Dvärgcyklamen 27 februari 2016. Ljuvligt söta i vårsolen.
Dvärgcyklamen, Cyclamen coum, är en växt som fler borde våga prova i sina trädgårdar. Det finns – enligt mig – få saker som går upp mot små rosa blommor som blommar i värsta vinterkylan.
21 januari 2015, dvärgcyklamen blommar vidare i blötsnön.
Hösten 2014 började dvärgcyklamen blomma redan i november (!), men vanligast är att den blommar januari-mars. Den är härdig till zon 3 och ska enligt vad jag läser mig till klara även kortare perioder av temperaturer runt minus 25 grader.Rekordtidig blomning 2014, fotot är taget 20 november och i bakgrunden syns höstlöven.
För att trivas ska den planteras i väldränerad humusrik jord, gärna under en lövfällande buske eller ett litet träd. Den vill ha sol och fukt tidigt på våren, men skugga och torrt mitt på sommaren.
Under buskarna till höger i planteringen växer mina dvärgcyklamen. De har sällskap av julrosor, snödroppar och tulpaner. Den här bilden är tagen i maj och då har de blommat över och buskarnas täta krona ger dem torkan de tycker om.
Bladen vissnar ner efter blomningen och det syns inte ett spår av plantan sommartid. I augusti eller strax därefter dyker bladen upp och så småningom kommer blomstänglarna en efter en…
Trivs dvärgcyklamen sprider den sig. Fröna är täckta av ett sockrigt ämne och myrorna hjälper gärna till att bära iväg fröna. Det tar tre år från frösådd till blomning och blommorna finns i vit, ljusrosa och skär färg, alla har de ett mörkare märke i basen. Det finns helt vit dvärgcyklamen, men den är mycket sällsynt.
29 mars 2015. Frökapslarna är snart mogna… Bredvid ligger de sista vissna blomresterna.
Uppdatering: har fått tips om hur man frösår Cyclamen coum med bra resultat. Lägg fröna i blöt innan sådd. Täckt dem med ett rejält lager (1-2cm) såjord. Låt sedan krukan stå varmt i 17-19 grader. Efter cirka sex veckor syns de första tecknen på groning. Fröna vill ha mörkt och det är lättast att åstadkomma med en rejäl täckning med såjord.
Det här var mitt bidrag till Blommig fredags tema Vårtecken, för fler bidrag tittar du in hos Hélena. För den som vill se fler vårbilder från vår trädgård, klicka HÄR för att se mitt förra inlägg med bilder på julrosor, trollhassel och snödroppar. Trevlig helg!
