Så här blev vårt vattenblänk i trädgården, den naturliga dammen utan pump.
Sedan några veckor är dammen helt klar och vi njuter av vårt vattenblänk i trädgården. Dammen är drygt två meter bred på bredaste stället, en på det smalaste, och är drygt fem meter lång. Den har tre djuphålor, terasser för växter, en liten stranddel samt en sumpzon längs med gången. (Klicka på någon av bilderna i bildkollagen så öppnar de sig i stort format.)




Stranddelen med den vackra japanska lönnen Acer palmatum ‘Tamukeyama’. När dammen svämmar över rinner vattnet ut över stranddelens kant och ger lönnen och ormbunken lite extra vatten.
Jag har jobbat med dammen aktivt sedan i maj, en dag här och en dag där. När det var som varmast i somras fyllde jag på vattnet och satte ut växterna på de olika avsatserna. Och ja, växterna klarade av att hålla vattnet rent och klart igenom värmeböljan!
När väl dammen var klar återstod sumpzonen med olika ormbunkar och övrigt material som döljer dammduken vid kanterna. Vissa saker går inte att stressa fram. När man jobbar med organiska material som sten, grenar och torv måste det få ta tid.




Delar av sumpzonen med alla ormbunkar. Med tiden kommer en del att bli rejält stora, då får jag precis som i en rabatt göra om lite. I den bortre änden döljs duken av en liten vedtrave. Jag har ju en förkärlek för att trava död ved här och var i trädgården för att främja biologisk mångfald. En av vattenväxterna, fackelblomster Lythrum salicaria, blommar fortfarande.
Under arbetet med dammen bestämde vi oss för att göra en spång över till det smala trädäcket i bakkant. Trädäcket är till för att vi ska kunna komma åt dammens olika sidor. Numera finns också en skärmvägg i bambu framför häcken i denna sida av trädgården.
Området mellan fågelvoljären och dammen har också gjorts vid. Pärlbusken ‘The Bride’ flyttades ännu en gång och hamnade nu under Ginallalönnen. Flera kvadratmeter strandiris åkte upp och hamnade i komposten (fina blommor, men den ser så trist ut stora delar av året).
Nu växer där tre nya träd där i stället: japansk lönn Acer palmatum ‘Hupp’s Red Willow’, vinlönn Acer circinatum ‘Sunglow’ och näbbskenkamelia Stewartia rostrata. Runt fötterna på träden planterade jag en låg lila höstaster och regnbågbräken som jag hoppas ska kontrastera fint med trädens höstfärger. Näbbskenkamelian lyser redan blodröd! Till våren kommer julrosor, vipprams och en pion att blomma där.




Området åt andra hållet fick sig också en omgörning. Upp åkte scherminrosen och hampflockeln som ska omplaceras, ner åkte ännu en japansk lönn Acer palmatum ‘Seiryu’, och den vita kryddbusken ‘Venus’ som jag hade turen att vinna på riksmötet i Stockholm i somras.
För er som vill se en massa före- och efterbilder och veta mer om hur vi grävde dammen och gjorde saker rent praktiskt, se växtlistor med mera… Lugn. Det kommer. Jag planerar flera inlägg till om dammen, men de kommer så småningom i vinter. Den här veckan ville jag bara visa slutresultatet för att det passade så bra in i veckans tema Njutbart just nu på Trädgårdsfägring. Trevlig helg på er!