulle den ju fixas invändigt också. Golvet och taket skulle målas, tapeter skulle upp, lister skulle sågas och målas, den inbyggda bokhyllan skulle göras i ordning, hyllor och redskapshållare skulle upp och alla saker som stått i garaget sedan i våras skulle sorteras in… Det har tagit sin tid och det har känts helt okej att det har gjort det. Växter behöver i jorden för att inte dö, boden klarar sig. ;) Har några inredningsdetaljer kvar som ska sys, men det får ske veckorna framöver när jag orkar. Ska visa mer när det är helt klart, men bjuder på en sneak preview redan nu.

23 dec 14 boden arbetsbänk amaryllis
Min lilla keramik-rödhake har fått flytta in över vintern och håller amaryllisarna sällskap. Det här är bara en liten bit av arbetsbänken, totalt är den 2,5 meter lång.23 dec 14 boden broderier gardin mormorGardinerna är örngott som min mormor en gång sydde och broderade när hon skulle gifta sig med morfar. Nu kan jag titta på de vackra broderierna varje gång jag är i boden, det tror jag mormor hade tyckt om.

23 dec 14 boden redskapshållare spadar 23 dec 14 boden viola hederacea 23 dec 14 boden lerkrukor 23 dec 14 boden decembermugg 23 dec 14 boden batteriljus

Frostkänsliga Viola hederacea har fått flytta in i boden och fortsätter att blomma. Redskapshållare och korgen med lerkrukor har fått ett nytt hem, liksom några minnen från förr. Batteriljus lyser i gräddkannorna jag har samlat.

23 dec 14 boden amaryllis 'Red Knight'Amaryllis ‘Red Knight’ börjar visa färg.

Under den här hösten har jag många dagar varit glad och tacksam över att jag har haft boden att fixa lite i, dagar när regn och blåst gjort att jag inte har kunnat gå en promenad eller vara ute i trädgården. I boden kommer jag lite närmare trädgården än inomhus. Jag har stått och krukat vårlökar i vackra gamla lerkrukor som jag samlat på mig genom åren. Nu börjar små gröna skott skjuta upp, ja det är till och med knopp i krokus ‘Tricolor’ och en av pärlhyacinterna blommar! Att se vårtecken redan nu känns bra och hoppfullt.

23 dec 14 boden krokus 'tricolor' 23 dec 14 boden pärlhyacint

Det där med ”bod” är kanske lite missvisande, trädgårdsrum är mer sanningsenligt för detta lilla hus som är isolerat och har el indragen. Elementet står på frostvakt, vill inte att mina små lökar ska växa alltför snabbt. Har längtat efter mitt eget trädgårdsrum i många år och nu är det äntligen verklighet. Nu hoppas jag att det gröna taket ska bjuda på både krokus- och fetbladsblomning när värmen kommer åter.

Ha nu en riktigt skön julhelg! Här är en mjuk och gosig familjemedlem som slappar sedan han fångat tomteluvans boll…

23 dec 14 katt tomteluva


Sol, minusgrader och tappra blommor

$
0
0

En lugn och skön julhelg är slut. De två senaste dagarna har bjudit på klarblå himmel och strålande sol. Underbart!! Enda skillnaden var temperaturen, det var bara någon minusgrad i går men betydligt kallare i dag. Minus tio i natt, stackars mina små växter som hade rejält med plusgrader för bara någon dag sedan!26 dec 14 cyclamen coum
Dvärgcyklamen, Cyclamen coum, blommar sedan en dryg månad tillbaka. Plantorna har massor av knoppar, hoppas kylan inte blir så långvarig.

Gick en runda i trädgården och njöt av solen och alla vackra färger, ja, även brunt och grått kan vara vackert när solen skiner och skapar skuggor.26 dec 14 avenboksportal dagliljerabatt

 

26 dec 14 bod bärland 26 dec 14 prydnadsapel Malus 'Freja' 26 dec 14 rhododendron frost 26 dec 14 ormbunke frost 26 dec 14 avenbok 26 dec 14 daggtörel frost 26 dec 14 grönviva frost 26 dec 14 gyllenlack frost 26 dec 14 julros Helleborus niger 26 dec 14 trädhörn lund

Tog favoritrundan genom skogen också, längtar till den där veckan i maj när hela skogen är alldeles ljusgrön… Men så länge är det vackert nog med vattnet som forsar förbi och det tjocka lagret med boklöv som täcker skogens golv.25 dec 14 å vatten rundtur bokskog

Önskar en er fin helg, förhoppningsvis med ännu mer sol! :)



Årskrönika i 12 bilder

$
0
0

Jag låter min årskrönika symboliseras av en bild från varje månad.

Januari
Överraskning. ”Lätt snöfall” sa väderprognosen, 40 cm snö blev resultatet.snö 30 jan

Februari
Vårdoft. En knapp månad senare blommade snödropparna i trädgården och av snön syntes inte ett spår.Snödroppar!

Mars
Trädgårdslycka. Efter ett besök på Vår Trädgård, trädgårdsmässan i Malmö, kom jag hem med en alldeles egen underbar kamelia ‘Water Lily’.Kamelia Camellia x williamsii ‘Water Lily’

April
Vardagslyx. Sparrisen kom upp rekordtidigt och bjöd på en första skörd redan innan maj månads intåg. (Det gröna som ser ut som ogräs är ettårig vallmo på väg upp.)24 april 14 sparris

Maj
Tredje gången gillt? Kvittenträdet, planterat 2013, blommade med vackra rosatonade blommor. Några frukter blev det tyvärr inte i år.20 maj 14 kvitten cydonia oblonga 2

Juni
Trädgårdsmöten. För andra gången var vi med på Tusen Trädgårdar tillsammans med ett antal hundra trädgårdsägare över hela landet. 3 juli 2016 är det dags nästa gång.Tusen trädgårdar 2014

Juli
Svalka. Vi badade i poolen de varma dagarna och njöt av vårt lilla vattenblänk med näckros på stora trädäcket.27 juli 14 zinkbalja vattenblänk 4

Augusti
Bevingade vänner. Som vi hade väntat! I augusti anlände äntligen fjärilarna till trädgården.2014 fjäril påfågelöga

September
Nya smaker. I försomras blommade blomsterkornellen överdådigt, nu mognade bären. De visade sig ge en överraskande god marmelad med tropisk smak.7 sep 14 sylt cornus kousa blomsterkornell 5

Oktober
Vit och vacker. Julrosen Helleborus niger blommade redan i slutet på oktober. Så skönt med blommor som kommer igång sent (eller om det är tidigt?)27 okt 14 julros

November
Glänsande vacker. Kopparlönnen visade upp sin vackraste sida en solig höstdag. Det är verkligen ett av mina favoritträd i trädgården.11 nov 14 kopparlönn 1

December
Barfrost och snö. Annandag jul smällde det till och blev minus 10 grader. Kallast denna vinter i våra trakter. Växterna såg ut att vara överdragna med sockerkristaller. Någon dag senare kom den första snön (typ tre centimeter).
26 dec 14 ormbunke frost

Önskar er alla ett riktigt gott nytt trädgårdsår!


Min skära vinterfavorit ger vårkänslor

$
0
0

 

26 dec 14 cyclamen coum
Böjd av kylan med frostglitter. Dvärgcyklamen blommar tappert på ändå.

Mina små dvärgcyklamen, Cyclamen coum, repade sig efter barfrostdygnen med minus tio grader i slutet av december. Vilken tur! :) När kylan drog in i julhelgen la jag på lite dagliljeblad som täcke och cyklamenblommorna tittade frostnupna fram mellan bladen. Nu har de åter sträckt på sig och ger en föraning om den vår som komma skall.

2 jan 15 cyklamen cyclamen coum 1

2 jan 15 cyklamen cyclamen coum 2Nästan tjugo knoppar på väg att slå ut på denna planta.

Den första dvärgcyklamen-plantan planterade jag för fyra fem år sedan, den gillade läget och sedan dess har jag fyllt på med fler plantor. Nu börjar det även dyka upp små fröplantor. De växer på solsidan (så här års) av en stor deutziabuske. Det innebär att på sommaren, när det inte syns ett spår av cyklamenplantorna, så är det torrt och extremt väldränerat, medan det på vinterhalvåret (när busken saknar löv) är lagom fuktigt. Cyklamenplantorna stormtrivs i detta läge och den första blomman slog ut redan i mitten av november.

Cyclamen coum ska vara härdig till i alla fall zon 3. Jag har dem i samma rabatt som mina vita julrosor, Helleborus niger, och det gör att jag gärna tar en tur till denna del av trädgården så här års.

20 nov 14 cyklamen cyclamen coum
Första blomman fotograferad en regnig novemberdag.

10 maj 14 trädhörn dagliljerabatt
Så här ser rabatten ut i mitten av maj, då har cyklamenplantorna sedan länge blommat över och orientalisjulrosorna, tulpanerna och dagliljebladen har tagit över. Cyklamenplantorna växter vid foten av de två buskarna närmast kameran.

Önskar er en fin januarihelg! Här ska jag förhoppningsvis börja sy en dyna till trädgårdsrummets korgstol. Skulle vara skönt att ha annat än en hård stegpall att sitta på när jag är där.


2014 års projekt ~ så här blev det

$
0
0

Vi kör vartannat år i vår familj när det kommer till semester. Vartannat år gör vi större projekt utomhus och vartannat år tar vi ledigt från hus och trädgård. 2013 åkte vi till Frankrike i tre veckor, 2014 var ett ”stannahemmaår”. Våra projekt var därför både många och stora förra året. Hur gick det med planerna? Jo, en hel del blev gjort, annat inte och nya planer för kommande år dök upp (som de brukar göra). Klicka gärna här så öppnar sig sidan med skissen över vår trädgård i ett nytt fönster.

Här är hur som helst facit (listan är från det här inlägget som jag skrev i januari 2014):

6 april 14 rivning bod

  • Bygga ny trädgårdsbod från grunden, ingen byggsats denna gång. Vi började i april, så fort bygglovet (äntligen) var klart. Sedan tog det tvärstopp i över tre veckor. Anledning? En oförutsedd sak. När gamla boden var riven och alla buskar bredvid uppfarten var borta insåg jag att vår uppfart lutade väldigt mycket åt sidan… Rakt mot grunden av nya boden. Inte bra. Det tog oss tre veckor att lista ut hur vi skulle lösa det med dräneringsränna, kall-asfalt och nergrävd stenkista för regnvattnet. Men sedan tog bygget äntligen fart! Utvändigt blev mitt nya trädgårdsrum klart i somras, men inredningen är fortfarande inte riktigt klar.
31 maj 14 trädgårdsboden 7 juli 14 trädgårdsbod kulörval ommålning 4 16 aug 14 skära rabatten trädgårdsboden
  • Sätta upp växthuset rygg mot rygg med trädgårdsboden. Nix, det blev inte klart i år. Men grunden ligger på plats och planen är att sätta dit metallstommen och glasen tidig vår, innan plantorna ska ut dit. Det ska också fixas ett litet trädäck utanför trädgårdsrummet så att den tjusiga ”trappstenen” kan tas bort… ;)

26 dec 14 trädgårdsbod växthusTill höger om boden ska det ”halva” växthuset stå. Ingången blir åt detta håll, bredvid boddörren. En bit upp på bodväggen syns blecket som ska sitta precis ovanför taknocken.

green roof grönt tak 21 kopiera

  • Komplett vansinnig idé om hur jag ska göra med växthusets golv. Ja, den idén skrinlade jag under sommaren då jag inte fick tag på det material jag behövde. Och sedan hade jag ju turen att komma över rosa Ölandskalksten för en mycket rimlig summa. :)

sten 5

  • Tömma sandlådehörnan i Trädhörnet på sand, flytta idegranshäcken till sidan av uppfarten/nya trädgårdsboden och ändra gångens sträckning i Trädhörnet. Gjordes i höstas, dock är gången vid Ginnalalönnen inte omlagd ännu, men det beror mest på att jag inte riktigt har bestämt var vattenblänket ska vara och vill göra det först.

26 dec 14 trädhörn sandlådehörnet dammDen fina sanden i barnens sandlådehörn är borta och ligger numera som dränering under växthuset. I detta hörn ska det så småningom bli ett vattenblänk för insekter och vilda djur som kommer på trädgårdsbesök. Trädet till höger i bild är Ginnalalönnen.

12 okt 14 skär rabatt boden idegran
Idegranshäcken står numera vid nya trädgårdsboden. Manshög mot uppfarten för att sila vinden och lägre längs med gången. Jag har sparat några längre grenar där tanken är att formklippa bollar på olika höjd.

  • Anlägga en ny gång genom Trädhörnet, från avenboksportalen och fram till Ullungrönnen. Gjordes med tre barns hjälp i höstas. Nu kan området planteras med fler lundväxter och blir också lättare att komma åt när det finns en gång att gå på. En sista liten bit är inte gjord, behöver vänta tills tulpanerna kommer upp där så jag kan flytta på dem…

26 dec 14 trädhörnet gångorange tulpanhav trädhörnet 5 majhär, mitt i havet av ‘Orange Toronto’, ska den del av gången gå som inte är klar ännu.

  • Flytta ett stort gräs och en bit av en gången i Trädhörnet. Inte gjort i år heller… Har ju bara stått på projektlistan sedan 2012, så det kan säkert vänta ett år till. ;)
  • Gräva upp cirka sex kvadratmeter av Lundområdet och och återplantera (utan vitlysingen!) Inte gjort. Och det beror mest på att jag har nya planer för området och inte vill behöva göra om grävjobbet snart igen. 2015 års planer för området blir allt mer konkreta. Ska berätta mer om dem inom kort.

2014 maj. Lunden, sett från komposthörnan
Området som ska göras om ligger mellan kompostområdet och gången. Vitlysingen tar sig fram överallt… På den här vårbilden syns den inte ännu. Den ska få flytta till en rabatt där den inte har ihjäl mer ömtåliga lundväxter.

  • Det jag såg fram emot mest 2014 var att se nya Skära rabatten under en hel säsong. Ja, vilket blomsterår det blev där! Har skrivit om den rabatten och alla blommorna från tidig vår till höst här.

Skära rabatten o Bärlandet
Tulpanblomning i Skära rabatten. Bakom spaljén – där klematis så småningom ska klänga – finns Bärlandet med hallon, krusbär, vinbär och smulgubbar.

  • Två andra rabatter jag såg fram emot 2014 var Magnoliarabatten och Rosenrabatten på framsidan. Ja, de två rabatterna blev en följetong här på bloggen. De slogs ihop till en gemensam Stäpprabatt sedan Magnoliarabtten blommat överdådigt och Rosenrabatten mest gett mig gråa hår. 2015 blir därför ännu ett spännande rabattår.

22 juni 14 magnoliarabatt 2
Underbara Magnoliarabatten blommade och blommade från tidig vår och ända fram i november. Den fick inspirera till en total omgörning av Rosenrabatten.

  • Jag hoppades också få möjlighet att besöka många fina trädgårdar och få nya idéer under året. Jo, det fick jag med råge. Det började med Vår Trädgård i början av mars på Malmömässan, fortsatte med trädgårdsbesök i Göteborg i maj, STA:s Riksmöte i Växjö i juni och sedan flera trädgårdsbesök under sommaren och hösten (som jag kommer att visa mer från i min årliga inspirationsserie här på bloggen inom kort, missa inte det).

2014 riksmöte STA 1
Vacker trädgård som vi besökte under riksmötet. Fler bilder kommer snart.

  • Ett viktigt datum var Tusen Trädgårdar den 29:e juni. Färre öppna trädgårdar i närheten av oss och lite ostadigt väder drog ner antalet besök jämfört med 2012, men de 90 personer som kom var mycket vänliga och trevliga.

Nästa vecka är temat för Blommig fredag 2015 års projekt. Då ska jag berätta mer om våra trädgårdsplaner för i år. Utöver växthuset och det där andra som inte blev klart 2014…

Hur har ni haft det med era planer för trädgården förra året, blev det som ni tänkte?

Önskar er en trevlig helg, här ska julsakerna plockas ner och stuvas undan för denna gång. Fast en julsak ska vi köra i repris: baka fler lussekatter. Dem har vi inte tröttnat på ännu och mina två yngsta hjälpredor i köket har lovat rulla alla bullar bara jag fixar degen.


Rhododendronälskarens trädgård ~ trädgårdsinspiration nr 1

$
0
0

Trädgård 14 maj 2

Det här är det första av denna vinters inspirationsinlägg, fler kommer veckorna framöver (innan vårteckensspaningen drar igång). Vill du se vilka trädgårdar jag visade förra året hittar du dem om du klickar på ”Inspiration & andras trädgårdar” i menyn till höger på bloggen (man får skrolla ner en bra bit bland inläggen), eller klickar här så öppnar sig ett nytt fönster med en genväg till inspirationsinläggen.

Den här trädgården tillhör en rhododendronälskare i Skåne som jag besökte i mitten av maj tillsammans med ett trevligt gäng trädgårdsamatörer. STA Skåne ordnar ”nybörjarträffar” för att nya medlemmar ska lära känna fler i föreningen och tillsammans åker man på besök till andra medlemmar med fina trädgårdar. Mycket trevligt och tack vare träffarna hittade jag två nya trädgårdsvänner i NÖ Skåne.

Trädgård 14 maj 6Trädgård 14 maj 15Ett bevis för att rhododendron definitivt är en växt värdig att inhandla enbart för bladens skull.

Trädgård 14 maj 9
Blomningen var enastående tät och praktfull. Trädgårdsägaren knipsade av varenda överblommad blomma varje år! På så sätt grenade varje kvist ut sig hela tiden och buskarna var oerhört täta. Ett tips för den med tillräckligt med tid. ;)

Trädgård 14 maj 10 Trädgård 14 maj 4Trädgården hade förutom upphöjda torvbäddar med azaleor och rhododendron också en hel del vackra träd, magnolior och annat fint att titta närmare på. Torvbäddarna höll fukten bra även torra somrar och trädgårdsägaren demonstrerade detta genom att ta upp en näve torv och krama ur vatten…

Själv blev jag nyfiken på växten nedan, en rosling, som jag inte hade sett tidigare. Den tänker jag hålla ögonen efter för plantering i vår egen torvrabatt.Trädgård 14 maj 14 rosling

”Upptäckte” också Camassia, stjärnhyacint, efter att ha sett det här blommande exemplaret. I vår trädgård finns numera både en ”vanlig” och en brokbladig sort. Hoppas de blommar i vår.Trädgård 14 maj 12

Jordmånen var skånsk lera och flera av besökarna i gruppen som själva slogs mot den undrade hur det var möjligt att odla så vackra japanska lönnar utan att de dog under vintern. Förklaringen var att all torv togs bort från rötterna och sedan planterades träden direkt i lerjorden. Det gjorde att de klarade vintrarna bättre och stod emot sjukdomar. Och när han berättat det fick jag äntligen förklaringen till varför en av våra japanska lönnar ett år plötsligt satte fart efter att vi hade misshandlat den å det grövsta och flyttat den två (!!) gånger samma vår/sommar. (Så kan det gå när man mäter fel…) I flyttarna blev ju trädet av med all gammal torv! Den har inte frusit tillbaka något efter flyttarna, så jag instämmer i trädgårdsägarens råd.

Trädgård 14 maj 3 Trädgård 14 maj 5 Trädgård 14 maj 11

Ljuvlig gul magnolia. Jag surar fortfarande över att vi hade ihjäl vår gula magnolia ‘Solar flair’, den dog torkdöden vid plantering när det smällde till och blev störtvarmt förrförra våren och vi glömde bort vattningen någon dag för länge. Dyrköpt läxa! Får se när jag hittar en gul till salu någon gång igen.Trädgård 14 maj 8

Trädgård 14 maj 7
De här blommorna kommer jag tyvärr inte ihåg vad det var, någon läsare som känner igen? Det är iris i bakgrunden, men vad är det som blommar framför dem? Uppdatering: troligtvis är det porslinsveronica, Veronica gentianoides, framför.

Så här kan man stamma upp en gammal barrväxt och få en spännande siluett i trädgården. Det blå till höger om trädet är Camassian och i bakgrunden syns en del av azaleorna och rhododendronen.Trädgård 14 maj 1

Nästa vecka blir det en tur till en lantbrevbärares trädparadis i Västergötland.


2015 års trädgårdsprojekt

$
0
0

Ja, det är ju lika bra att erkänna, jag är en projektmänniska. Maken likaså. Vi gillar att planera och genomföra. För mig är det ”vila” att få göra saker i trädgården och använda kroppen fysiskt genom att gräva, kärra ut kompost och dela plantor. Riktigt hur det blir i år när min ork inte är som den var förr får vi se (skriver om bakgrunden till det här).

Jag längtar så mycket efter att få göra något mer i trädgården än att bara gå rundor och rycka de vinterhärdiga ogräs som dyker upp. Att planera framåt ger mig ny kraft. Jag får se hur det blir. Det som inte genomförs i år får fixas ett annat år helt enkelt.

Det här är planerna för 2015:

  • Odla mer grönsaker. Faktum är att jag har odlat färre mängder och sorter de senaste åren eftersom vi har en så bra matkasse som vi prenumererar på. I år är planen att våga testa fler grönsaker som jag inte har odlat tidigare, bland annat mangold och svartkål. Ska också prova att så nya grönsaker mer kontinuerligt, något som jag har varit riktigt urusel på att göra. En inspirationskälla är Sara med Skillnadens trädgård. I sommar blir det därför ett längre uppehåll på matkassen och mer egenodlat från den egna trädgården på matbordet.

matkasse
Veckans matkasse med mat efter säsong och stor andel närodlat och närproducerat.

  • Ordna mer regnvatten till bevattning så jag slipper bära så många vattenkannor genom trädgården nästan varje dag under odlingssäsongen. Trist nog har vårt hus inga stuprör på den sida där trädgårdslanden ligger. Ska se om jag kan lösa det ändå, har en idé jag ska prova. Lovar återkomma i vår om den funkar.
  • För typ fjärde året står följande projekt med på listan: flytta gången i Trädhörnet där det är för trångt mellan en japansk lönn och ett stort prydnadsgräs. Får se om jag lyckas få det gjort i år… Att det inte blir av har ju med att göra att det är en så kort period som gräset går att flytta (utan att bryta av alla nya strån), och då är det som mest att göra i största allmänhet i trädgården.

Rödbladig prydnadsapel och gyllenlönn.
Trångt var det här…

  • Montera stomme och glas i växthuset. Grunden gjordes förra åren, men sedan hann vi inte längre.
  • Lägga kalkstensgolv i växthuset.
  • Lägga stora kantstenar runt gräsmattecirkeln.
  • Lägga cementplattor bakom komposthörnan.

sten 2
Cementplattor, stora blankslitna gatstenar och röd kalksten som vi fyndade i höstas. Nu ska de ut till sina nya ställen i trädgården.

  • Planen för Lundområdet och Trädhörnet är stor och kommer att ta flera år att förverkliga, jag ska berätta mer ingående om den vid ett senare tillfälle. Tanken är att omvandla området till en liten, men naggande god, food forest/skogsträdgård. Du kan läsa mer om mina tankar kring detta under Våra trädgårdsprojekt, eller klicka på länken dit här. I den nya skogsträdgården ska det planteras fler fruktträd, bärbuskar och annat ätbart framöver. Planen innebär en hel del omflyttning av plantor mellan Lundområdet och Trädhörnet.
  • Vi ska också fortsätta ommålningen av huset och kringbyggnaderna som inleddes 2014. Vi byter kulör från ljusgult till vaniljvitt. 2015 års etapp är att måla de två sidorna på garaget som inte målades 2014. Skulle vi hinna mer (det hänger ju trots allt mer på vädret än på oss) är det en ren bonus.

7 juli 14 trädgårdsbod kulörval ommålning 1
Ny vaniljvit nyans till vänster, den gamla (solblekta) ljusgula till höger. Och så min fina matchande dahlia! :)

  • Anlägga en naturlig liten damm i Trädhörnet, där barnens sandlåda fanns förr.

26 dec 14 trädhörn sandlådehörnet damm
Området mellan häcken till vänster och gången till höger är ungefär två meter brett. Där ska jag gräva en mindre damm, ett vattenblänk för trädgårdens insekter och de vilda djur som kommer på besök. Någon stor och djup damm kan vi inte ha, vi har jordvärme och ledningar ligger därmed nedgrävda över hela tomten på ca 90 cm djup. Men precis i tomtgränsen hoppas vi att de inte ligger…

  •  Ser mest fram emot 2015: må bättre, naturligtvis. Att se nya Stäpprabatten blomma, vara i trädgårdsboden och växthuset kommer förhoppningsvis att hjälpa mig en bit på vägen.
14 jan 15 trädgårdsbod trädgårdsrum 1 14 jan 15 trädgårdsbod trädgårdsrum 2 14 jan 15 trädgårdsbod trädgårdsrum 3 14 jan 15 trädgårdsbod trädgårdsrum 5 14 jan 15 trädgårdsbod trädgårdsrum 6

Just nu ser det ut så här i ett hörn av mitt nya trädgårdsrum, den fullt isolerade trädgårdsboden som vi byggde 2014. Utomhus är det snöblandat regn, inomhus blommar de första vårlökarna! :)

  • Slutligen ser jag fram emot att åka iväg och se en och annan fin trädgård under våren och sommaren! Vi får väl se vart det bär av i år, men jag vet redan att Mandelmanns Trädgårdar på Österlen står överst på listan. (Har du vägarna förbi NÖ Skåne så tveka inte att höra av dig om du vill komma hit och prata trädgård en stund.)

Vill du läsa om hur det gick med 2014 års projekt? Det kan du göra här. Och vill du läsa vad andra ska göra i sina trädgårdar i år tittar du in hos Hélena här, för årets första tema i Blommig fredag är just Årets trädgårdsplaner. Önskar er alla en fin helg!


En lantbrevbärares trädparadis ~ trädgårdsinspiration nr 2

$
0
0

Alphems arboretum 6

Alphems arboretum i Västergötland – en av Sveriges största trädsamlingar anlagd av en enskild man – skapades av lantbrevbäraren Frans Johan Gegerfeldt mellan 1903 och 1953. Där finns över 300 olika sorters träd och buskar, många av dem imponerande stora, men också små nysatta.

Jag hade sällskap dit av min mamma och dottern A en solig dag i maj förra året när jag var på resa i trädgårdens tecken. Snödroppsträden blommade och det var första veckan kaffestugan hade öppet, kunde inte bli bättre!Alphems arboretum 2Alphems arboretum 1A skissar av tusenskönor i gröngräset.Alphems arboretum 17 Många olika träd och buskar bjuder på både olika form, färg och storlek.Alphems arboretum 10

Vill du se bilderna nedan i större format, bara klicka på någon av dem så öppnar sig ett bildspel.

Alphems arboretum 22 Alphems arboretum 9 Alphems arboretum 8 Alphems arboretum 7 Alphems arboretum 16 Alphems arboretum 13 Alphems arboretum 19 Alphems arboretum 3 Alphems arboretum 4

Frans föddes under mycket fattiga förhållanden 1865 och gick bara 10 dagar i skolan. Han lärde sig själv att läsa och behärskade så småningom både engelska, tyska och latin.

Under sina turer som lantbrevbärare såg han ibland märkligt formade och vackra stenar. Dem hämtade han hem sena kvällar och nätter. Under sin levnad hann han slita ut elva sådana här skottkärror! Det här är nummer 12…Alphems arboretum 14

Alphems arboretum 15En av stenformationerna han skapade är Döda floden där stenarna ”rinner” ner mot stugan i arboretumet.

När Frans avled 1953, 88 år gammal, skulle Alphem säljas. För att förhindra att anläggningen kom i privat ägo köpte Vilske Hembygds- och Fornminnesförening den på auktion. Nu drivs anläggningen av den ideella föreningen Alphems Arboretum och det är från deras hemsida jag har hämtat faktauppgifterna.

Alphems arboretum 18

Det finns även en kaffestuga i arboretumet som är öppen vissa tider under maj-augusti. De har supergoda smörgåsar och hembakt fika, så missa inte det om ni har vägarna förbi Floby, strax utanför Falköping. Själva arboretumet är öppet året om.

Nästa vecka går inspirationsturen till en plats dit jag aldrig tröttnar på att komma på återbesök.


Växter inneslutna i is ~ skånsk vinter…

$
0
0

Så kom vinterns första rejäla snöfall. Fem cm tung blötsnö. Så först en fotorunda i trädgården och sedan en runda med kvasten… Så här såg bolltujorna ut före och efter:21 jan 15 bolltuja snö21 jan 15 bolltujaMånga trädgrenar var inneslutna i isig snö:21 jan 15 snö is carmencitarönn 2Från andra droppade det sakta droppe för droppe ner på marken:21 jan 15 snö isMed en vit bakgrund blir strukturen i Lundområdet extra tydlig.21 jan 15 lundområdet snöTänk, om bara några månader ser det ut så här:24 april 14 lundområdetMen även en snöig januaridag finns det blommor. Mina tuffa små dvärgcyklamen bryr sig inte om att det blir lite kallt, de blommar på ändå.21 jan 15 cyklamen snö 121 jan 15 cyklamen snö 3Nu har även de skära kommit igång.21 jan 15 cyklamen snö 2Det är under snöiga dagar som den här som jag blir extra glad när jag går förbi kopparlönnen. Även om solen inte sken idag glänser den så vackert.21 jan 15 kopparlönn snöOch i trädgårdslandet står brysselkålen grön och fin. Odlade den under fiberduk till risken för kålfjärilar var över och det fungerade bra. Har skördat en del, men har kål kvar ett tag till.21 jan 15 brysselkålVäderprognosen är plusgrader, så vi får väl se om allt är borta i morgon eller hur det går. Hur har ni det med snön där ni bor?

 



12 perennfavoriter ~ en för varje månad

$
0
0

Veckans uppdrag i Blommig fredag är att berätta om Min favoritperenn. Haha. Hur skulle jag kunna välja bara en?!! Så det tänker jag inte göra. Jag valde tolv favoriter, en för varje månad av året. Det visade sig vara svårt nog, för flera favoriter blommar ju samma månad!

Januari
2 jan 15 cyklamen cyclamen coum 2Dvärgcyklamen, Cyclamen coum, är en stor vinterfavorit hos oss. Att ha växter som blommar nu när man behöver och längtar efter det som mest är mycket värt.

Februarivårtecken 12 feb snödroppe
Tidigast av alla vårblommor i vår trädgård är snödroppen. De första bladspetsarna brukar synas ovanför jordytan i Trädhörnet redan innan jul. I februari slår de första knopparna ut.

Marskrokusar
Ja, vad vore vårmånaden mars utan krokusar?! Vårrusiga humlor som surrar omkring bland juvelfärgerna i rabatterna och så de där första dagarna som solen värmer. (Oh, vad jag får vårkänslor när jag ser den här bilden!)

AprilDubbel blodört
Den fyllda blodörten Sanguinara canadensis ‘Multiplex’ är nog en av de mest kritvita blommor jag vet. Jag är inne på min andra omgång plantor, de första klarade inte vintern, de andra har klarat en i Trädhörnet hittills. Hoppas de klarar två så jag får njuta av fler näckroslika blommor i vår.

Majsockblomma vit 'Niveum'
Även maj får bjuda på en kritvit blomma, den underbara dvärgsockblomman Epimedium x youngianum ‘Niveum’. Vi har två plantor som på tio år endast dubblat sig i storlek så ruggarna är runt 20 cm i diameter. Plantorna med röd och gul sockblomma har under samma tid växt så att varje planta täcker en kvadratmeter…

Juni
21 juni 14 pion bukett 2
Det går bara inte att hoppa över pionerna! I juni blommar de i vår långa Pionrabatt och en vas på köksbordet fyller rummet med väldoft. Några av sorterna vi har är bland andra ‘Aros blek’, ‘Madylone’, ‘Sarah Bernhardt’ och ‘Karl Rosenfield’.

Juli
Pierre de ronsard eden rose
Julifavoriten är rosen ‘Eden Rose’. I Frankrike heter den ‘Pierre de Ronsard’ och det var där vi först såg rosorna med vit utsida och skär insida och föll handlöst. Hos oss växer rosen i Skära rabatten och 2014 blommade den från juni fram till frostnätterna under julhelgen!

Augusti
27 aug 14 jätteverbena fjäril påfågelöga 3
Favoriten i augusti måste bli jätteverbena, Verbena bonariensis. Det är både min och fjärilarnas favorit där den svajar högt över de andra växterna i Stäpprabatten. I år hoppas jag kunna plantera ut övervintrade plantor.

SeptemberSkugglilja 'Pink Freckles'
Skuggliljan Tricyrtis hirta ‘Pink Freckles’ visade sig trivas bättre i en ganska solig placering än i de skuggiga och halvskuggiga som jag provat tidigare. Nu hoppas jag den är här för att stanna, underbart med något som börjar blomma sent på hösten och är så vackert.

Oktober
27 okt höstaster october skiesHöstaster Aster oblongifolius ‘October skies’ är väl passande att ha som oktoberfavorit? Det här är en ganska låg sort som jag köpte sommaren 2014 i en dansk plantskola. Den skulle inte bli så ful nertill på stjälkarna, lovade plantskoleägaren, och det stämde.

NovemberAhlströmeria
Den här alströmerian köpte vi med oss från Frankrike 2013 och den klarade första vintern fint i Stäpprabatten. Den står planterad i 0-8-grus för extra dränering. 2014 blommade den från juni till november. Sådana långblommare är extra tacksamma i trädgården.

December
26 dec 14 julros Helleborus niger
I december måste jag ändå välja den vita julrosen, Helleborus niger, som favorit. På bilden lyser en svag december sol upp knoppen och de vackra frostkristallerna.

Fler favoriter hittar du hos Hélene om du klickar här. Hoppas ni får en fin helg!


Parken jag aldrig tröttnar på ~ trädgårdsinspiration nr 3

$
0
0

24 maj 14 botan 20

Det här är en av mina favoritparker – Göteborgs botaniska trädgård, allmänt kallad Botan.

24 maj 14 botan 21 24 maj 14 botan 23 doftviva 24 maj 14 botan 22 24 maj 14 botan 16 24 maj 14 botan 17

Den dag i maj förra våren som dottern A och jag besökte parken på vår trädgårdsresa sken solen och näsduksträdet fick besökarna att vallfärda till parken. Klart att vi var tvungna att se trädet, vi också!24 maj 14 botan 8 näsduksträdSynnerligen svårfotograferat en solig dag. Prova själv att fota uppåt i ett mörkt träd med vita blommor och motljus… Tur det finns blixt!

Botan näsduksträd
Den här ”blomman” satt i alla fall lite lägre och var mer fotovänlig.

Det finns ju så oerhört mycket att se i parken, stannar man som vi bara några timmar så får man välja. Vi koncentrerade oss på klippträdgården och omgivningarna däromkring där azaleor, rhododendron, vivor och vallmo blommade för fullt.Botan bergvallmo24 maj 14 botan 24 blå vallmo 'Lingholm'24 maj 14 botan 19 meconopsis aff punicea24 maj 14 botan 23 doftviva 24 maj 14 botan 2124 maj 14 botan 2224 maj 14 botan 1824 maj 14 botan 7 24 maj 14 botan 6Någon som vet vad det här är för frodig marktäckare? Samma som i bilden ovanför. Får lite ogräsvibbar, men den kanske inte sprider sig så fort, vad vet jag?

Sedan fick jag en ny magnoliafavorit vid besöket: Magnolia wilsonii, Wilsonmagnolia. Bara tänk att gå in under ett högt magnoliaträd och se de vackra blommorna underifrån! Som att gå under jättelika äppelblommor!wilsonmagnolia 24 maj 14 botan 15 wilsonmagnolia

Till skillnad från Junimagnolian då vars blommor sitter högt och är uppåtvända. Inte alls lika kul. Bilden nedan fick jag ta med mesta möjliga inzoomning.24 maj 14 botan 9 junimagnolia

En och annan överraskning fick jag också. Det där med att se saker man har planterat hemmavid i fullvuxen storlek i en botanisk trädgård är ju inte alltid så kul. Inte om man trodde det skulle bli hälften så högt och brett. Som schersminrosen som jag hittade på en växtmarknad häromåret och planterade i Lundområdet där hemma. Mitt exemplar är ännu så länge bara meterhögt och vasformat. Det var den inte i Botan. Observera skylten som sitter på läsvänlig höjd…24 maj 14 botan 11 schersminros

Men de stora vita blommorna är vackra, så jag får helt enkelt flytta eller beskära mitt exemplar, har inte bestämt vilket ännu.24 maj 14 botan 12 schersminros

Avslutar med en annan buske som jag gillade mycket, en röd klockbuske. Det är väl det som besök i en botanisk trädgård också ska handla om: att få nya växtfavoriter. Så passa på att ta en tur till en botanisk trädgård i år.24 maj 14 botan 10 rödblommig klockbuske

Nästa vecka drar inspirationsresan vidare till den första av flera trädgårdar som jag besökte under Trädgårdsamatörernas riksmöte i Växjö i juni förra året. Vill du se tidigare delar i årets inspirationsserie (eller de jag publicerade förra vintern), så klicka bara här och skrolla neråt.


30 nyanser av vitt under ett år

$
0
0

Vitt är veckans tema i Blommig fredag. Jag passar på att bildfrossa i allt som är vitt i trädgården! Häng med på en bildkavalkad genom året, från vintern till våren.

Vill du veta namnet på någon av blommorna, bara för muspekaren över bilden så ska namnet komma upp. Och vill du se någon bild i större format så är det bara att klicka på den.

Just nu blommar den vita julrosen i trädgården.27 okt 14 julros

Under hösten och sensommaren:

Rosenskära Höstflox Vitlysing Rudbeckia

Under sommaren:

Gurkört Ros 'Moonlight' Iris 'White van Vliet' Vallmo

Under försommaren:

Incarvillea Pion Vipprams Akleja 'White Barlow' Klematis 'White Swan' Löjtnantshjärta Pärlbuske 'The Bride'

Under senvåren:

Dvärgsockblomma 'Niveum' Trillium Vit nunneört Tulpan 'Concerto' Bollviva Vit pärlhyacint 'White magic' Plommonblom

Under tidig vår:

Dubbel blodört Dubbel vitsippa Vit backsippa Snöstjärna Julros 'Double Ellen' Vit krokus

…och nu dröjer det inte länge innan vi kan välkomna snödropparna, vårens allra första budbärare! :)vårtecken 12 feb snödroppe

Vill ni se fler vita inlägg så tittar ni som vanligt in hos Hélena genom att klicka här. Önskar er en fin helg, nu är det bara några dagar kvar tills vi redan är inne i februari och dagarna blir allt ljusare.

Om du inte läser här regelbundet och vill drömma dig bort till våren och sommaren lite mer, ta gärna en titt på min serie med trädgårdsinspiration. Du hittar inläggen som publicerats hittills genom att klicka här. Bläddrar du vidare genom inläggen i länken kommer du även till förra vinterns inspirationsserie.


Min gamla trotjänare från 1964

$
0
0

Har sytt dynor till korgstolarna som ska stå i mitt nya trädgårdsrum i trädgårdsboden. I väntan på att bäras ut hittade katten den ena stolen och gjorde den omgående till sin…sy kuddar trädgårdsboden 4

Jag tycker det är kul att skapa nytt av det som finns hemma och få något som ingen annan har. Jag visste att jag ville ha en färgstark inredning och därför är trädgårdsrummet målat och tapetserat i neutralt vitt och grått. Ska visa hur det blev på nästa Blommig fredag som ju passande nog handlar om Vårlängtan. Det är i trädgårdsrummet jag just nu stillar min längtan efter våren.

Till kuddarna använde jag mig av hålsömsbroderier från gamla uttjänta lakan, sidenband, sammetsband, dekorsnören, metallpärlor och diverse olika tygstuvar från mitt privata tygförråd.sy kuddar trädgårdsboden 3

Jag valde att göra alla fyra kuddsidorna olika, då kan jag bara vända på kudden och få en ”ny”.

sy kuddar trädgårdsboden 9 sy kuddar trädgårdsboden 8 sy kuddar trädgårdsboden 7 sy kuddar trädgårdsboden 6

Medan jag har sytt dynor och kuddar har jag mer än en gång skänkt en tacksamhetens tanke till kvalitetsprylar från förr. Det här är min symaskin:sy kuddar trädgårdsboden 1

För snart 20 år flyttade jag för långt bort för att kunna låna mammas symaskin när jag ville sy något. Jag begav mig till symaskinsaffären på orten jag bodde då, men fastnade inte för en enda av de moderna maskinerna. Förklarade för affärsinnehavaren att jag var van vid min mammas gamla Elna från slutet av 1960-talet och då lyste hon upp och utbrast ”då har jag den perfekta symaskinen till dig!”

En Singer från 1964, modell 431 G, med endast en tidigare ägare som precis hade bytt in den för att köpa en modern quiltingmaskin. Bruksanvisning och alla små tillbehör var med. Sedan dess har jag sytt och sytt på maskinen. Gardiner, kuddar, barnkläder, åkpåsar till barnvagnar och mycket, mycket annat. Två tre gånger har jag haft symaskinen inne för service och en gång gick en fjäder av. I övrigt finns inte en enda plastdetalj som kan gå sönder… ;)sy kuddar trädgårdsboden 2

Gamle ägaren till ”min” nuvarande symaskinsaffär har berättat att han sålde den modellen när den kom 1964 (ja, han hade arbetat många år inom yrket!) och att det på den tiden var rena värstingmodellen. Förvånar mig inte alls för det finns en massa dekorsömmar och kul tillbehör. Vad sägs om en manick som viker in kantband runt en fåll och en stödlinjal som man skruvar fast för att kunna sy spikraka fållar?!

Hur är det, är det någon mer som har en gammal sak och hellre har kvar den än köper en nytillverkad?


En familjeträdgård med det lilla extra ~ trädgårdsinspiration nr 4

$
0
0

2014 riksmöte STA 1Min favoritvy från denna trädgård. Ni som läser min blogg flitigt har sett den förr.

Trädgårdsamatörernas Riksmöte hålls en gång per år och innehåller bara trevligheter: mingel, god mat, nya bekantskaper och växtmarknad med många ”vill ha-plantor”. Och så besöksträdgårdarna då. I Växjö visades totalt 18 trädgårdar. Deltagarna lottades till olika bussar och alla som ville kunde se nio trädgårdar, uppdelade på två dagars bussfärder.

Det här var mitt första riksmöte och huvudet snurrade lite lätt efteråt, kan jag erkänna. Det var ganska snabba besök på runt en timme i trädgårdarna, någon gång mindre när trafiken försenade oss.

Men vilka trädgårdar! Jag ska inte visa alla, men några som jag personligen blev extra förtjust i. Mitt ute i skogen, mellan Växjö och Jönköping, låg en riktig pärla till trädgård. När bussen stannade på gårdsplanen råmade djuren i kapp.14 juni sta riksmöte 2014 trädgård nr 1 13

Runt bostadshuset fanns en trädgård  med många olika rum och vrår. En skönt grånad gärdesgård ramade in.14 juni sta riksmöte 2014 trädgård nr 1 6

Väl inne i trädgården var jag inte den enda som suckade över det fina växthuset med uppmurade odlingsbäddar och sköna sittplatser.14 juni sta riksmöte 2014 trädgård nr 1 9 14 juni sta riksmöte 2014 trädgård nr 1 8 14 juni sta riksmöte 2014 trädgård nr 1 7

En liten bäck rann genom trädgården från den stora dammen med näckrosor (som syns på första bilden).14 juni sta riksmöte 2014 trädgård nr 15

Och överallt i dessa Smålandsträdgårdar, den allra vackraste (i mitt tycke) sortens blå bergvallmo med en lätt anstrykning av violett. Önskar jag kunde ha den, men mördarsniglarna ser den som lördagsgodis…14 juni sta riksmöte 2014 trädgård nr 1 14

Vill du se bilderna nedan i större format, bara klicka på någon av dem så kommer de upp som ett bildspel.

14 juni sta riksmöte 2014 trädgård nr 1 2 14 juni sta riksmöte 2014 trädgård nr 1 11 14 juni sta riksmöte 2014 trädgård nr 1 5 14 juni sta riksmöte 2014 trädgård nr 1 4 14 juni sta riksmöte 2014 trädgård nr 1 3 14 juni sta riksmöte 2014 trädgård nr 15 14 juni sta riksmöte 2014 trädgård nr 1 10 14 juni sta riksmöte 2014 trädgård nr 1 12

Nästa vecka går inspirationsturen vidare till en riksmötesträdgård i Jönköpingstrakten med riktigt stora höjdskillnader, flera dammar och ett vackert woodland. Tidigare delar i inspirationsserien hittar du här.


Viewing all 487 articles
Browse latest View live