Ägnade en del av mellandagsledigheten åt att låna och läsa trädgårdsböcker, varav några favoriter i repris och en ny(are). Susanna Roséns ‘Amaryllis’ var fin, rolig att läsa och informativ om man älskar amaryllis. Det är inte en bok jag tänker köpa, men det var kul att ha läst den. För den som har ett större amaryllisintresse är den nog ett måste.
Sedan hittade jag en bok som kom ut 2011 men som jag av någon anledning har missat, Lena Månsson och Jan Servins ‘Lökar & knölar”. Fina bilder, bra text om hur olika lökar och knölar vill ha det, precis den där typen av bok det är så bra att ha hemma och kunna gå och slå upp en art eller sort i. Har en äldre bok om Lökar & knölar som Lena Månsson har skrivit och som kom ut 2000, den är en gammal favorit som jag återkommit till gång på gång. Den nyare är minst lika bra och klart köpvärd om man inte redan har en bok om detta ämne.
Numera går det snabbt att leta info på nätet, men det kan inte hjälpas att jag kan sakna letandet efter bra trädgårdsböcker för att själv läsa mig till mer kunskap, så som det var för 10-15 år sedan. Jag har mer än en gång skänkt en tacksamhetens tanke till Karin Berglund och hennes praktverk ’Din Trädgård’ som hade kommit ut lagom tills vi blev med trädgård 1999. Utan den hade nog vår trädgård sett ganska annorlunda ut.
Jag tog fasta på hennes råd att ”välja det lilla extra” när det kommer till träd och buskar, att se till att de hade vackra stammar, fina höstfärger, bär till fåglarna eller en överdådig blomning. Jag tror inte att jag i vår första beställning till plantskolan annars hade listat klotrobinia, kopparlönn, japansk lönn, Carmencitarönn, hängsyrén och praktmagnolia. Eller några år senare fyllt på i trädgården med ginnalalönn, ullungrönn ‘Dodong’, liten amerikansk kastanj, fler japanska lönnar och flera bukettaplar. Om det är en bok jag tycker att alla som nyss blivit med trädgård borde läsa från pärm till pärm så är det den. (Den finns att få tag på begagnad på nätet om man söker.)
P.S. ni missar väl inte Trädgårdskampen på SVT1 klockan 20.00 i morgon, tisdag? Jag skulle visserligen hellre se ett rent kunskapsprogram om trädgård (typ Gröna rum/Gardeners’ world), men Gunnel Carlson skriver på Trädgårdsriket att vi ska ge programmet en chans, så det tänker jag göra.
