Quantcast
Channel: Kristinas oas
Viewing all 487 articles
Browse latest View live

Regn, blåst och en viss höstfrustration

$
0
0

Alltså, här har det varit faaantastiskt höstväder hela veckan. Sol, värme och uppehåll. På jobbet har jag grävt, planterat och höstfixat. Vad händer sedan lagom tills jag har cyklat hem vid lunchtid på fredagen? Regn och blåst, det är svaret! Men jag hann ut en snabb runda i trädgården med kameran i dag innan det strilade ner igen…

Framsidan med spade i stäpprabatten, uppgrävda växter och skottkärra som väntar på att ta dem till komposten. Det knallröda trädet till vänster i bild är vår nya japanska lönn ‘Ryusen pendulum’.

Trädhörnet med benveden i förgrunden. Den här benveden har jag fått och jag har inte riktig koll på vilken sort det är, men fina frukter har den i alla fall. I bakgrunden börjar solfjäderslönnen Acer japonicum ‘Acontifolium’ att visa höstfärg.

Här syns det lite mer… Och så kvittenträdet med alla sina fina frukter! Mums, snart dags att göra membrillo igen!

I hörnet vid dammen börjar också de nya träden att anta höstfärg. Ska bli intressant att se hur det fortsätter.

Rönnsumaken Rhus typhina ‘Tiger Eyes’ har börjat bli orange. Bakom den ett zebragräs, en rödbladig perukbuske och till höger en trädgårdskryddbuske ‘Hartlage Wine’.

Nu hoppas jag innerligt att prognosen med nästan uppehåll i morgon söndag stämmer. Jag har alldeles för mycket att fixa med för att bara vara inomhus och städa garderober (ja, för det ska ju också göras någon gång, så lika bra att göra något vettigt när vädret ställer till det. Frustrerad, moi?! 😉 ).

På fixalistan står:
Gräva upp perenner som ska väck, plantera nyinköp, rensa ur växthuset på tomater och gurka, så asiatiska grönsaker i backar och ställa in i växthuset, plantera vårlökar i krukor och rabatter, beskära träd och buskar…

Här ett av ”städområdena” i trädgården, den nya komposthörnan belamrad med växter som ska planteras, tunnor med matkompost som ska gödsla trädgårdslandet nästa säsong med mera. Det vänstra facket var för ett år sedan lastat långt över toppen, på den här säsongen har det sjunkit samman till hälften (och under tiden gött en stor pumpa). Under det här året lägger jag trädgårdsavfall i det högra facket och det lär räcka större delen av nästa år också (när de två grindarna har kommit dit). Vardera facket är på ungefär 2,5 kubik. Jag kommer att ha stora mängder fin mulch nästa vår. 🙂

Städområde 2: växthuset. Skördade de sista gurkorna i dag, nu är det för kyligt för att de små ämnena som är kvar ska orka utvecklas. Enstaka tomater mognar, men det är så få kvar. En sista chiliplanta väntar på skörd, frukterna har inte behagat mogna förrän nu! De andra chiliplantorna ligger redan i komposthögen.

Ja, ja, det blir när det blir, höstbestyren här hemma. Jag vet ju det. Men när jag räknat ner dagarna till fixandet i den egna trädgården och sedan ser vädret grusa planerna är det surt. Nästa lördag jobbar jag på en lokal skördedag där vi ska ha ett fröbytesarrangemang, det ska bli kul. Förra året bytte jag till mig frön till både Borlottibönor och svarta stockrosor. Vad det blir i år ska bli intressant att se.

Vårlökar skrev jag ovan. Det har jag handlat några fler sedan sist på en viss tysk kedja och de ska främst hamna i kruka (för att sedan planteras ut i rabatt nästa vår när jag ser var det är tomt/de passar i färg). Det här fick följa med hem:Synnerligen konstig pärlhyacint ‘Fantasy Creation’, irismix ‘Montecito’ och ‘Miss Saigon’, våriris ‘Katharine Hodgkin’, krokus ‘King of the Striped’, grå klocklilja och krokus ‘Barr’s Purple’.

Hyacint ‘Gypsy Queen’, tulpan ‘White Parrot’, hyacint ‘Woodstock’ och tulpanerna ‘Apricot Foxx’, ‘Lasting Love’ och ‘Blushing Lady’.

Vad blommar just nu i trädgården då? Ja, bland annat detta:Höstcyklamen, Cyclamen hederifolium. Har ju varit så förtjust i mina dvärgcyklamen Cyclamen coum som blommar tidig vår, nu har jag några knölar som blommar på hösten också.

Bland sommarblommorna har sommarrudbeckian, Rudbeckia hirta ‘Zahara’ äntligen kommit igång. Den som väntar på något gott…

Visst är den fin den vita alliumen? Som egentligen är kinesisk gräslök…! 🙂

Stjärnan så här års är nog ändå den håriga skuggliljan ‘Pink freckles’. Vi fick den i present när vi firade vår tioåriga bröllopsdag, så den har en fin plats i hjärtat bara av den anledningen.

Så vackra och intressanta blommor, tycker jag.

Länkar till Trädgårdsfägring som denna vecka har just Höstbestyr som (frivilligt) men passande tema. Trevlig helg och fin septembervecka! Och för dig som inte heller vill gå ut i höstrusket, varför inte baka lite engelska scones? Har lagt in ett recept i menyn under Recept och du når det också direkt genom att klicka HÄR.


Fem små, små vaktelkycklingar

$
0
0

I en låda i köket springer fem små vaktelkycklingar omkring. Katten är bannlyst från rummet. Igen. Han hade nyss fått komma in där igen efter att vi hade sjukstuga för en av kaninerna i två veckor… Nu sitter han utanför dörren och blänger surt genom rutan medan kycklingarna piper så högt är det hörs i hela nedervåningen.

Vi hade hoppats att vaktlarna skulle ruva fram kycklingar själva, men hade också läst att de sällan gör det. De har många gånger tappat den reflexen eftersom de flesta kläcker fram kycklingar i maskin. Nu lever en vaktel i snitt bara två år, så efter ett halvår gav vi upp och köpte en liten kläckningsmaskin. (HÄR och HÄR kan du läsa mer om när vi skaffade vaktlarna förra november.)

Vi stoppade förväntansfulla i äggen i kläckaren, vände på dem två gånger om dagen i två veckor och väntade. Inget hände. Vi knäckte äggen och kunde se att det inte fanns några embryon där. I med nya ägg och så körde vi en ny omgång. Inga kycklingar. Vid fjärde försöket började vi blänga surt på tuppen Akira. Vad pysslade han med egentligen?! Jag sa: vi köper nya höns när de gamla dör, strunta i kläckningsmaskinen!

Men maken laddade ännu en omgång. Vände äggen två gånger om dagen i två veckor och väntade. Sedan ringde han mig på jobbet i måndags. ”Det blev jackpott!” Hälften av äggen hade kläckts. Jag och barnen kunde inte komma hem fort nog från jobb och skola. Snart låg vi där på magen runt plastlådan där fem små söta kycklingar vingligt tultade runt. En skrivbordslampa fick agera värmelampa första dygnet, nu har de en ”riktig” värmelampa. De första dygnen fick de vara ifred så mycket det gick, men på tredje dygnet när de var i full gång började vi plocka upp dem. Hjärtat fullkomligt smälter när en mycket liten dunboll lägger sig ner i den varma barnahanden och somnar.Liten, dunig och väldigt söt. Och får plats väldigt bra i en varm barnhand.

Utbrytarkungar. Alla fem äggen var öppnade exakt likadant, som med en konservöppnare. Fascinerande!

Svårt att förstå hur den någonsin fick plats i det lilla ägget?! Kycklingen är tre dagar gammal på fotot.

Syskongemenskap. Både bland barnen och kycklingarna. 😉

Glaskulorna i vattenskålarna är för att kycklingarna inte ska drunkna eller bli blöta om fjädrarna. De skräpar ner i vattnet konstant och vi får skölja ur och byta vattnet ett antal gånger per dag. Maten sprätter de ut, ”sandbadar” i och somnar i… Den lilla papplådan är för att skapa en mindre yta att gå undan i.

När de är mellan 6-7 veckor gamla vet vi om det är tuppar eller hönor. Tupparna säljer eller slaktar vi. Tanken när vi skaffade vaktlar var ju att vi skulle få lite kött också, men hur det går med att äta upp de här gullefjunen när de är så få i kullen återstår att se. Några namn blir det i alla fall inte än. Vi håller tummarna för att minst två är hönor, att introducera en ensam ny höna i flocken riskerar att sluta illa. Vaktlar kan vara ännu hårdare än höns när det gäller hackordningen.

I dag är de fem dygn gamla och de största har börjat få vingpennor. Det är de vita ”strecken” som syns på den lilla vingen.

Jämfört med våra parakit- och papegojungar är det här en annorlunda upplevelse. Ungarna är självständiga från födseln och har dessutom fluffiga små fjädrar. Vaktelungarna är könsmogna/vuxna på kortare tid än det tar papegojungarna att lära sig äta själva… Den som vill se filmer på dunbollarna får gärna titta in på instagram. 🙂 Följ länken så behöver du inte ha ett eget konto för att se de inläggen.

Länkar så klart till Trädgårdsfägring. Ska se om jag hänger på veckans tema Bästa sommarminnet i ett annat inlägg. Har ju några saker jag vill berätta på det temat också. Ha en fin helg!

P.S. Och om någon tycker färgerna är lite ”off”… Jag veeet. Värmelampans sken ställer till det och jag har försökt rätta till vitbalansen så gott det går i efterhand.Rött ljus var det här… Men det är viktigt med värme för de små. Nästa vecka ska lampan höjas några snäpp så de gradvis vänjer sig vid allt kallare temperatur. Så småningom ska de ju klara av att bo i fågelhuset och springa omkring i uteburen.

Bästa sommarminnet: trädgårdsfrosseri, en trädgårdsmamma och Venus

$
0
0

Trädgårdsfägring har temat Bästa sommarminnet denna vecka. Och jag funderade fram och tillbaka. Vad är egentligen mitt bästa sommarminne i år? Jag kom fram till att det var Trädgårdsamatörernas Riksmöte i Stockholm och trädgårdsfrosseri i dagarna tre.

Fast att det blev bästa sommarminnet beror ju också på en annan sak: min trädgårdsmamma. Vi delar ju detta stora intresse med trädgård min mor och jag. HÄR och HÄR och HÄR kan du läsa mer om min mamma och hennes sambos trädgård.

I år var första gången som mammas sambo tyvärr inte kunde följa med till Riksmötet, så i stället blev det en mor och dotterhelg. Och det var inte alls fel! 🙂

Två generationer trädgårdsamatörer mitt i en lummig trädgård i Stockholm.

Vi gillar inte alltid samma trädgårdar eller växter, tvärtom, men det är också en del av charmen med att dela en upplevelse. Och många upplevelser blev det! Redan på fredagskvällens mingel på Millesgården bjöds det på vackra vyer:

På lördagen och söndagen väntade sedan rundresor till många, många fina privatträdgårdar i Stockholmstrakten. På det stora hela var mamma och jag helt överens om vilka vi gillade mest.

Som den här charmiga och lite rufsiga trädgården med mycket själ och hjärta:

Eller den här med en stor mängd vackra och ovanliga träd:

Eller den här med enorma höjdskillnader:

Eller den här som hade allt från en stor damm till vilda miljöer med vajande fingerborgsblommor:

Många härliga intryck och så fick jag ett antal nya idéer till den egna trädgården, det är ju så inspiration ska fungera! 🙂 Sedan hade jag turen att vinna en riktigt fin vinst under lördagskvällens välfyllda växtlotteri, nämligen en trädgårdskryddbuske Calycanthus raulstonii ‘Venus’. Den har stått på min önskelista länge. Nu är den planterad bredvid en rödbladig lönn bredvid dammen och jag ser fram emot kommande års blomning.

Om ett par dagar är det dags för ny Trädgårdsfägring, denna gång med två passande höstteman Tips för höstfärg & Höstfina träd och buskar. Och det ska jag definitivt berätta mer om. Ses då!

P.S. Några av trädgårdarna ovan kommer förstås i egna inlägg med lite fler bilder i vinterns inspirationsinlägg. Fast det har nog en del av er redan gissat… 🙂

Bland flammande rött och gnistrande lila – höstfärger i vår trädgård

$
0
0

Äntligen var det en fin helg när jag var ledig och kunde trädgårdera! 🙂

Solen sken, det var lagom varmt och jag grävde och planterade, grävde och planterade. Och åt en tomat eller två. Höstfärgerna har verkligen tagit fart efter de sista veckornas kallare temperaturer. Ännu så länge har vi inte haft frost, temperaturen har ”bara” varit ner och vänt på 0,5 grader. Frost på gräset och is på bilrutorna, men växterna har inte tagit skada.

Det här är min tolkning av Trädgårdsfägrings dubbeltema denna vecka: Tips för höstfärg & Höstfina träd och buskar. Vi har mycket i trädgården som är fint just nu, så nu blir det bildbombning! 🙂

Vi börjar på framsidan:Så här års är stjärnan där kopparlönnen, Acer griseum (trädet till vänster i bild). Solen samarbetade inte riktigt med mig när jag skulle fotografera, men när solen träffar den kopparfärgade barken är den så snygg! Bladen har bara precis börjat få sin röda färg. Olika prydnadsgräs, höstastrar, kärleksört med mera har sin vackraste tid nu. Häggmispelhäcken har slagit över i gult.Bladen på pioner visar höstfärger och till höger har de amerikanska blåbärens blad skiftat färg till olika röda toner.Kopparlönnen igen.En av våra nya japanska lönnar, Acer japonicum ‘Ryusen pendulum’. Vi är klart nöjda med höstfärgen! 🙂På framsidan finns ytterligare en japansk lönn, Acer japonicum ‘Inaba-shidare’. Dess blad har precis börjat skifta över i rött. Det här är den lönn som vanligtvis håller kvar sina blodröda blad allra sist i trädgården, ofta långt in i november.En kombination som blev en lyckträff är glasbärsbuske och en höstaster i nästan exakt samma kulör.

I skära rabatten ser det ut så här:Perukbuske och uppstammad syrenhortensia.Perukbusken har så vackra blommor på hösten.

På baksidan, i Trädhörnet, är det ullungrönnen ‘Dodong’, ginnalalönnen och olika japanska lönnar som skiftar färg nu:En överraskning blev det nyinköpta aprikosträdet ‘Kuresia’ som vi planterade i våras. Det visade sig ha så här fina höstfärger. En klar bonus!Ullungrönn ‘Dodong’.Prydnadsapel ‘Eskilstuna’.Ännu en av de nya lönnarna, denna som nu är blodröd heter ‘Seiryu’. Rönnsumak ‘Tiger Eyes’ är en lägre sort som inte skickar en massa rotskott. Den får supersnygga höstfärger när bladen blir gula-orange-varmröda. I bakgrunden syns ännu en perukbuske.Olika japanska lönnar vid dammen och fågelvoljären. Den lilla i mitten av bilden heter Hupp’s Red Willow’ och den vid bambuspaljén heter ‘Tamukeyama’. Överst i bild syns blad från Ginnalalönnen.Vy från andra hållet.

På andra sidan fågelhuset ser det ut så här:Det här är en riktig favorit just nu, solfjäderslönnen Acer japonicum ‘Acontifolium’. Så otroligt snygga blodröda blad! Granne med den står vårt äkta kvittenträd. Snart dags för skörd. 🙂

Sedan är hösten inte bara sprakande färger. Den kan vara den allra ljuvligaste doft också. Precis vid ingången har vi just nu triss i växter som sänder doftpustar: tibast ‘Eternal Fragarnce’, höstsilverax och hybridkejsarolvon ‘Dawn’.

Önskar en fin vecka!

Topp och flopp bland de ätbara frösådderna

$
0
0

I år sådde jag en hel del ”nya” frön och en del har verkligen varit hit and miss.

Om vi börjar med floppen. Melon. Jag hade ju fått frön av vår husebytesfamilj och sådde sorten ‘Diabolo’ i våras. Den tog sig bra och på sensommaren växte sig två nätmeloner allt större.

18 juli.27 juli.

När skulle de vara mogna? Jag googlade mig till att de skulle lukta sött vid stjälken. Jag var där var och varannan dag och luktade och så en dag i början av september kände jag den söta melondoften! Underbart!

Bar in melonen, klöv den och smakade andäktigt en bit. Den smakade vatten. Lukten var ljuvlig, smaken totalt intetsägande. Besvikelsen var monumental. Gick ut och skördade den andra melonen för att se om det var någon skillnad. Lika smaklös den. Så melon blir det inte fler gånger. Om de denna sommar inte har samlat på sig någon smak så lär de ju inte göra det en normalvarm sommar heller.

Men så finns det ju toppar också. Och här kommer ni som odlat denna att delas i två läger. Den ena halvan gillar grödan och den andra gör det inte. Jag pratar om Melothria scabra – Cucamelon eller djungelgurka eller musmelon (ja, kärt barn har många namn). En liten gurksläkting som producerade enormt många små frukter.

Jag gillade dem skarpt, både som de var och att pickla och lägga in som cornichons.En av många små burkar med inlagda gurkor.

Riktigt gott på nybakat bröd med leverpastej.

För den som förväntar sig en söt slanggurkesmak förstår jag om den är en besvikelse. På engelska kallas den Mexican sour gherkin och det ger en fingervisning. Men. Jag älskar krusbär. Om man suddar bort att det här ska vara en gurka så smakar den så mycket godare. Nästa år ska jag odla många fler plantor.

Precis innan jag slängde årets plantor i komposten fick jag reda på att rötterna kan övervintras som dahliaknölar för tidigare skörd nästa år. Så nu står krukan nedklippt i frostfritt utrymme. Ska bli spännande att se hur det går.

Vill du läsa om fler toppar och floppar är det bara att bege sig till Trädgårdsfägring, för detta är veckans frivilliga tema.

Lökbegäret är stillat (i alla fall för i år)

$
0
0

Ja, det är väl lika bra att erkänna med en gång: jag har köpt fler vårlökar. 🙂

Så kan det gå när man hamnar på lökmöte hos Trädgårdsamatörerna. Hade turen med mig i lottningen och fick välja tidigt vad jag ville köpa. Det fanns säkert rariteter som jag missade, men jag utgår alltid från vad jag själv gillar. (Bilderna är mina egna eller sådana som man får använda, resterande har jag lagt in med länkar som visar bildsök för den som är nyfiken på hur blommorna ser ut.)

Detta är vad som inhandlades under kvällen:

5 st låg Allium ‘Cameleon‘ i vitrosa. 20-30 cm hög, blommorna slår ut i mörkrosa och bleknar sedan till vitt.

60 st Crocus chrysanthus ‘Romance’ i svagt gult‘Romance’ har jag sedan förut, men den behöver påfyllning. Det är en av de första krokusarna som slår ut i Stäpprabatten varje vår.

3 st Frittilaria imperialis ‘Early Fantasy‘ en kejsarkrona med rosaaprikos blomma.

2 st Frittilaria persica ‘Twin Towers Tribute’, mörk klocklilja i nästan svart. Varje lök får två stänglar (därav namnet).

3 st Iris unguicularis i blått. Den här irisen klarar mellan -10 och -15 grader, så jag får nog odla den i kruka. Att jag ville testa den beror på att den blommar mitt i vintern. Samtidigt med snödroppar och vintergäck! Hur ljuvligt vore inte det?! Tyvärr verkar den vara en lök som tjurar länge innan den blommar, men testa måste jag göra i alla fall.Bildresultat för iris unguicularis

3 Iris Lousiana ‘Black Gamecock’, en mörkblå iris för dammkanten. Ska vara både tålig och blomvillig, så jag håller tummarna.Bildresultat för iris black gamecock louisiana

1 st Lilium martagon ‘Gaybird‘ i rosa och creme. En krollilja i gammalrosa med gula och bruna prickar. Supersnygg, tycker jag.

5 st Narcissus ‘Jersey Lace‘ vitgul med orange trumpet.

5 st Narcissus ‘Pueblo‘ vit med svagt gul trumpet.

5 st Narcissus ‘Julia Jane’, en liten svagt gul narciss. Förtjusande söt tycker jag.Bildresultat för narcissus julia jane

5 st Tulipa polychroma botanisk tulpan i vitt med gul bas. Är svag för tidiga botaniska tulpaner och har några olika här och var i trädgården.Bildresultat för tulipa polychroma

5 st Tulipa ‘Black Jewel‘, franstulpan i nästan svart.

5 st Tulipa ‘Brown Sugar‘ kopparrosa tulpan.

De två sistnämnda ska jag testa och se hur de är i färgen. Är de bra ska jag köpa fler nästa år. Funderar på att ha dem vid Stora trädäcket i stället för de mer rosatonade jag har där nu (till höger på bilden nedan).

Just nu bland sprakande höstfärger

$
0
0

Vissa höstveckor ändras trädgården timme för timme. Blåst, regn, kyla och sol gör sitt till för att löven ska falla eller få mer färg. Ännu har minusgraderna inte kommit, en andra omgång med +0,5 grader har vi dock haft.

I går, söndag, var en mulen dag. Jag gick en tur med kameran och så här såg det ut:

Framsidan där gräscirkeln så här års ramas in av höstfärger från Carmencitarönn, kopparlönn, trollhassel ‘Diane’ och azaleor.

Vid uppfarten möts jag av den här synen varje dag, de lila bären på glasbärsbusken Callicarpa bodinieri var. giraldii ‘Profusion’ och så matchande lila höstastrar av okänd sort.

Ser du gästen?Här är den inzoomad. Domherrehonan letade frön och insekter i både praktmagnolian och kopparlönnen.

I Lunden vid nya fågelhuset och kaninernas utebur lyser körsbärsbenvedens frukter rosaorange och höstastrarna ‘Fellowship’ blommar i rosalila.

Men ni som hängt här på bloggen ett tag vet ju vad den verkliga stjärnan i trädgården är så här års…

… den rödorange ullungrönnen Sorbus ulleungensis ‘Dodong’! Den är liksom svår att missa när man går en runda.

Här har den sällskap av den lika röda solfjäderslönnen Acer japonicum ‘Acontifolium’.

I dag, måndag, såg det inte alls ut som det gjorde i går. Men det är ju så hösten är. Det som är nu blir väldigt snabbt då. Det här är en ledtråd till hur det ser ut efter nattens blåsande:

Just nu är veckans tema i Trädgårdsfägring, titta in där för fler uppdateringar om höstens intåg i vårt avlånga land (och kanske lite från Danmark och Norge också).

Vintern är här (eller i alla fall minusgraderna)

$
0
0

Natten mellan 27-28 oktober kom då minusgraderna. I vårt fall bara -1. Förberedelserna inför vintern har ändå gått in i högvarv. Nu är det inte långt kvar innan trädgården går in i vintervila.

Alla lökar är (äntligen!!) planterade i krukor och instuvade i lilla och jättelilla växthuset. Ihop med alla växter som ska övervintra där och lite vintersådder av sallat och asiatiska grönsaker är det trångt. Rosmarin, daggtörel med flera bor här under vintern.

Sallat som gått upp i frö såddes i en plastback och ställdes i växthuset för några veckor sedan. Många små goda blad finns nu att plocka veckorna framöver.

Frostkänsliga växter är inställda i lekhuset (de som behöver ljus) och fågelhuset (de som inte behöver ljus). I båda utrymmena har vi frostvaktselement. Växter med dålig härdighet har jag tagit sticklingar av. Som underbara salvian ‘Nachtvlinder’ som övervintrar fint som stickling i kallväxthuset, men inte på friland. Jag köpte den hos en öppen trädgård i London 2015 och vill absolut inte vara utan den.

Förberedelser inför den där minusgraden bestod också i att äta upp mogna hösthallon och den allra sista jordgubben. Och ja, den var söt och god, trots det lite bedagade utseendet. 🙂

Har också plockat av alla kvittenfrukter, 30 liter blev det i år på vårt lilla träd! Nu ska det kokas membrillo! 🙂

Sötpotatisen som vuxit fint i sin stora 45-literskruka hela den varma sommaren vältes ut i skottkärran och ser man på!

Så här många potatisar i varierande storlek dolde sig därunder! 🙂

I trädgården har de flesta höstfärgerna nu blåst bort och ligger på marken. Nästa helg väntar lövblåsning, löven ska bort från grusgångarna och in bland träd och buskar. En del färg finns dock kvar.

Ullungrönnen ‘Dodong’ har nästan inga löv kvar, men blomsterkornellen bakom är fortfarande fin och perukbusken till vänster i bild har bladen kvar.

Av de nya lönnarna är det bara en som verkar behålla bladen kvar länge: ‘Hupps’s Red Willow’.

Det här var mitt bidrag till veckans tema Att förbereda trädgården för vintern hos Trädgårdsfägring.

Önskar en trevlig vecka, för min del kommer den att tillbringas med lövblåsare på ryggen i jobbet. Tungt, men också ganska roligt att få löven att dansa dit jag vill innan kollegorna kommer med stora lövsugen (som liknar en jättelik dammsugare) och slurpar upp högarna.


7 trädgårdar värda ett besök

$
0
0

Kanske har du redan börjat fundera på nästa års trädgårdsbesök? Här kommer mina tips på sju parker och trädgårdar jag skulle vilja besöka igen.

Piet Oudolfparken i Hamm är definitivt värt ett besök för den som styr färden till Tyskland. Det är dessutom en park som är utmärkt om man reser med barn.

Klosterträdgården Prieure Notre dame D’Orsann i Frankrike är en av de trädgårdar jag aldrig glömmer.

I London finns den här vackra parken, Queen Elisabeth Olympic Parc.

Utanför Coventry i England finns Ryton Organic Gardens fyllt av inspiration.

I Danmark finns Birgit Helbos vackra trädgård. Den är absolut värd ett besök för den som ska till Fyn.

I Göteborg finns Botan, Botaniska trädgården, som är så otroligt vacker och välskött under alla årstider.

För den som är intresserad av träd är ett besök i ett arboretum ett måste. I mina hemtrakter i Västergötland finns ett mycket speciellt sådant, Alphems arboretum.

Alla de här sju har en sak gemensamt – de är alla tidigare visade här på bloggen som avsnitt i mina årliga vinterserier kring trädgårdar jag besökt som inspirerat mig (och förhoppningsvis fler). Självklart blir det nya delar den kommande vintern, med bild och text från årets trädgårdsbesök. Det här var mitt bidrag till dagens tema En trädgård att besökaTrädgårdsfägring.

Trevlig helg!

Vackert i novembermörkret

$
0
0

Det känns verkligen att vi går in i den mörka årstiden nu. Men självklart finns det vackra saker att glädjas åt i trädgården! Här är några i vår trädgård:

Benvedens vackra frukter lyser i rosa-orange.På perukbusken ligger fukten som glitter på bladen och det är så vackert en gråmulen novemberdag. Vid dammen speglas grenarna från Ginnalalönnens nakna grenar i vattnet. Lönnen har fällt sina blad och ormbunkarna börjar ge upp, men det gör inget. Vid ingången är glasbärsbusken fortfarande vacker. Bladen har trillat av och de lila bären syns ännu mer. Verkligen en favorit så här års! 🙂På andra sidan gången är japanska lönnen ‘Inaba-Shidare’ i sitt esse. Det här är den japanska lönn i vår trädgård som behåller sina blad allra längst. Är lika tacksam för det varje november.

Sedan finns det blommor som bara fortsätter. Och fortsätter. Som hornviol, den vita blåklockan, nävan ‘Rozanne’ och solbruden Moerheim beauty’. Och rosorna! Två av de som blommar är Austinrosen ‘A Shopshire Lad’ och ‘Astrid Lindgren’.

Höstsilveraxet har sedan länge blommat över, men det doftar fortfarande gott vid ingången. Hybridkejsarolvonet ‘Dawn’ blommar som det aldrig har gjort förr och lilla tibasten ‘Etranal Fragrance’ gör skäl för sitt namn.Avslutar med mitt lilla ”säsongsbord” vid ingången där Skimmia, ljung och vaktelbär samsas med alunrot, kopparstarr, kastanjer och plättar i luften.

Länkar som vanligt till Trädgårdsfägring. Titta gärna in där och se vad andra tycker är Vackert i November.

Inspiration i ett vintrigt Stockholm

$
0
0

I lördags tog jag tåget mot Stockholm genom ett vintrigt Sverige.

Först på agendan stod Millesgarden och den aktuella utställningen om William Morris liv, arbete och tiden han levde i. Utställningen är inte jättestor, men intressant och väl värd att besöka om man är intresserad av honom.

Fantastiskt broderi i jätteformat.

På söndagen träffade jag och Anita Veronica och Stefan på Sanda cottage. En mycket trevlig dag med prat om livet, bloggar, trädgård och vintersådder. I den frostigt vackra trädgården fastnade jag för denna Berberis koreana ‘Red Tears’.

I dag måndag hamnade jag i tårthimmeln när jag tillsammans Anni besökte Mr Cake som konditorn Roy Fares driver. Medan vi fikade pratade vi Frankrike, att resa med nästan vuxna barn och mycket mer, inte minst kakor. 🙂

Salty Caramel Cake med kanderade popcorn på toppen. En av de godaste kakor jag ätit på länge. Precis lagom söt utan att vara sliskig, perfekt avvägd.

Några timmar senare vinkade Anni och jag hej då och jag mötte upp Mimmi som vi bytte bostad med för några år sedan. Mimmi och jag hade förstås mycket att prata om när det gäller att byta bostad och kommande resor. Vi fortsatte fikandet, denna gång på  Rosendals trädgårdskafé på Djurgården. Och så kikade vi in i växthusen och så här mysigt var det där:

Inne i centrum lyste julbelysningen och skapade fin julstämning.

I morgon och på onsdag väntar jobb i Stockholm. Jag ska på Sabos klimat- och energikicken och ser fram emot många intressanta föreläsningar och diskussioner.

Önskar en fortsatt fin vecka! Titta gärna in på Trädgårdsfägring.

Prydnadsgräs i vinterträdgården

$
0
0

Så här års är trädgården ganska brun. Men det finns ju fina saker i den kulören också. Som prydnadsgräs. En av mina favoriter är dunborstgräset, Pennisetum villosum. Vipporna är fortfarande fina och tar upp den brända tonen i kopparlönnens vackra stam.

Strax bredvid står ännu ett prydnadsgräs, Miscanthus sinensis ‘Morning Light’. Under  tillväxtperioden är det ”fontänformat”, nu har det börjat falla sönder lite, men jag gillar det ändå.

Det här gräset, Panicum virgatum ’Cloud Nine’, är otroligt skirt i sitt uttryck.

Vipporna är snygga i buketter under sensomamren.

Diamantrör, Calamagrostis brachytricha, har supersnygga vippor vintern igenom hos oss. Allra vackrast är de i motljus.

Det här gräset vet jag tyvärr inte vad det är… Jag köpte det för många år sedan och namnet är borta. Känner någon igen det så tar jag tacksamt emot förslag på vad det kan vara. Det är cirka 50 cm högt och numera har det helt tagit över i Solrabtten där blåregnet växer. Men jag tycker inte att det gör något, det är fint med vipporna så här års.

Granne med vinterbär, Skimmia japonica, växer den vackra gulstrimmiga vintergröna itzustarren Carex oshimensis ‘Evergold’. I bakgrunden syns några av glasbärsbuskens lila bär (jodå, de hänger fortfarande med).

Det finns fler gräs än så i trädgården, men det får räcka för denna gång. Avslutar med lite annat från trädgården: julrosen Helleborus niger som blommar så fint…

… dvärgcyklamen, Cyclamen coum, som har massor av knoppar om man lyfter lite på bladen…

…och vid ingången har växterna fått sällskap av lite julpynt.

Det här var mitt bidrag till Trädgårdsfägring som denna vecka har prydnadsgräs som tema. Titta gärna in där. Önskar en fin decembervecka!

Om ett halvår är vi mitt i ljuvliga juni

$
0
0

Om ett halvår är vi där, i ljuvliga juni. Följ med på en sommarutflykt medan vinden viner och regnet eller snön faller.

Runt den cirkelformade gräsmattan växer torktåliga perenner i söderläge. I juni blommar olika sorters salvia i blått och lila. Trädet med den kanelröda barken är vår kopparlönn, Acer griseum. Följ trampstenarna över gräsmattan och du kommer snart fram till…

…en av mina favoritrosor, ‘Gislaine de Feligonde’, som växer vid en spaljé med portal in till trädgårdslandet.

Pionerna, fingerborgsblommorna och backnejlikorna blommar i illande skära toner. Ja, vad ska de annars ha för kulör i Skära rabatten? 🙂 Luktärtorna har ännu inte slingrat sig uppför stegen vid trädgårdsboden och klätt den i grönska.

Utanför växthuset står min lilla kruksamling och på andra sidan gången blommar ‘Eden rose’ i ljuvligste rosa. Men kliv på, kliv på! Låt oss vandra vidare längs med de slingrande gångarna och gå igenom avenboksportalen.

Rosen ‘Moonlight’ blommar i vitt med gul mitt och på andra sidan gången är prydnadsbusken Deutzia scabra ‘Plena’ ett vitt hav av blommor.

Lavendelns blå blommor har precis slagit ut och dagliljornas eldiga färger lyser upp i grönskan. På trädäcket väntar fikan om en stund.

I juni lyser riddarsporrarna i blått under det gamla plommonträdet och matchar vattnet i poolen. Här i skuggan är det skönt att vara varma sommardagar.

Och så här ser det ut från andra hållet: kåltält och olika grönsaker och blommor i trädgårdslandet och så rosenportalen med ‘Gislaine de Feligonde’ vid slutet av gången. Tack för att du följde med på rundvandringen! 🙂

Titta gärna in till Trädgårdsfägring och se vad andra bloggare skriver om på temat Ljuvliga juni. Nu är det bara en vecka kvar till lite välbehövlig julledighet. Ska bli så skönt.

Julmysigt med pudersnö och ljusslingor

$
0
0

Här hemma har det fallit lite pudersnö i dag och det blev så juligt och fint. Så här ser det ut vid ingången så här års.
Julrosor, vinterbär, vaktelbär, hebe, ljung och så de rutiga julhjärtanen i metall. Ljuslyktan har ett batterljus med timer, så när man kommer hem i mörkret lyser den alltid välkomnande.

Vi har många olika ljusslingor runt om i trädgården, och självklart har kaninhuset också pyntats. Tittar du noga ser du Cosmo på väg ut genom dörrhålet.

I grönsakslandet är svartkålen och den perenna kålen så fina nu, precis lagom till jul. Perfekt!

Och i år blev det kaniner när vi skulle göra marsipanfigurer! 🙂 Fast den där filuren till höger hoppas jag inte dyker upp på riktigt…

Avslutar med att önska en riktigt fin jul! Här har vår katt gjort halmbocken och tomtenissen sällskap vid granen. Visst matchar han fint med sitt röda reflexhjärta? På skåpet står snödrottningen, en samlardocka från min svärmors hem som får komma fram varje december. Fler julhälsningar hittar du på Trädgårdsfägring.

I mellandagarna är det dags att berätta hur det gick med årets trädgårdsplaner… Ses då! 🙂

Vad ett nytt träd kan ställa till med – projektet jag inte berättat om

$
0
0

Upptäckte när jag skulle sammanfatta hur det har gått med trädgårdsplanerna för 2018 att jag inte hade berättat om ett projekt vi gjorde i höstas. Det här projektet stod inte ens med på 2018 års lista, för i januari hade jag ingen aning om att det skulle behövas. Ibland kan ett inköp ställa till det lite… 😉

I våras köpte jag ett nytt träd. En Styrax Japonica ‘Wespelaar’.Ljuvliga blommor och en tröst för den Styrax japonicus ‘Emerald pagoda‘ som knalldog i den där hemska sena minusgradsknäppen 2017. (Ni vet den där med -7 grader när träden höll på att spricka ut… 😦 )

Hur som helst. När jag började leta info om hur stort trädet skulle bli fick jag så olika bud att jag inte visste var jag skulle sätta det. Ena källan sa fyra meter hög och andra åtta. Liiite skillnad om du frågar mig! Inte minst med tanke på att vår trädgård är ganska full med träd redan. Och jag vill att träden placeras bra just vad gäller sluthöjden. En del trädkronor ska vara under en högre krona medan andra trädkronor kan få bilda ett tak över lägre perenner och buskar. Men när buden är så olika kan det ju bli hur tokigt som helst!

Nåväl, det löste sig efter en fantastiskt trevlig mejlkontakt med arboretumet i just belgiska Wespelaar. Trädet de hade var fullvuxet och fyra meter högt. Perfekt. Om det inte hade varit för tilläggsinfon från dem att kronan blev sex meter i diameter…!

Jag höll på att smälla av när jag fick reda på det. Det är ju skitstort! Och efter att ha gått varv på varv i trädgården och funderat på var jag skulle kunna baxa in en sådan krona på ett vettigt sätt landade jag till slut i ett beslut.

De tre prydnadsbuskarna som vi köpte första sommaren vi blev med trädgård hade gjort sitt. Så den här vyn finns inte längre. Buskarna på högersidan, Deutzia scabra ‘Plena’, Weigela hybrida ‘Snowflake’ och Deutzia rosea, är alla tre borta.

Före uppgrävningen i oktober:

Projekt igång. Jag räddade julrosor, snödroppslökar och dvärgcyklamen först. Sedan gjorde maken och tonårssonen processen kort med buskarna. Grenarna klipptes ner och sedan var det ”bara” att gräva upp rötterna bit för bit.

Efter: Nu finns det i stället sex kvadratmeter tom jordyta att plantera på… 🙂 Och i mitten har ett ”träd” som är en meter högt planterats (efter att bilden togs). Det är ‘Wespelaar’ det. Hoppas det växer snabbt…

Vyn från andra hållet före:  Och efter:

Genom avenboksportalen före:Och efter:

Det var det projektet det, i alla fall etapp 1. Etapp 2 blir till våren när den tomma ytan ska fyllas. Nu är det snart dags att berätta om 2018 års projekt.


Så här gick det med 2018 års trädgårdsplaner

$
0
0

Planerna inför trädgårdsåret 2018 bestod av ett stort och många små projekt. Så här gick det med dem.

Längst upp på listan stod projektet med att anlägga en naturlig damm (dvs en utan pump, men med växtrening). En önskan jag haft sedan 2014… Och i år blev den äntligen verklighet! 🙂 Under den varmaste sommaren i mannaminne grävde jag alltså damm… Jodå, det fanns stunder när jag allvarligt funderade på vad jag höll på med! Jorden dammade, och svetten den rann. Men när det var dags att tappa i vatten så var det onekligen svalt och skönt. Och jag lovar, jag ska visa mer bilder framöver av hur vi gjorde dammen. Det här är nog det trädgårdsprojekt jag är mest nöjd med på mycket länge. Trots hettan klarade växterna av att hålla vattnet klart och fint.

Ett av de ”mindre” projekten 2018 var göra en port in till kompostområdet. Det blev inte gjort, utan hamnar på 2019 års lista.

Planen var också att byta överliggare på alla upphöjda odlingslådor så sniglar/snäckor skulle få det svårare att ta sig upp i dem. Regniga somrar har några envisa rackare nämligen lyckats krypa runt… Detta satte maken P för redan tidigt på sommaren när alla åtta upphöjda lådorna fick nya kanter. Det nya träet har redan grånat och smälter nu in fint.

Och sedan skulle maken bygga ett hus till barnens efterlängtade kaniner. Detta såg vi som ett ”mindre” projekt, huset var ju i storlek bra mycket mindre än vad trädgårdsboden och de två fågelhusen är, så hur lång tid kunde det ta liksom? Typ hur lång som helst! Maken snickrade och barnen hjälpte till här och var när de kunde och veckorna de gick. Jag? Jag grävde ju damm… Fast när det var dags att lägga nät runt ‘Rosa Helenae’ och bigarråträdets stam fick jag hoppa in och tråckla nät. Hela kaninernas utebur är rymningssäker – nertill för kaniner och upptill för fåglar – vi går nämligen in till parakiterna och vaktlarna i voljären bredvid genom kaninernas utebur. 

Men till slut stod huset klart och min beställning av ”ett rött hus med vita knutar och gulliga balkonger” uppfylldes med råge. Och på sommarlovets sista dag flyttade de tre små ullbollarna Karamell, Cosmo och Blaze in. Inomhus är huset så praktiskt och lättstädat som det bara går och har också en mezzaninvåning, trappor och olika vilohyllor vid fönstren. Fler bilder på kaniner och kaninhuset hittar du HÄR. Och självklart har kaninbröderna sitt eget instakonto! 🙂 @3bunnybrothers heter de där. Och ni vet gräset som jag sådde i denna del av trädgården 2017? Det åt kaninerna upp på ingen tid alls och sedan dess så består uteburen av nätat jordgolv… Allt går inte som man har tänkt sig!

Sedan var också planen att vi skulle bygga ett snyggt hus till de två stora tunnorna med hushållsnära sortering som kommunen skulle införa 2018. Men de tunnorna har lyst med sin frånvaro, så vi har avvaktat med att bygga en förvaring med grönt tak.

Vi behövde också lägga trampstenar i gräsmatterundeln eftersom slitaget ökat sedan nya fågelhuset stod klart 2017. Det fixade tonårssonen galant i somras. Nu går de runda trampstenarna, som ursprungligen kommer från makens föräldrahem, i en mjuk båge över gräsmattan och ansluter till stenarna på grusgången på andra sidan.

Projektet med att ”städa” på bloggen har fortsatt under 2018. Jag är långt ifrån klar, men under 2018 har jag har varit noga med att tagga med både svenska och vetenskapliga namn i inläggen. Mastodontprojektet med att uppdatera och skriva in namn i växtregistren väntar.

Detta ”stanna hemma-år” var också planen att dra upp fler sommarblommor och ha lite fler grönsaker än vad jag har ett ”byta hus-år”. Jodå, jag hade massor av ljuvliga zinnior och andra sommarblommor och provade allt från nätmelon till fler sorters tomater. Flera blev nya favoriter. Här på bilden har zinnior, rosenskäror och blomstertobak precis börjat blomma i en av de upphöjda bäddarna.

Sedan gjorde vi ett projekt som inte stod med på listan också, för det hade jag ingen aning om för ett år sedan. (Berättade mer om det härom dagen i ett inlägg du kan läsa om HÄR.) För att få plats med ett nyinköpt träd, Styrax japonicus ‘Wespelaar’, så försvann buskarna på högersidan i bilden nedan…

…och i stället finns det nu sex kvadratmeter tom jordyta att plantera på… 🙂

Sedan väntade trevligheter som Trädgårdsfest mitt i vintern, Riksmöte i Stockholm med Trädgårdsamatörerna och Tusen trädgårdar. Den här bilden är tagen i en trädgård i Stockholm där det vilda mötte den kultiverade trädgården på ett förtjusande sätt. Det kommer fler bilder senare under årets inspirationsinlägg.

Sedan hade jag förhoppningen att maken och jag skulle kunna besöka lite fler trädgårdar tillsammans, nu när barnen är så stora att de klarar sig fint själva. Och så blev det. Vi besökte Engelska trädgården på Österlen, tittade in hos Trädgård med utsikt och åkte på trädgårdsrunda i nordvästra Skåne (bilden nedan) och jag och minstingen hälsade på hos Mandelmanns. Dessutom har jag fått en ny trädgårdsvän där jag bor och hon och jag besökte Malmö Garden Show tillsammans.

2018 blev också året som jag kände att jag hade fått jämvikt mellan jobb och fritid när det kom till trädgårdssysslor. Du kan läsa mer om hur jag försökt ändra mitt förhållningssätt till vår egen trädgård HÄR och HÄR. I år kunde jag till största delen känna glädje och avkoppling i vår egen privata trädgård och inte att jag jobbade på obetald övertid. Hemligheten låg i att höststäda mer för att få en lugnare vår. Våren 2018 pysslade jag med sådder, plockade buketter och fotograferade och njöt av allt fint som poppade upp så snabbt denna varma vår att en växt kunde vara överblommad tre dagar senare. En väldigt bra ”leva i nuet-övning”.

Om ett litet tag ska jag berätta mer om 2019 års trädgårdsplaner. De är inte lika många och stora som de brukar, för nu går vi in i ett nytt skede med trädgården. Som jag berättade om redan för ett år sedan kommer vi 2019 att lämna anläggningsfasen och gå in i förvaltningsfasen. Och det ser jag fram emot. Jag vill vidareutveckla det vi har och jag vill ha tid och möjlighet att hålla trädgården öppen för fler besökare. Men mer om det senare.

Ha det gott!

Trädgårdsåret 2018 sammanfattat i 12 bilder

$
0
0

Januari
20 januari bäddas trädgården in i vit fluffig snö. Det fjolårsvissna döljs och trädens strukturer kommer till sin rätt.

Februari
14 februari blommar dvärgcyklamen under körsbärsträdet och till min stora glädje ser jag att det nu är fullt med små fröplantor. Min dröm om ett cyklamenhav i trädgården har kommit ett steg närmare.

Mars
Denna sega vår blommar äntligen krokusarna ordentligt den 25 mars. Sena vårar som denna är de tidiga krokusarna extra efterlängtade.

April
15 april fångar jag en humla på inflygning till julrosorna. En av mina favoritbilder under 2018! 🙂

Maj
Flera nya japanska lönnar får följa med hem när maken och jag köper en förtida 20-årspresent till oss själva. Vackra ‘Seyiru’ har röda stammar. Inte anade vi då att träden skulle förbli oplanterade i flera månader pga torkan…

Juni
27 juni är trädgården så städad och ”piffad” den kan bli inför Tusen Trädgård några dagar senare. Gräsmattan är ännu grön…

Juli
Zinniorna blommar och blommar och jag får en ny favorit: ‘Benarys Giant Salmon Rose’. Ett måste åren framöver!

Augusti
3 augusti visar jag ett skördeporträtt över vad vi just den dagen kan äta från trädgården. En massa gott! 🙂

September
15 september visar jag bilder från årets stora projekt, den naturliga dammen. Dammen som utan pump klarat av att hålla algerna borta denna varma sommar!

Oktober
6 oktober inleds en av de vackraste höstar jag kan minnas. I förgrunden syns solfjäderslönnen ‘Acontifolium’, bakom den ginnalalönnen och till höger bakom huset börjar Ullungrönnen ‘Dodong’ skifta i rödorange.

November
10 november är glasbärsbusken som snyggast. Bladen har fallit och de lila bären syns ännu tydligare.

December
9 december och julrosen blommar redan fint. Det är alltid lika härligt att ha blommor på vintern att se fram emot.

Det var årskrönikan det! Önskar ett riktigt Gott Nytt År! I nästa inlägg ska jag berätta om 2019 års planer.

Dags för 2019 års trädgårdsplaner

$
0
0

2019 är året utan stora projekt. Jodå, så är det! 🙂 Som jag berättade förra året går vi efter 20 år över från anläggningsfasen till förvaltningsfasen. Men självklart blir vi inte direkt sysslolösa för den sakens skull… 😉

Vi har flera projekt kvar från 2018 som vi prioriterade ner när kaninhusbygget drog ut på tiden och massor av tid gick åt till att vattna och hålla liv i trädgården.

Bygga ett hus till de två stora soptunnorna med hushållsnära sortering som kommunen ska införa. När de nu gör det… Huset ska ha växter på taket och göra att vi slipper se tunnorna.

Bygga en grind in till kompostområdet, så ‘Mme Alfred Carrière’-rosorna vid sidan om är det som syns, inte alla uppkrukade växter, skottkärror och annat. Rosorna har till vår glädje både överlevt och satt rejäl fart efter flytten för ett par år sedan.

Och på tal om kompost. Tanken är också att detta år om möjligt köpa så lite jord och näring som det går och i stället använda oss av vår egen kompostjord och näring i form av varmkompost, nässelvatten, guldvatten med mera. Det ska bli spännande att se hur det går.

Det är dags att dela och gruppera om en del växter i Stäpprabatten på framsidan. Favoriter har vuxit sig stora och kan nu dyka upp på fler ställen i denna vår soligaste och torraste rabatt. En del växter som inte riktigt har fungerat eller har spridit sig för mycket är redan bortplockade eller flyttade. En del av gräsinköpen förra hösten har redan planterats här.

Jag ska också plantera det tomma området vid ‘Wespelaar’ i trädhörnet. Har flera buskar som ska få komma ner här och så ett gäng lundväxter som står uppkrukade. Enda frågetecknet just nu är om snödropparna som ska finnas där ”någonstans” kommer upp till våren… Håller tummarna!

Sedan ska jag ta upp allt i Stora trädäcksrabatten. Gräva upp de illröda Crocosmia ‘Lucifer’ och flytta alla kallrosa tulpaner. Och så återplantera fyra kvadratmeter med växter igen. Till hösten ska nya tulpanlökar grävas ner, som förhoppningsvis matchar de gula och orange på andra sidan gången lite bättre (det ser bättre ut på bild än vad det gör i verkligheten). De kallrosa tulpanerna ska förstås få komma ner i jorden någon annanstans. Skära rabatten kanske? Det återstår att se till våren var de matchar befintliga lökväxter.

Byta de uppruttna brädorna i trädgårdsbänken med de fina gjutjärnsgavlarna. Kanske till ek från en lokal såg, vi får se.

Bygga om spaljén vid ingången till trädgårdslandet. Våra underbara rosor ‘Gislaine de Feligonde’ är för höga. Spaljén anpassades efter den höjd rosorna hade när de växte i västerläge för många år sedan, men här i österläge blir de nästan en meter högre. Varje år får vi hålla dem i schack och kapa i dem. Nu är tanken att portalen ska bli högre och rosorna ha stöd där de slänger sig upp. Det kommer att bli en maffig rosvägg! 🙂

Längst bort i hörnet av trädgården ska det blir ett litet trädäck. Det ska ansluta till den trästruktur som finns i bakkant på dammen. Vi vill kunna sitta och titta på djurlivet vid dammen och se fåglarna i voljärerna. Däcket blir pyttelitet och kommer bara ha plats för en bänk. Men det räcker.

Jag ska ta mig an jätteprojektet att skriva in växtnamn i listorna här på bloggen. Har plastfickor med alla växtlappar, sorterade efter de olika rabatterna. Nu ska de in på bloggen en gång för alla så jag vet vad jag har. Eller inte har… För en del har naturligtvis inte överlevt sommarens torka.

Trädgårdsskissen här på bloggen ska uppdateras. Igen. Det hinner hända mycket på ett år. Kaninhus, lite nya träd och buskar som är uppgrävda för att nämna något.

Vi ska också ”öva” inför 2020 när det är Tusen Trädgårdar igen. Planen är att vi det året ska ha vår trädgård öppen för besök vid fler tillfällen. Våra besökare under Tusen Trädgårdar 2018 efterfrågade besök framför allt på våren, men vår trädgård är ju fin även på hösten. 2019 blir det generalrep – när är bästa tiden att ha öppet?

Sedan har vi ju de andra planerna för 2019. Redan 12-13 januari är det dags för den nya traditionen att träffa mamma och andra trädgårdsvänner i Varberg på Trädgårdsfest mitt i vintern. I år blir det föreläsningar med Peter Korn, Hannu Sarenström, Sara Brenne, Ulf Sill och Lena Eidevall. Någon mer av er som tittar in här som ska dit?

I maj åker jag och yngsta barnet till England för att hon ska träna engelskan under en vecka. Hon har lovat stå ut med en heldag på Chelsea Flower Show och några trädgårdsbesök och jag har lovat stå ut med alla museibesök hon vill göra… 😉 Och så ska vi förstås träffa min bästa väninna sedan åren jag bodde i London. Det är två år sedan vi sågs och vi längtar efter att träffas igen.

Det är också dags för Cph Garden Show midsommarhelgen och eftersom det inte är Malmö Garden Show i år är jag sugen på att åka dit i stället.

Och så är det ju ”byta hus-år”. 🙂 Ännu vet vi inte vart vi ska i år, det ska bli spännande att se. För två år sedan bodde vi några veckor i det här ”Agapanthus-huset” i Loiredalen i Frankrike.

Jag ska förstås odla grönsaker och så sommarblommor också, men byta hus-året blir det alltid lite färre sorter än stanna hemma-året. Någon annan ska ju skörda och vattna de veckor vi bor i deras hus. Har så mycket frön kvar sedan förra året att jag tvivlar på att jag behöver köpa något nytt alls i år av sorter jag inte tar egna frön från. Fast jag har beställt frön från STA och det ska ju bli spännande att se vad jag får av de sorter jag har önskat! 🙂

HÄR kan du läsa om 2018 års planer och HÄR om hur det gick med dem. Titta gärna in på Trädgårdsfägring och se vad andra trädgårdsbloggare skriver om just nu. Veckans tema är Drömmar, och det kan man väl säga att ovanstående planer inför året är.

Nu drar jag snart igång årets omgång av inspirationsinlägg! Häng med från början, och vill du läsa om trädgårdar jag har besökt under åren hittar du gamla inspirationsinlägg HÄR. Trevlig helg!

En charmerande äldre trädgård – inspiration nr 1

$
0
0

Välkommen till årets första inspirationsinlägg! 🙂 Varje år vid den här tiden visar jag bilder från trädgårdar jag har besökt året innan.

Välkommen in! Strax innanför entrén blommar en vacker blomsterkornell i vitt.

Blomsterkornellens vackra ”blommor” (egentligen är det ju högblad, blomman är den lilla gröna knappen i mitten).

Den här första trädgården var också den första jag besökte under Trädgårdsamatörernas Riksmöte i Stockholm i juni 2018. Ägaren, en äldre dam som passerat de 80, orkade inte riktigt ta hand om den trädgård hon hade byggt upp under många, många år. Men det gjorde alls ingenting att den var lite ”rufsig” här och var, den var lika charmerande som sin ägare och gjorde mig alldeles varm i hjärtat. Kärleken till trädgården, timmarna, dagarna, åren som hade spenderats där…

Portal och en välanvänd stig i trädgården.

Omgivande skog och bitar av den stora lummiga trädgårdens träd och buskar.

Trädgården ligger på klipphällar och damen hade fyllt klippskreva efter klippskreva med jord och växter. Och dammar! Det porlade av vatten, fåglarna kvittrade och överallt surrade det av insekter. Jag fick lite Tasha Tudor-vibbar, för er som känner till henne.

En ”liten” damm uppbyggd i en av de många klippskrevorna på tomten.

Och mitt i allt, en gammal timrad stuga. Grånat virke, klipphällar och rosor – kan det bli vackrare?

Krolliljor i olika nyanser blommade innanför låga buxbomshäckar.

Det syns knappt på bild, men det som ser ut som ett vitt streck i mitten på den övre halvan är rinnande vatten som skapade ett härligt ljud av vatten i trädgården.

Och så var det rosorna… De slingrade, de kröp, de vällde fram där man minst anade det. Helt ljuvligt! Namn? Ingen aning, ägarinnan kom inte ihåg, sortnamn var en oviktig detalj i den här trädgården. Så glöm ”vill ha-listan” och bara njut av rosornas färgprakt i ett kollage!

 

En del av trädgårdarna jag visar i inspirationsinläggen är öppna för besök, men denna är det inte (längre). Men jag låter den här skylten sammanfatta budskapet om både människor och växter.

Nästa vecka blir det besök i en brant trädgård med många olika trädgårdsrum. Tidigare inspirationsinlägg hittar du HÄR. Tipsar också om att titta in hos Trädgårdsfägring för fler trädgårdsbloggare. 🙂

Trevlig helg! Själv tillbringar jag den  på Trädgårdsfest mitt i vintern i Varberg ihop med ett härligt gäng trädgårdsälskare från Sällskapet Trädgårdsamatörerna.

En rådjurssäkrad sluttningsträdgård – inspiration nr 2

$
0
0

Dags för andra delen av årets inspirationsinlägg. Även den här gången går turen till en av de fina trädgårdarna jag fick besöka under Trädgårdsamatörernas riksmöte i Stockholm förra sommaren.

Den här trädgården är riktigt brant och därför uppbyggd i ett flertal olika terrasser. Bakom träden på andra sidan vägen skymtar vattnet. Svårt att se uppbyggnaden så här uppifrån, så följ med på en rundvandring längs terrasserna! 🙂

Berghällar kommer i dagen på flera olika ställen och som besökare fylls jag av beundran för ägarna som så snyggt byggt upp trädgården i olika rum.

Vackra träd med snygga bladformer…

Flera dammar… Den här hade fiskar och en fin liten sittplats under rosorna.

Den här dammen var ett vattenblank mitt i den vilda grönskan.

En bild tagen nerifrån upp mot huset. Som sagt, brant är det!

Det odlades grönsaker också. Till höger i bild nedan syns en pergola…

Och där fanns de här fina terrasserade grönsaksbäddarna!

Självklart fanns det också en stor kompost, sådant är jag ju väldigt svag för! Den här hade dessutom fiffiga förvaringsutrymmen för skottkärran och annat bakom grindarna vid sidan om. Och taket av pipranka var ett snyggt sätt att skugga komposten.

På en av få större plana ytor fanns ett fint växthus…

Och i den lite vildare delen växte en blomsteräng…

Överallt fanns fågelholkar uppsatta på de nätade staketen som rådjurssäkrade trädgården.

Ännu en fågelholk, här på en nedtagen björk. Staketet är mer än manshögt, jämför med fingerborgsblomman som växer framför.

Och det där med rådjurssäkringen var verkligen något som hade lösts på ett oerhört fiffigt sätt. Nu har jag inga problem med rådjur där vi bor, men för er som läser här och har det kommer här några fler bilder. Nät och brunmålade reglar skapade en fantasifull uppbyggnad. Observera grinden in till grannen och trappan upp för stenhällen på bilden nedan.

Trappan ledde upp till den här plattformen – komplett med grönsaksodling i stora lådor!

Utsikten över trädgården var ju inte helt fel. 🙂

Här syns stolpen som borrats ner i berghällen. Ett kreativt sätt att bygga staket på en lurig tomt och samtidigt hålla ute djur.

Avslutar med en av mina favoritrosor, ‘Eden Rose’, som blommade så fint vid bostadshuset. Trädgården är öppen för förbokade besök, men tyvärr har jag inte lyckats få kontakt med ägarna och avstår därför från att länka till deras kontaktuppgifter.

Nästa vecka blir det besök i en trädgård som imponerade både med tanke på storleken och de få åren det hade tagit att bygga upp den. Titta gärna in på Trädgårdsfägring. Trevlig helg!

Viewing all 487 articles
Browse latest View live


Latest Images